ΑνάλυσηΕνέργεια

Όχι, η Ελλάδα δεν έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη – Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΑνάλυσηΕνέργεια

Όχι, η Ελλάδα δεν έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πολύς λόγος γίνεται σε καθημερινό επίπεδο σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρισμού στην χώρα μας και το κατά πόσο τελικά διαθέτουμε την υψηλότερη τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά. Τελικά όντως πληρώνουμε τα περισσότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη για το ρεύμα μας ή είναι διαφορετική η αλήθεια;

Με τις τιμές της ενέργειας να σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα μεγέθη -παγκοσμίως- εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του ενεργειακού εκβιασμού του Πούτιν στην Δύση, η ενεργειακή αγορά βρίσκεται πληθωριστικό αναβρασμό από τον Δεκέμβριο του 2021 και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυτές που ανησυχούν ιδιαίτερα τους πολίτες λόγω της μεγάλης αύξησης τους.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι επιμένουν ότι οι αυξήσεις παρατηρούνται στην Ελλάδα εξαιτίας της κακής διαχείρισης της Κυβέρνησης καταλογίζοντας ευθύνες κατ’ αυτόν τον τρόπο για το ράλι των τιμών, δίχως να αποδέχονται ότι πρόκειται για ένα γενικευμένο και εισαγόμενο πρόβλημα.

Στο γράφημα, αποτυπώνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά από το 2009 έως και σήμερα για 15 χώρες της Ε.Ε.

Η τιμή 242 του Index για τον ηλεκτρισμό είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ όπως επίσης και η τιμή 310 του Φυσικού Αερίου γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την έκταση του.

Πριν φτάσουμε και στους σημερινούς μας δείκτες, έχει αξία να δούμε ποιά ήταν η κατάσταση από τον πρώτο μήνα του έτους, όταν και οι δείκτες των τιμών ενέργειας αποκρυστάλλωναν την γεωπολιτική αρρυθμία στην Ευρώπη.

Όπως παρατηρούμε τον Ιανουάριο ακόμα οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα ήταν αρκετά κάτω από τον μέσο όρο τιμών ρεύματος της Ευρώπης γεγονός που αποδίδεται στην έως εκείνη την στιγμή επάρκεια των κρατικών επιδοτήσεων που είχαν ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβρη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τον Φεβρουάριο παρατηρούμε μια άνοδο από 18.51 λεπτά ανά κιλοβατώρα σε 26.75 που είναι λίγο πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο εξαιτίας της έναρξης του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η Ελληνική Κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή των υπαρχόντων μέτρων στήριξης.

Αυτό ακριβώς είναι κάτι που επιβεβαιώνουν οι επόμενοι μήνες (Μάρτιος Απρίλιος) καθώς παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών.

Από τον Φεβρουάριο λοιπόν και έπειτα, παρά την συνεχιζόμενη αδυναμία των αγορών να κρατήσουν αντίσταση στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, οι παρεμβάσεις στήριξης υπέρ της κοινωνίας στην χώρα κατάφεραν να απορροφήσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας στις τιμές του ρεύματος.

Πιο αναλυτικά, η μέση τιμή ανά κιλοβατώρα στην χώρα μας για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 21,04 λεπτά, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος βρίσκεται στα 27,48. Πρωταθλήτριες χώρες τελικά στις τιμές των λογαριασμών ρεύματος είναι η Μεγάλη Βρετανία με 65,61 λεπτά ανα κιλοβατώρα, η Δανία με 53,84 και η Αυστρία με 48,81.

Για τον μήνα Μάϊο τώρα, που είναι και ο τελευταίος μήνας που κυκλοφόρησε η έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση από τις 33 χώρες για την λιανική τιμή του ρεύματος.

Παρατηρούμε μια αύξηση της τάξης του 13% στις τιμές ρεύματος συγκριτικά με τον Απρίλιο, εξαιτίας της χαμηλότερης επιχορήγησης για τον συγκεκριμένο μήνα χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι ξεπεράσαμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο τιμών. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 5 Μαΐου ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα (τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ) και αναμένεται να εξομαλύνουν δραστικά τις πολύ υψηλές τιμές σε επίπεδα προ κρίσης.

Από τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο λοιπόν, θα γίνουν ξεκάθαρες οι νέες παρεμβάσεις και το νέο πακέτο μέτρων ύψους 3.2 δισ. Ευρώ, καθώς και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα με την Κομισιόν.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει οι μονάδες παραγωγής ρεύματος να αποζημιώνονται όχι με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας, αλλά με βάση το πραγματικό τους κόστος. Επομένως, σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την Ελληνική κοινωνία με πολλαπλά οφέλη για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Συντακτική Ομάδα inbox.gr

You may also like