Ανάλυση

Η ψηφιοποίηση στην Ελλάδα φέρνει επενδύσεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ανάλυση

Η ψηφιοποίηση στην Ελλάδα φέρνει επενδύσεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Βρισκόμενοι στην αυγή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η Ελλάδα της άλλοτε κρίσης και της ανασφάλειας, φαινόταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, όχι μόνο του μέλλοντος, αλλά και της εποχής της, έχοντας μάλιστα χάσει ένα κομμάτι από την 3η Βιομηχανική Επανάσταση.

Ωστόσο, σήμερα η Ελλάδα είναι μια τελείως διαφορετική χώρα. Έχει καταστεί κόμβος επενδύσεων διεθνούς τεχνολογίας και έχοντας καταφέρει να ψηφιοποιήσει το κράτος σε χρόνο ρεκόρ, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Είναι λοιπόν έτοιμη η Ελλάδα για την 4η βιομηχανική επανάσταση;

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, θα αλλάξουν τις προσεγγίσεις στα περισσότερα πεδία της καθημερινότητάς μας, από την επιστήμη μέχρι τα μέσα παραγωγής. Η Ευρώπη στρέφεται κυρίως στις αλυσίδες αξίας και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η ελληνική οικονομία, μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν από ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης σε συνδυασμό με την έλλειψη αναπτυξιακού προσανατολισμού. Αυτό όμως που κατέχει η χώρα μας (και κατείχε) είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και μάλιστα υψηλής ειδίκευσης. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, έχει κάνει μεγάλα βήματα προκειμένου να μπει επάξια στο τραίνο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Πρόοδος στην ψηφιοποίηση

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα έγινε με την ψηφιοποίηση του κράτους. Με επιταχυντή την πανδημία, ο δημόσιος τομέας κατάφερε να κάνει μέσα σε 2 χρόνια ότι δεν κατάφερε μέσα σε 20.

Οι πρακτικές που θεσμοθετήθηκαν και έπρεπε να γίνουν πράξη εδώ και καιρό, ξεκόλλησαν την χώρα μας από την χαμηλή κατάταξη στους δείκτες ψηφιακού μετασχηματισμού, οι συναλλαγές πολίτη και κράτους με την χρήση της τεχνολογίας έγινε πραγματικότητα και οι πολίτες αγκάλιασαν όλες αυτές τις δυνατότητες.

Ο ίδιος ο Υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης είχε τονίσει ότι η χώρα μας είναι πλέον έτοιμη για την 4η βιομηχανική επανάσταση. 440 έργα στο τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι στα σκαριά για τα επόμενα 4 χρόνια, ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει σημαντικό ρόλο.

Παράλληλα, με τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και το σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα ξετυλιχτεί το σχέδιο της κυβέρνησης στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Επίσης θα δοθεί ειδική μέριμνα για την παροχή η εργαλείων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Επενδύσεις

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια, όχι μόνο έχει καταστεί προορισμός διεθνών άμεσων επενδύσεων αλλά και κόμβος επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας. ‘’Μεγάλοι παίκτες’’ στον τομέα της τεχνολογίας εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα προσφέροντας πέρα από έσοδα και κρίσιμες υποδομές.

Η Amazon θα επενδύσει στην πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone (Τοπικές Ζώνες) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις χώρες.

H Teamviewer με το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στα Ιωάννινα θα αξιοποιεί το ταλέντο των φοιτητών που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια.

H Cisco θα αποτελέσει σημείο κλειδί για πρωτότυπες τεχνολογικές λύσεις που θα αναπτύξει το κέντρο με το σύστημα των συνεργατών της, επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ομοίως, και η Digital Reality, καθιστά την Ελλάδα πόλο για την ανάπτυξη data centers.

Ανθρώπινο Δυναμικό

Οι νέοι επιστήμονες, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο, που κατέχει η χώρα μας, αποτελούν ένα πλεονέκτημα για την εν εξελίξει βιομηχανική επανάσταση. Αυτό που έχει σημασία είναι η αξιοποίησή τους, αλλά και η περαιτέρω επιμόρφωσή τους. Οι ψηφιακές εξελίξεις αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς το εργασιακό περιβάλλον, στις επιχειρήσεις.

Οι επενδύσεις στο χώρο της τεχνολογίας αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας συγκρατούν την φυγή τους στο εξωτερικό, όπως συνέβη τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή προγράμματα επιμόρφωσης προετοιμάζουν τους εργαζόμενους για τις ψηφιακές εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Το δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στη Ψηφιακή Εποχή σε συνεργασία της google με τον ΟΑΕΔ εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Καινοτομία και Έρευνα

Η καινοτομία αποτελεί «κλειδί» για την 4η βιομηχανική επανάσταση. Και πάνω σε αυτή επενδύει και η χώρα μας με ποικίλους τρόπους.

Παράλληλα, η στήριξη στην έρευνα και την καινοτομία παρέχεται και μέσω κρατικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο τεκμηρίωσης, οι ετήσιες πιστώσεις που καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό για Έρευνα και Ανάπτυξη ανέρχονται σε 1.463,2 εκατομμύρια ευρώ, το υψηλότερο στην περίοδο 2008-2020, ενώ οι δαπάνες για έρευνα και τεχνολογία αποτελούν το 0,89% του Α.Ε.Π. και το 1,48% του συνόλου των δημοσίων δαπανών.

Η Ελλάδα πλέον, ως προορισμός επενδύσεων σε data centers, startups και τεχνολογικών hubs, δίνοντας μεγάλη σημασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό της και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της επενδύει στο ψηφιακό της μέλλον, καινοτομεί και κινείται προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

You may also like