Ανάλυση

Η ψυχική υγεία σε πρώτο πλάνο

Ανάλυση

Η ψυχική υγεία σε πρώτο πλάνο

Οι θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας

Καθώς η πανδημία διανύει το δεύτερο έτος της, έχουμε δει σχεδόν τα πάντα: lockdowns, σκληρά και λάιτ μέτρα, αύξηση των μολύνσεων, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους, άλλους να αρρωσταίνουν, και εμάς σταδιακά να απομακρυνόμαστε ο ένας από τον άλλον κάτω από αυτή τη σκιά του ‘’φόβου’’.

Μια από τις καταστροφικές επιπτώσεις της ήταν και το πλήγμα που επέφερε στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Η ψυχική υγεία αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, με την δημιουργία για πρώτη φορά ενός νέου υφυπουργείου τον Αύγουστο του 2020, αναλογιζόμενη και τις συνέπειες που είχαν επιφέρει η πανδημία και ο εγκλεισμός.

Πέρα όμως από την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού, στόχος της κυβέρνησης ήταν να παρέμβει πολιτικά σε ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο παλαιότερα δυστυχώς υποβαθμίζονταν, με μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την πρόληψη και θα εντάξουν την ψυχική υγεία σε πρώτο πλάνο.

Η ψυχική υγεία προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας αναβάθμισε τη ψυχική υγεία σε μια από τις πιο σημαντικές του προτεραιότητες.

Μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία («ΨΥΧΑΡΓΩ»), έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: 24ωρη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (10306), περισσότερη χρήση της πλατφόρμας τηλεϊατρικής για τους ασθενείς, τα μέλη των οικογενειών τους και το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, εξ’ αποστάσεως προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό, προσλήψεις ψυχιάτρων τις δομές ψυχικής υγείας της χώρας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τη διασπορά του κορωνοϊού, δημιουργία νέων δομών και υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ, νέες υποστηρικτικές δομές βραχείας διαβίωσης για ασθενείς με αυτισμό και άνοια, Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στη ψύχωση για τη πρόληψη των μακροχρόνιων επιπτώσεων και τη εν τέλει τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής θεραπείας, δημιουργία Κέντρων Ημέρας και Συμβουλευτικής για φοιτητές, δημιουργία του Ψηφιακού Χάρτη Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με σκοπό την εύκολη πρόσβαση των πολιτών στις δομές ψυχικής υγείας, δημιουργία 16 προγραμμάτων στον ΟΚΑΝΑ και 18 δομών και τέλος, νέα επταετής Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων στους Δήμους.

Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Ψυχικής Υγείας

Παράλληλα, αυξήθηκε και η χρηματοδότηση στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνονται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της υγείας, μαζί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, αυξήθηκε κατά 62% ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης το 2021 (58 εκατομμύρια ευρώ από 34 εκατομμύρια ευρώ που ήταν για το 2020).

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέμεινε στη διαμόρφωση ειδικού χαρτοφυλακίου με σκοπό την προώθηση των καινοτόμων πολιτικών για την ψυχοκοινωνική κάλυψη του γενικού πληθυσμού αλλά και την ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

Προβλήματα ψυχικής υγείας ως κοινωνικό ζήτημα

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, αποτελούν ένα κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί τα περισσότερα κράτη του εξωτερικού.

Μεγάλες καμπάνιες που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση, αλλά και την έγκαιρη διάγνωση μιας ψυχολογικής διαταραχής πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη.

Μέχρι πρόσφατα εντός της ελληνικής κοινωνίας, οι ψυχικές διαταραχές αποτελούσαν ένα θέμα ταμπού, ενώ η πολιτεία σε πολλές περιπτώσεις ήταν απών.

Απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα χρειάζεται μια πολιτεία η οποία παρεμβαίνει και δίνει λύσεις. Η βελτίωση της ψυχικής υγείας των πολιτών, έχει σαφώς ευεργετικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό και η ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οι καινοτόμες μεταρρυθμίσεις της πολιτείας αποτελούν σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις.

You may also like