Επικαιρότητα

Ο Πούτιν ζητά από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας τη χρήση στρατού στο εξωτερικό

Επικαιρότητα

Ο Πούτιν ζητά από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας τη χρήση στρατού στο εξωτερικό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανικής κρίσης μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για την αναγνώριση των δύο αποσχισθείσων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητες οντότητες.

Όπως μεταδίδει το δίκτυο RT, ο Πούτιν ζητά από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό, κάτι που έρχεται σε συνέχεια της μεταφοράς στρατευμάτων στις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους. Το αίτημα έχει ήδη σταθμιστεί από τις επιτροπές της Γερουσίας, δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Παράλληλα, ο Πούτιν ζήτησε τη διεθνή αναγνώριση της Κριμαίας ως τμήμα της Ρωσίας, τον τερματισμό της προσπάθειας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τη διακοπή των αποστολών όπλων εκεί.

Τα «σύννεφα πολέμου» επιβεβαιώνονται από δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων, όπως του Στόλτενμπεργκ ο οποίος χαρακτήρισε την αναγνώριση των αποσχισθείσων περιοχών «περαιτέρω εισβολή» στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία είχε ήδη εισβάλει στη γείτονά της το 2014. Επίσης ο αρχηγός του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την κίνηση «σοβαρή κλιμάκωση από τη Ρωσία και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να αναφέρεται στις αναπτύξεις ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία ως «εισβολή», με τα νέα μέτρα κατά των Ρώσων να ανακοινώνονται απόψε από τον Μπάιντεν. Ο Jon Finer, ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε την Τρίτη: «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι, ναι, η αρχή μιας εισβολής, η τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

You may also like