Δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά σε άρθρο της στην εφημερίδα Παρόν της Κυριακής.
«Η έμφυλη βία είναι παγκόσμια ανθρωπιστική μάστιγα που βρίσκεται σε έξαρση. Ήδη από την αρχή της πανδημίας, λόγω του εγκλεισμού και των περιορισμών, καταγράφηκε σημαντική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που ανέδειξε τις τρομακτικές διαστάσεις της σιωπηλής αυτής κρίσης σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στην πιο ακραία της μορφή, η γυναικοκτονία, που πρέπει ως όρος να κατοχυρωθεί και νομικά, είναι η δολοφονία ενός ανθρώπου απλώς και μόνο επειδή είναι γένους θηλυκού», επεσήμανε και παράλληλα συμπλήρωσε:
«Στην Ελλάδα, το 2020 θρηνήσαμε 17 θύματα γυναικοκτονίας, το 2021 30 και στο οκτάμηνο του 2022 έχουμε θρηνήσει ήδη 15. Κάθε μήνα καταγράφονται εκατοντάδες περιστατικά ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας εναντίον γυναικών, που έχουν υποστεί βιασμό, ξυλοδαρμό και άλλες μορφές κακοποίησης. Τα επίσημα στοιχεία για περισσότερες από 5.000 καταγγελίες έμφυλης βίας από τις αρχές της χρονιάς είναι σοκαριστικά και αποτυπώνουν μια σκληρή πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με ημίμετρα. Οφείλουμε συλλογικά να παρέμβουμε δραστικά, διότι πρόκειται για εγκλήματα εναντίον των γυναικών, καθημερινά, που πλήττουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, καταστρέφουν ζωές και οικογένειες και οδηγούν την κοινωνία σε οπισθοδρόμηση. Έναν χρόνο σχεδόν μετά την υπερψήφιση της έκθεσης-ψηφίσματος που κατάρτισα ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον «Αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και στα παιδιά», επιβάλλεται να εξειδικεύσουμε λύσεις απέναντι σε αυτά τα κρίσιμα ανθρωπιστικά ζητήματα που γονατίζουν την κοινωνία.
Πιέσαμε και δεσμεύσαμε την Κομισιόν να παρέμβει με στόχο να διαμορφωθεί για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας στην ΕΕ. Η Κομισιόν ανταποκρίθηκε και κατέθεσε την πρόταση κοινοτικής οδηγίας συμβολικά την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαπραγματευθούμε και θα πιέσουμε ώστε, στην τελική της μορφή, να καταστεί αυτή η κοινοτική οδηγία καθολική και να αντιμετωπίσει ολιστικά όλες τις μορφές έμφυλης βίας στην ΕΕ.
Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, πρέπει να παρθούν πιο σκληρά μέτρα όσον αφορά την τιμωρία των δραστών και πιο δραστικά προληπτικά μέτρα για τη στήριξη των θυμάτων».