Επικαιρότητα

Η Ισπανία στέλνει «επιθετικό στρατιωτικό υλικό» στην Ουκρανία

Επικαιρότητα

Η Ισπανία στέλνει «επιθετικό στρατιωτικό υλικό» στην Ουκρανία

Την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να στείλει «επιθετικό στρατιωτικό υλικό» στην «ουκρανική αντίσταση» ανακοίνωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «στροφή» και «διόρθωση» της αρχικής θέσης της εκτελεστικής εξουσίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται παρά τα όσα υποστήριξε, χθες, στην ελληνική βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, είχε επικαλεστεί τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Ιταλίας για να πει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να στείλει «μη θανατηφόρο», όπως είπε, υλικό ως βοήθεια στην Ουκρανία που δέχεται βίαιη εισβολή από τη Ρωσία.

Σήμερα, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην κοινή δράση της ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας, η οποία δεν περιορίζεται στις οικονομικές κυρώσεις και στη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά είναι ακόμα πιο αποφασιστική απέναντι στον Πούτιν.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι η χώρα θα υπερασπιστεί την κοινή δράση της ΕΕ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Ενώ σημείωσε ότι θέλει να διαλύσει τις αμφιβολίες ορισμένων πολιτικών ομάδων σχετικά με την «ισπανική δέσμευση» προς τον ουκρανικό λαό.

Ο Πέδρο Σάντσεθ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τύπο των όπλων που θα δοθούν στο Κίεβο. Μέχρι στιγμής η ισπανική κυβέρνηση είχε στείλει ανθρωπιστική και υγειονομική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ είχε περιοριστεί να επισημάνει πως η συνεισφορά της εντάσσεται στο ποσό των 450 εκ. ευρώ που είχαν ανακοινώσει την Κυριακή οι ηγέτες της ΕΕ.

Ενώπιον του κοινοβουλίου, παρουσία του επιτετραμένου της Πρεσβείας της Ουκρανίας, Ντιμίτρι Ματιουσένκο, ο Σάντσεθ χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες και είπε ότι πρέπει «να απαντήσουμε δυναμικά για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας».

Ο Πούτιν τα κάνει όλα αυτά «με τη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει: αυτή του πολέμου», υποστήριξε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο ότι άνοιξε έναν «σκληρό αγώνα» ενάντια σε ένα μοντέλο, το ευρωπαϊκό, που αντιπροσωπεύει την ελευθερία και τη διεθνή νομιμότητα.

Ο Σάντσεθ έχει χαρακτηρίσει τον Πούτιν «δικτάτορα» και «τύραννο» που υποβάλλει ακόμη και τον ρωσικό λαό στα ιμπεριαλιστικά του σχέδια με καταστολή και αυθαίρετες συλλήψεις. Και αναφέρθηκε στη μαζική απόρριψη της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειές του.

Πριν από την Ισπανία, άλλες χώρες που αποφάσισαν να ενισχύσουν με στρατιωτικό υλικό το Κίεβο είναι εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η «πολιτικά ουδέτερη» μέχρι τώρα Σουηδία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, όπου η Σοσιαλιστική κυβέρνηση Κόστα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αμυντικό υλικό αλλά και όπλα.

You may also like