Επικαιρότητα

Σουηδία-Φινλανδία προχωρούν στην υποβολή αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ

Επικαιρότητα

Σουηδία-Φινλανδία προχωρούν στην υποβολή αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ.

«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η υποψηφιότητα Φινλανδίας και Σουηδίας θα πρέπει να μελετηθεί από τα 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, παρά τις όποιες αντιρρήσεις της Τουρκίας.

ΑP: οι ενστάσεις της Τουρκίας απειλούν να εκτροχιάσουν την ενταξιακή διαδικασία Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Την άποψη ότι οι ενστάσεις της Τουρκίας απειλούν να εκτροχιάσουν την ενταξιακή διαδικασία Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ περιπλέκοντας αυτό που όλοι πίστευαν ότι θα αποτελούσε απλώς μια ταχεία επέκταση της συμμαχίας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξέφρασε το Associated Press, σημειώνοντας πάντως ότι τόσο η Σουηδία και η Φινλανδία προχώρησαν την Τρίτη με τις προσπάθειές τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις.

«Οι δηλώσεις της Τουρκίας άλλαξαν πολύ γρήγορα και έγιναν πιο σκληρές τις τελευταίες ημέρες. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επιλύσουμε την κατάσταση με εποικοδομητικές συνομιλίες», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Στοκχόλμη. Υπενθύμισε ακόμη ότι μίλησε με τον Erdogan στις αρχές Απριλίου «και ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν υποστηρικτικός και είπε ότι η ένταξη της Φινλανδίας πρέπει να αξιολογηθεί ευνοϊκά». «Τώρα φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, πρέπει όμως να συνεχίσουμε να συζητάμε», πρόσθεσε.

You may also like