Η Ελλάδα συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Η νέα ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας, δόθηκε από την αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς παγκοσμίως και επενδύει για την απόκτηση περίπου του 49% της ελληνικής διαδικτυακής τράπεζας Viva Wallet.
Η χώρα μας, έχοντας μπει σε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό κλοιό, έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και έχει αφήσει πίσω της την κρίση. Τα θεμέλια για μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη έχουν μπει και αυτό είναι κάτι που είναι πλέον εμφανές.
Η JP Morgan προτίθεται να επεκτείνει το γραφείο της στην Ελλάδα, να επενδύσει περισσότερο στη Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό. Αυτό αναφέρθηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Διευθύνοντα Σύμβουλου της JPMorgan Chase με τον Πρωθυπουργό.
Το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί και η αναβάθμιση του brand Ελλάδα αποδεικνύεται από την έκρηξη των επενδύσεων την τελευταία διετία.
Ήδη από το 2019, επενδύουν εταιρείες κολοσσοί, όπως : η Microsoft Data Center– 1 δις ευρώ, η Pfizer Center Digital Innovation– 600 εκατ. Ευρώ, η Digital Realty Data Center- 300 εκατ. Ευρώ, η Amazon Web services– 200 εκατ. Ευρώ, η Boehringer Ingelheim (Hub)– 100 εκατ. Ευρώ, η Next e.go – 100 εκατ. Ευρώ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας– 100 εκατ. Ευρώ, η Volkswagen– 30 εκατ. Ευρώ, το Cisco (Κέντρο Ψηφιακών Δεξιοτήτων)– 10 εκατ. Ευρώ και η Lamda Development– 8 δις ευρώ.
Νέες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ύψους 838 εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποίησε το 2021 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Ειδικότερα, η EBRD επένδυσε σε 20 έργα το 2021 έναντι 17 έργων το 2020, ξεπερνώντας το ορόσημο των 5 δισεκατομμυρίων συνολικών επενδύσεων στη χώρα από το 2015. Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται εντός των πέντε κορυφαίων χωρών για επενδύσεις για το 2021.
Είναι γεγονός ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης το να καταστεί η χώρα μας διεθνής επενδυτικός προορισμός.
Σε συνδυασμό με την οικονομική αισιοδοξία, η εξωστρέφεια και η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών που αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις, έχουν αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας, ενώ ο φιλεπενδυτικός προσανατολισμός της, δεν έχει περάσει απαρατήρητος.
Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία για την ψήφιση βρίσκεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος «Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη».
Στο επίκεντρο τίθεται η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση και η καινοτομία.
Περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ενισχύουν τις τουριστικές επενδύσεις, τη μεταποίηση και τις επιχειρήσεις του τομέα της αγροδιατροφής. Τονίζεται δε ότι, αντιμετωπίζει εμπράκτως τις χρόνιες παθογένειες και προωθεί τις επενδύσεις σε περιοχές που επηρεάζονται οικονομικά από την απολιγνιτοποίηση.
Επιπρόσθετα, oι νεοφυείς επιχειρήσεις υποστηρίζονται, καθώς αποτελούν μια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία ταιριάζει εξαιρετικά στα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και δύνανται να αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας. Συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την εξέλιξη του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου. Γι’ αυτό και δημιουργείται το απαραίτητο υπόβαθρο για την ανάπτυξή τους.
Το επόμενο στοίχημα για τη χώρα μας είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει προς αυτή την κατεύθυνση διότι έτσι θα υπάρξει μεγαλύτερη προσέλκυση κεφαλαίων, χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και φυσικά, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.