Ο Αλέξης Παπαχελάς είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημοσιογράφους. Έχει στο βιογραφικό του αρκετές αποκλειστικές συνεντεύξεις, μεγάλα ερευνητικά και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ και μία διαδρομή αξιοθαύμαστη σε εφημερίδες και τηλεόραση.
Σήμερα είναι διευθυντής της εφημερίδας “Καθημερινή”, η οποία διακρίνεται για την ποιότητα των θεμάτων και του λόγου της.
Ήταν ο δημιουργός και βασικός παρουσιαστής της ενημερωτικής εκπομπής “Οι Νέοι Φάκελοι” του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ που αποτελούσε συνέχεια της βραβευμένης εκπομπής “Οι Φάκελοι” του Mega Channel.
Το 2009-2010 άρχισε να πραγματοποιεί συνεντεύξεις με καλεσμένους στο στούντιο, ενώ την τηλεοπτική σεζόν 2010-2011 η εκπομπή ήταν εβδομαδιαία με σειρά ερευνητικών και ιστορικών ντοκιμαντέρ πάνω σε ελληνικά και διεθνή θέματα.
Το 2016 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΙ “Ιστορίες”, ενώ από τότε που ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον σταθμό εμφανίζεται ως πολιτικός και διπλωματικός σχολιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Ας δούμε πέντε ιστορικές συνεντεύξεις του δημοσιογράφου:
Οι συνεντεύξεις για τα Ίμια
Ο δημοσιογράφος το 2001 πραγματοποίησε μία ιστορική εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για την κρίση των Ιμίων που ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 1996 με τον θάνατο των τριών Ελλήνων μετά την πτώση του ελικοπτέρου του πολεμικού Ναυτικού.
Ο Αλέξης Παπαχελάς κατά τη διάρκεια της εκπομπής συνομιλεί και με τον τότε υπουργό Θόδωρο Πάγκαλο, ενώ παρεμβαίνει τηλεφωνικά και ο Ναύαρχος Λυμπέρης.
“Το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας δεν είχε πει ποτέ τίποτα για τα νησιά μέχρι τότε. Ξέραμε ότι ήταν η άποψη του τουρκικού ναυτικού. Οι Τούρκοι είχαν απόρρητο σχέδιο για την κατάληψη των ελληνικών νησιών”, είχε πει τότε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Στην εκπομπή συμπεριλαμβάνονται και αποσπάσματα συνεντεύξεως από Τούρκους πολιτικούς που αναφέρονται στην κρίση των Ιμίων.
Η συνέντευξη του Λεωνίδα Κύρκου
Στις 3 Δεκεμβρίου του 2006 ο Αλέξης Παπαχελάς ξεκινάει στον πρόλογο της συνέντευξής του με τον Λεωνίδα Κύρκο ως εξής:
“Ο Λεωνίδας Κύρκος σφράγισε με τον πολιτικό του λόγο τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Η συμμετοχή του στην πολιτική ζωή ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1940. Πέρασε από φυλακές, τόπους εξορίας, διηύθυνε την «ΑΥΓΗ» και εκπροσώπησε την ΕΔΑ στο Κοινοβούλιο. Άνθρωπος ήπιων τόνων ηγήθηκε μετά το 1974 της «φιλοευρωπαϊκής» Αριστεράς, η οποία δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει υπολογίσιμη πολιτική δύναμη με όρους εξουσίας, αλλά διέθετε μεγάλη επιρροή στη διανόηση και τη νεολαία”.
Η συνέντευξη θεωρείται τότε ιστορική, καθώς ο Κύρκος μίλησε για την προσωπική σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου από τα χρόνια πριν από την Κατοχή, τις μυστικές επαφές κατά τη δεκαετία του 1960 και ιδιαίτερα την περίοδο της αποστασίας, αλλά και τη φάση της μεγάλης αντιπαλότητος, η οποία έφτασε στην κορύφωσή της με την παραπομπή του Ανδρέα στο Ειδικό Δικαστήριο το 1989.
Για πρώτη φορά μάλιστα ομολόγησε δημόσια πως θα έπρεπε αντιταχθεί στην παραπομπή λόγω της προσωπικής του σχέσης, αλλά και επειδή δεν υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις για την ενοχή του Παπανδρέου.
Ο Λεωνίδας Κύρκος τότε θυμήθηκε και τα πρώτα του χρόνια στο ΚΚΕ και εξομολογήθηκε πως «με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι αν νικούσε τότε η επανάστασή μας θα είχαμε πρωθυπουργό τον Μάρκο, ένα γελοίο άνθρωπο που είδα από κοντά και κατάλαβα πόσο γελοίος ήταν».
Η συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Στις 27 Οκτωβρίου του 2017 ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έδωσε την τελευταία του συνέντευξη με αυτή την ιδιότητα στον Αλέξη Παπαχελά για την εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΙ, πριν ορκιστεί σαν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.
Στα αποσπάσματα που μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων εκείνο το διάστημα ο Β. Σόιμπλε αποκάλυψε γιατί «ευχήθηκε» στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, να μην κερδίσει τις εκλογές.
«Του ευχήθηκα για το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει τις εκλογές, γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του… Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις…» είχε πει ο κ. Σόιμπλε.
«Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κέρδισε τις εκλογές και προσπάθησε για μισό χρόνο να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πράγμα που δεν πέτυχε και έτσι προκήρυξε νέες εκλογές και έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται. Το τίμημα, ωστόσο, που κατέβαλε η Ελλάδα εκείνο το μισό χρόνο ήταν η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας κατά του Σαμαρά» πρόσθεσε.
Η συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Στις 6 Δεκεμβρίου του 2017 ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στον γνωστό δημοσιογράφο κάνοντας λόγο για επικαιροποίηση αρκετών ζητημάτων από τη Συνθήκη της Λωζάνης όσον αφορά τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία.
Ο ισχυρός άνδρας της γειτονικής χώρας μέσω της συνέντευξής του έδειξε διατεθειμένος να ανοίξει μια συνολική διαπραγμάτευση για το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στάθηκε ακόμη στις συνομιλίες του με τους Έλληνες πρωθυπουργούς που έχει γνωρίσει και ξεκαθάρισε πως ότι με όλους υπήρχε σύγκλιση απόψεων, αλλά δεν μπορούσε να αποτυπωθεί σε συμφωνία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τότε και για τις εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο και για το casus belli, το οποίο αρνείται να άρει.
Επιπρόσθετα, εμφανίστηκε προσωπικά ενοχλημένος με την υπόθεση της έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο τότε στην Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά αν μπορεί μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, να επαναλάβουν αυτό που πέτυχαν σε άλλες εποχές Βενιζέλος και Ατατούρκ, επισήμανε ότι: «Ο χρόνος θα δείξει. Κοιτάζοντας πίσω στην Ιστορία, υπάρχουν συγκεκριμένα μαθήματα που μπορούν να μας διδάξουν, ώστε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά εάν δεν πάρουμε τα συγκεκριμένα μαθήματα, η Ιστορία θα επαναληφθεί όπως συμβαίνει πάντα. Και με τον κ. Τσίπρα θα συζητήσουμε τα πάντα με ειλικρίνεια, ώστε να υπερβούμε τις προκλήσεις και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα. Και θα πάρουμε την πρωτοβουλία για μια νέα διαδικασία, ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να χτίσουν άμεσα ένα καλύτερο μέλλον».
Η συνέντευξη με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ
Στις 10 Μαΐου του 2018 ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ μίλησε αποκλειστικά στον Αλέξη Παπαχελά και αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους του συριακού στρατού.
Απηύθυνε τότε δριμύ κατηγορώ κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Ντόναλντ Τραμπ και της Δύσης.
«Δεν έχουμε χημικό οπλοστάσιο από το 2013, οπότε και το παραδώσαμε», είχε πει στη συνέντευξη ο κ. Ασαντ, επισημαίνοντας ότι «το δυτικό αφήγημα ξεκίνησε μετά τη νίκη του συριακού στρατού, όχι νωρίτερα».
Έφτασε μάλιστα τότε στο σημείο να κατηγορήσει ανοιχτά τον Τούρκο πρόεδρο πως υποστηρίζει τρομοκράτες, ότι ο στρατός του αποτελείται από τρομοκράτες και ότι υποστηρίζει τη Μουσουλμανική αδελφότητα.
Σχολιάζοντας την έκφραση «το κτήνος Ασαντ», που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε ότι «δεν ασχολείται, επειδή αντιμετωπίζει την κατάσταση από τη θέση του πολιτικού, του προέδρου» και τόνισε συμπληρωματικά ότι «η μόνη αποστολή που έφεραν εις πέρας οι ΗΠΑ στη Συρία είναι η υποστήριξη των τρομοκρατών».
Η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που ζήτησε να βγει μετά τον θάνατό του
Η εφημερίδα “Καθημερινή” δημοσιεύει την 1η Ιουνίου του 2017 μία ιστορική συνέντευξη, παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Στη συνέντευξη, μικρό μέρος της οποίας προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εμφανίζεται να δηλώνει ότι την κυβέρνησή του έριξαν ιδιωτικά συμφέροντα, με αιχμή τον ΟΤΕ, και σημειώνει ότι η «παλαιά καραμανλική» πτέρυγα δεν τον στήριξε στην κυβερνητική του προσπάθεια.
Η συνέντευξη δόθηκε δέκα χρόνια πριν την προβολή της, υπό τον ρητό όρο να δημοσιευτεί μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η συζήτησή του με τον σπουδαίο Έλληνα πολιτικό έφθασε συνολικά τις 30 ώρες.