Επικαιρότητα

Η κυβέρνηση επενδύει στην εξωστρέφεια της εξωτερικής πολιτικής

Επικαιρότητα

Η κυβέρνηση επενδύει στην εξωστρέφεια της εξωτερικής πολιτικής

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η διαμόρφωση μιας δυναμικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην εξωστρέφεια και την ενεργή διπλωματία. Γι’ αυτό το λόγο προχωρά σε νέες συμμαχίες και εμβαθύνει τις σχέσεις της με τους συμμάχους της.

Τα δύο πρόσφατα ταξίδια του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Αγκόλα και τη Νιγηρία αποτελούν την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις χώρες αυτές και υπογραμμίζουν αυτή την επένδυση στην εξωστρέφεια της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά στα κοινωνικά δίκτυα πως: «Η Ελλάδα, παρούσα πλέον στις διεθνείς εξελίξεις, ενδυναμώνει τις σχέσεις της με την υποσαχάρια Αφρική, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ανάπτυξη των σχέσεων με τα κράτη της περιοχής».

Το ταξίδι του Υπουργού στη Νιγηρία , αποτέλεσε την πρώτη επίσκεψή του σε ξένη χώρα για το 2022. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ελληνική κοινότητα επιχειρηματιών στη Νιγηρία με έντονη δραστηριότητα για περίπου 100 χρόνια, είναι η πρώτη φορά που την επισκέπτεται Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης περί διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας- Νιγηρίας.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ανγκόλα. Η Ελλάδα, αποδέχθηκε την πρόταση της ΥΦΥΠΕΞ της Αγκόλας Esmeralda Mendonça για τριμερή συνάντηση μαζί με την Αγκόλα και την Πορτογαλία. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την προθυμία της Ελλάδας να εκπαιδεύσει προσωπικό για τη θαλάσσια ασφάλεια στις στρατιωτικές ακαδημίες της χώρας μας, εφόσον η Ανγκόλα το επιθυμεί. Ακόμη, ο Έλληνας υπουργός, προσέφερε 900.000 δόσεις εμβολίων στη Νιγηρία και 100.000 στην Ανγκόλα διαμέσου του μηχανισμού COVAX.

Επί της ουσίας, η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ρόλο και τη παρουσία της χώρας μας στη διεθνή σκακιέρα. Η εξωτερική πολιτική, δεν συνίσταται αποκλειστικά στην ανάδειξη των γεωπολιτικών ζητημάτων που ιστορικά απασχολούσαν το Υπουργείο Εξωτερικών. Η καλή γειτονία, η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας μας, η εξωστρέφεια και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Απόδημου Ελληνισμού αποτελούν μερικούς από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2021, στηρίζεται η δυναμική εξωτερική πολιτική που ακολουθείται σήμερα. Σε αυτό περιλαμβάνεται η οικονομική διπλωματία, η δημόσια διπλωματία, αλλά και τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού. Έτσι, στη βάση της πολυμερούς διπλωματίας, οι διμερείς σχέσεις της χώρας μας αναπτύσσονται και εξελίσσονται διαρκώς.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι ισχυρότατοι δεσμοί με το Ισραήλ, με τη Γαλλία και με την Αίγυπτο. Επίσης, η σύσφιξη των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη Σαουδική Αραβία και η διπλωματική παρουσία στη Λιβύη.

Η εξωστρέφεια της εξωτερικής πολιτικής φαίνεται ότι αποδίδει, ενώ ταυτόχρονα ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει συνεχώς την εικόνα του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εκσυγχρονίζεται. Η χώρα μας σταματάει να ακολουθεί τα γεγονότα και διαθέτει πλέον μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία την φέρνει εντός των ισχυρών δημοκρατιών- σύγχρονων κρατών του διεθνούς συστήματος.

You may also like