Επικαιρότητα

Πως οι επενδύσεις των Ισραηλινών δημιουργούν μια νέα δυναμική στον τουρισμό

Επικαιρότητα

Πως οι επενδύσεις των Ισραηλινών δημιουργούν μια νέα δυναμική στον τουρισμό

Παρά το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός κατά τη διάρκεια την πανδημίας και πέρα από τα αισιόδοξα μηνύματα για τη φετινή χρονιά, μια σειρά από τουριστικά επενδυτικά σχέδια τουριστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ήδη στα σκαριά.

Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα ισραηλινές επιχειρήσεις επιλέγουν την Ελλάδα και εμπιστεύονται τη χώρα μας για τουριστικά projects. Oι επενδύσεις των ισραηλινών στον τομέα του τουρισμού δημιουργούν μια νέα δυναμική.

Είναι φανερό ότι, το κατεξοχήν σημείο έκφρασης των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών διαπερνάει στην οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις. Με τις διαπολιτιστικές ανταλλαγές, συσφίγγονται σημαντικά και οι διμερείς σχέσεις.

Στην ανατολική ακτή της Αττικής, στην Πούντα Ζέζα, η Brown Ηotels -η ισραηλινή αλυσίδα με boutique ξενοδοχεία- έχει δρομολογήσει επένδυση σε παραθαλάσσιο resort, αποτελώντας ένα μόνο παράδειγμα των ισραηλινών τουριστικών project που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, είναι γεγονός ότι οι Ισραηλινοί επιλέγουν συχνά την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Αυτό επεσήμανε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Yossi Amrani, σε συνέντευξη του στο elefteriaonline.gr : «Οι Ισραηλινοί αγαπούν την Ελλάδα. Και έρχονται συχνά στην Ελλάδα, επειδή υπάρχουν τόσο πολλά να δουν στη χώρα σας και τόσο πολλά να εξερευνήσουν. Πέρυσι ήρθαν περισσότεροι από 1.000.000 Ισραηλινοί τουρίστες, σε χρονιά Covid. Υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και περιορισμούς, αλλά και πάλι ήρθαν στην Ελλάδα πάνω από 1.000.000 τουρίστες από το Ισραήλ» τονίζοντας ότι «η δρομολόγηση απευθείας πτήσεων είναι το κλειδί για να αυξηθούν οι αριθμοί».

Παράλληλα, τα ξενοδοχεία που κατασκευάσθηκαν ή που βρίσκονται υπό κατασκευή στην χώρα μας με ισραηλινά κεφάλαια, είναι πλέον πολλά. Ειδικά στην Ομόνοια, η Brown Ηotels διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχει υπομισθώσει το ιστορικό ξενοδοχείο La Mirage και το έχει μετονομάσει σε Lighthouse Athens. Έχει ανακαινίσει το ιστορικό ξενοδοχείο Acropol, το οποίο λειτουργεί ως Brown Acropol.

Η Brown Hotels, πέρα από την Πούντα Ζέζα, φαίνεται ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και πιθανολογείται να έχει ήδη συμφωνήσει για την αποπεράτωση του ημιτελούς από τη δεκαετία του 1970 ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Αλθέα (Αγία Μαρίνα).

Παράλληλα, μέσω των εκτεταμένων παρεμβάσεων της εταιρείας , επανέρχεται τμήμα της χαμένης αίγλης σε πολύ «ταλαιπωρημένες» γειτονιές της Αθήνας. Οι τελευταίες, αναβαθμίζονται και στη συνέχεια, αποτελούν πόλο έλξης περισσότερων επενδύσεων.

Ένα παράδειγμα είναι η αναβίωση του «Sans Rival», κοντά στον Σταθμό Λαρίσης. Πρόκειται για ξενοδοχείο- φάντασμα του Μεσοπολέμου, ένα από τα ομορφότερα κτίρια της περιοχής, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του. Η επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου εκατό περίπου χρόνια μετά την ίδρυσή του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επετειακή.
Αντίστοιχα, το DAVE Red Athens, παλαιότερα φιλοξενούσε τα γραφεία του ΚΚΕ.

Η Brown Ηotels διατήρησε τον ιστορικό χαρακτήρα του κτιρίου, δημιουργώντας ένα θεματικό ξενοδοχείο. Έτσι, ακόμη ένα σημαντικό project ιστορικού, τουριστικού- πολιτιστικού χαρακτήρα έλαβε χώρα στην Ομόνοια.

Το χαρτοφυλάκιο των ισραηλινών επενδυτών στον τομέα του τουρισμού επεκτείνεται συνεχώς. Περιλαμβάνονται σε αυτό και άλλα ξενοδοχεία στην Αθήνα, όπως το Villa Brown Ermou και το Kubic Athens Smart Hotel, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Η Ficus Investments δημιούργησε το 82 Evripidou hotel και η Brown Hotels, ανέλαβε τη διαχείρισή του.

Η τελευταία, διαθέτει πάνω από 20 ακίνητα στην Αττική και εκτός Αθηνών. Αναμένονται 3 ακόμη ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Η Brown Hotels, συνεχίζει τις επενδύσεις σε Κόρινθο, Ερέτρια, Χανιά και Θεσσαλονίκη. Εντός τριετίας, εξαγοράζονται, χτίζονται και ανακαινίζονται 42 ξενοδοχεία και resorts σε Ελλάδα και Κύπρο.

You may also like