Είναι ένας δισεκατομμυριούχος πρωτοπόρος της πράσινης τεχνολογίας, ιδιοκτήτης μιας ισχυρής πολιτικής πλατφόρμας μέσων και έχει την προσοχή του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε αναταραχή για το πώς να διαχειριστούν τον Ίλον Μασκ, αποφεύγοντας τις συχνά απρόβλεπτες και ανεπαρκώς πληροφορημένες κριτικές του για την εγχώρια πολιτική τους.
Ο ιδιοκτήτης της Tesla και του Χ (πρώην Twitter) — που φιλοδοξεί να ηγηθεί μιας προσπάθειας βελτίωσης της κυβερνητικής αποδοτικότητας στη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ — δεν διστάζει να επικρίνει τρίτες κυβερνήσεις και να υποστηρίζει αντιπολιτευόμενα κινήματα της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Κι αυτό παρά τις δικές του παρατηρήσεις κατά της ξένης παρέμβασης στην πολιτική των ΗΠΑ.
Η διαμάχη του με τον Κιρ Στάρμερ
Ο Μασκ φαίνεται να έχει τις περισσότερες διαφορές του με την κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Ωστόσο, έχει επικρίνει έντονα και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ έχει υποστηρίξει ακροδεξιά κινήματα και στις δύο χώρες, συγκεκριμένα το AfD στη Γερμανία και το Reform στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να καλοπιάσουν τον Μασκ, ελπίζοντας να αποφύγουν τη δυσαρέσκειά του και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τον Τραμπ, τον οποίο ο Μασκ βοήθησε να επανεκλεγεί μέσω εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις για την καμπάνια του.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Μασκ στην επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων και επιθυμεί να παρευρεθεί σε προσεχές συνέδριο τεχνολογίας. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει αναπτύξει τη δική της σχέση με τον Μασκ. Ακόμη και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγκάστηκε να κρατήσει φιλική στάση απέναντί του κατά τη διάρκεια μιας μεταεκλογικής επικοινωνίας με τον Τραμπ, παρά τις διαφωνίες τους σχετικά με την αντίδραση στη ρωσική εισβολή.
Η επίδραση Μασκ σε Γερμανία και Βρετανία
Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Σολτς, που θεωρεί τον Μασκ προσωπικό αντίπαλο, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 23 Φεβρουαρίου. Οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν τον Μασκ ότι παρεμβαίνει στις γερμανικές εκλογές, παρομοιάζοντάς τον με ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής.
Στη Βρετανία, ο Μασκ υποστηρίζει το κίνημα “Reform U.K.” του Νάιτζελ Φάρατζ και έχει επιτεθεί προσωπικά στον Στάρμερ, κατηγορώντας τον για αποτυχίες στην αντιμετώπιση εγκληματικών συμμοριών. Παρόλο που ορισμένοι Βρετανοί υπουργοί προσπαθούν να συνεργαστούν μαζί του, ο Μασκ παραμένει επικριτικός και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε σημαντική επενδυτική διάσκεψη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, σε αντίθεση με τη Γερμανία, επιχειρεί να καλοπιάσει τον δισεκατομμυριούχο, ελπίζοντας σε μια συνεργασία σε ζητήματα τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τις έρευνες για το αν η πλατφόρμα του Χ συμμορφώνεται με τους κανόνες του Digital Services Act, θέτοντας τον Μασκ σε επιπλέον πίεση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν στενά τις επόμενες κινήσεις του, με τη βεβαιότητα ότι οι παλιές αρχές της διπλωματίας έχουν καταργηθεί.