Ανάλυση

Όχι, η Ελλάδα δεν έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ανάλυση

Όχι, η Ελλάδα δεν έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η συζήτηση για την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσει να είναι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Τελικά τα ελληνικά νοικοκυριά πόσα χρήματα δίνουν για το ρεύμα τους και ποια η θέση της χώρας συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες;

Με τις τιμές της ενέργειας να σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα μεγέθη -παγκοσμίως- εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του ενεργειακού εκβιασμού του Πούτιν στην Δύση, η ενεργειακή αγορά βρίσκεται πληθωριστικό αναβρασμό από τον Δεκέμβριο του 2021 και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυτές που ανησυχούν ιδιαίτερα τους πολίτες λόγω της μεγάλης αύξησης τους.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι επιμένουν ότι οι αυξήσεις παρατηρούνται στην Ελλάδα εξαιτίας της κακής διαχείρισης της Κυβέρνησης καταλογίζοντας ευθύνες κατ’ αυτόν τον τρόπο για το ράλι των τιμών, δίχως να αποδέχονται ότι πρόκειται για ένα γενικευμένο και εισαγόμενο πρόβλημα.

Στο γράφημα, αποτυπώνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά από το 2009 έως και σήμερα για 15 χώρες της Ε.Ε. Η τιμή 262 του Index για τον ηλεκτρισμό είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ όπως επίσης και η τιμή 318 του Φυσικού Αερίου γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την έκταση του.

Πριν φτάσουμε και στους σημερινούς μας δείκτες, έχει αξία να δούμε ποιά ήταν η κατάσταση από τον πρώτο μήνα του έτους, όταν και οι δείκτες των τιμών ενέργειας αποκρυστάλλωναν την γεωπολιτική αρρυθμία στην Ευρώπη.

Τον Ιανουάριο ακόμα οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα ήταν αρκετά κάτω από τον μέσο όρο τιμών ρεύματος της Ευρώπης γεγονός που αποδίδεται στην έως εκείνη την στιγμή επάρκεια των κρατικών επιδοτήσεων που είχαν ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβρη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τον Φεβρουάριο παρατηρούμε μια άνοδο από 18,51 λεπτά ανά κιλοβατώρα σε 26,75 που είναι λίγο πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο εξαιτίας της έναρξης του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, με σκοπό να αναγκαστεί η Ελληνική Κυβέρνηση για αναπροσαρμογή των υπαρχόντων μέτρων στήριξης. Αυτό ακριβώς είναι κάτι που επιβεβαιώνουν οι επόμενοι μήνες (Μάρτιος-Απρίλιος) καθώς παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών.

Από τον Φεβρουάριο λοιπόν και έπειτα, παρά την συνεχιζόμενη αδυναμία των αγορών να κρατήσουν αντίσταση στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, οι παρεμβάσεις στήριξης υπέρ της κοινωνίας στην χώρα κατάφεραν να απορροφήσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας στις τιμές του ρεύματος.

Πιο αναλυτικά, η μέση τιμή ανά κιλοβατώρα στην χώρα μας για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 21,04 λεπτά, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος βρίσκεται στα 27,48.

Πρωταθλήτριες χώρες τελικά στις τιμές των λογαριασμών ρεύματος είναι η Μεγάλη Βρετανία με 65,61 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η Δανία με 53,84 και η Αυστρία με 48,81.

Για τον μήνα Μάιο η Ελλάδα βρισκόταν στην 16η θέση από τις 33 χώρες για την λιανική τιμή του ρεύματος.

Παρατηρούμε μια αύξηση της τάξης του 13% στις τιμές ρεύματος συγκριτικά με τον Απρίλιο, εξαιτίας της χαμηλότερης επιχορήγησης για τον συγκεκριμένο μήνα, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι ξεπεράσαμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο τιμών.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 5 Μαΐου ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα (τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά έδω) και αναμένεται να εξομαλύνουν δραστικά τις πολύ υψηλές τιμές σε επίπεδα προ κρίσης.

Το καλοκαίρι ήρθε και τελείωσε με τις τιμές ρεύματος στη λιανική για τα νοικοκυριά να παραμένουν κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο παρά την αύξηση που σημειώθηκε για τον μήνα Αύγουστο.

Πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο βρισκόμασταν στην 18η και 21η θέση αντίστοιχα μεταξύ των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών, ως προς το κόστος που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά για το ρεύμα τους.

Οι τιμές για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού μειώθηκαν σε ένα ποσοστό της τάξης του 2%. Έτσι, η μέση τιμή των οικιακών καταναλωτών υποχώρησε στα 0,233 ευρώ/kWh, όταν στην ΕΕ των 27 ήταν στα 27,08 ευρώ/kWh και στις 33 πόλεις η μέση τιμή ήταν στα 0,256 ευρώ.

Τον Ιούλιο η Ελλάδα ήταν μόνο μια εκ των 3 χωρών στην γηραιά που είδε πτώση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μέση τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά της Αθήνας υποχώρησε κατά 7% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 0,218 ευρώ και να πέσει ακόμα πιο πολύ από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στην 21η θέση.

Τον Αύγουστο η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών είδαν αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα το ίδιο και η Ελλάδα με την ιδιομορφία όμως ότι ο Αύγουστος ουσιαστικά αποτέλεσε τον μεταβατικό μήνα για την διακοπή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η επιδότηση μαμούθ της τάξης του 1,9 δισ. για τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακόψει τις αυξήσεις του προηγούμενου μήνα αφού έφτασαν μέχρι και το 34%.

Ούτε αυτή η αύξηση όμως κατάφερε να οδηγήσει την χώρα πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο γεγονός που αποδεικνύει ότι τουλάχιστον τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανθεκτικά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ελλάδα έχει δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε σε ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των νοικοκυριών και κυρίως των πιο αδύναμων.

You may also like