Δηλώσεις

Σκρέκας: Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Δηλώσεις

Σκρέκας: Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο, Άρη Πορτοσάλτε.

«Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και τα πιο δυσμενή σενάρια» επεσήμανε ο υπουργός για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

«Επεκτείνουμε την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας με μια νέα πλωτή δεξαμενή, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο. Διπλασιάζεται η αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού, ενώ θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα εκφόρτωσης δύο πλοίων μεταφοράς LNG. Είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με diesel 4 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW. Αξιοποιούμε τον αγωγό ΤΑP, καλύπτοντας το 18% των αναγκών της χώρας μας, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς και η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας», σημείωσε.

Για τα μέτρα στήριξης των πολιτών τόνισε πως «Δίνουμε τη μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας. Επιδοτούμε τους λογαριασμούς μέχρι 300 kWh/μήνα με ποσό που μειώνει τον τελικό λογαριασμό ρεύματος σχεδόν έως 60%. Ένας καταναλωτής θα πλήρωνε τον Απρίλιο, αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση 0,44 ευρώ/kWh και μετά την κρατική επιδότηση πέφτει κάτω από 0,16 ευρώ/kWh».

«Αν εφαρμόζαμε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας, να μειώσουμε δηλαδή στο 50% τους λογαριασμούς, τότε οι καταναλωτές τον Απρίλιο θα είχαν πληρώσει περισσότερο από ότι τώρα. Το μέγεθος του προβλήματος δεν το έχει αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας και η αντιπολίτευση», είπε ο κ. Σκρέκας. Όσον αφορά την ρήτρα αναπροσαρμογής είπε πως «δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Στόχος της Κυβέρνησης είναι με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, να συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έτσι και τον Μάιο θα καλύψουμε έως και το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής» είπε ο υπουργός.

You may also like