Δήλωσε ο Πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Το μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων πλευρών η εμπέδωση σταθερότητας στη Συρία μετά την κατάρρευση του στυγνού, όπως το χαρακτήρισε, καθεστώτος ‘Ασαντ εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ερωτηθείς σχετικώς, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ελλάδα στην επόμενη ημέρα της Συρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα παίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο του πνευματικού προστάτη των Ελληνορθοδόξων, των οποίων η ασφάλεια είναι πρώτιστο μέλημα για την Αθήνα.
Απαντώντας για την ανάμειξη της Τουρκίας στη Συρία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το ρόλο της Τουρκίας και τις μελλοντικές επιπτώσεις αυτού στη Συρία.
«Όλοι θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους εταίρους για τους κινδύνους, που θα μπορούσαν να προκύψουν για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής από τυχόν απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με το νέο καθεστώς στη Συρία, επαναλαμβάνοντας με σαφήνεια ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο.
Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για οικειοθελείς επιστροφές στη Συρία, τονίζοντας πάντως την ανάγκη να διασφαλισθεί πως όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα θα έχουν καλυμμένες τις βασικές τους ανάγκες.
Σε ερώτηση για την Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσε τη βούλησή της για την πολυεπίπεδη στήριξη της Ουκρανίας, προκειμένου να μη βρεθεί το Κίεβο σε θέση αδυναμίας, όταν εκκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
Σε ό,τι αφορά την πάγια ελληνική θέση για αύξηση των πόρων στην κατεύθυνση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, ο πρωθυπουργός, αφού γνωστοποίησε πως με ελληνική πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί αρχές Φεβρουαρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής επί βελγικού εδάφους με αποκλειστικό θέμα την ευρωπαϊκή άμυνα, έκανε λόγο για την ανάγκη γεωπολιτικής και αμυντικής αφύπνισης της ηπείρου μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο. «Θα είναι και ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνουμε σοβαρά τις ευθύνες μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για τη στάση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μιτσκόσκι, που μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για «μακεδόνες πολίτες» και για «Μακεδονία», ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε:
«Μπροστά μου, εννοώ στη συνάντηση που είχαμε χθες στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και σήμερα το πρωί που βρεθήκαμε μαζί στο πλαίσιο της συνάντησης προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χρησιμοποίησε την επίσημη και μόνη ονομασία της χώρας, που είναι το ”Βόρεια Μακεδονία”, το οποίο εξάλλου έχει και υποχρέωση να χρησιμοποεί και erga omnes.
Επανέλαβα και χθες και σήμερα την ανάγκη του απόλυτου σεβασμού στις διεθνείς συμφωνίες. Δεν θα επαναλάβω την άποψή μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως έχω πει ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να τη σεβαστεί και εξίσου υποχρεωμένη να τη σεβαστεί είναι και η γειτονική χώρα, και αυτό προφανώς αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ώστε να ξεκινήσει κάποια στιγμή ουσιαστικά να ανοίξει ο ευρωπαϊκός της δρόμος».
Νωρίτερα, κατά την αποψινή συζήτηση για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης της έκθεσης Ντράγκι. Τόνισε την επιτακτική αναγκαιότητα της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των σχέσεων με την Ινδία, αλλά και στον IMEC, τον Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης.