Πρόσωπα

Έφη Αχτσιόγλου: Το φαβορί (;) του ΣΥΡΙΖΑ και η “κανονικότητα’’ της Αριστεράς

Πρόσωπα

Έφη Αχτσιόγλου: Το φαβορί (;) του ΣΥΡΙΖΑ και η “κανονικότητα’’ της Αριστεράς

«Φωτιά» έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό, καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, με την Έφη Αχτσιόγλου να θεωρείται ήδη φαβορί, και την ίδια να έχει στραμμένο το βλέμμα της στο 2ο γύρο και το σημαντικό είναι με ποιον θα αναμετρηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η πολιτευτής και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και δυναμικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος και με μια πολύπλοκη και πλούσια διαδρομή, προσπαθεί να αποτελέσει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής πολιτικής. Ενώ προσπαθεί να αναδειχθεί στη θέση της προεδρίας του κόμματος, η Αχτσιόγλου αναμένεται να συνεχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού. Ας θυμηθούμε όμως ποια είναι η Έφη Αχτσιόγλου.

Η Πολιτική Διαδρομή και σταδιοδρομία

Γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες.

Έχοντας σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, όπου πήρε πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό, διατήρησε βαθιές ρίζες στην πόλη. Η αγάπη της για τη Θεσσαλονίκη είναι αδιαμφισβήτητη, και όπως έχει πει παραμένει ένας σημαντικός πυλώνας της ζωής της.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε ως δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, απέκτησε εμπειρία ως επιστημονική συνεργάτιδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες. Επίσης, εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.

Τα πρώτα βήματα της στην πολιτική σκηνή τα έκανε ως μέλος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας την αφοσίωσή της στις αρχές της αριστεράς.

Κυβερνητικές Θέσεις

Η σημαντικότερη στιγμή της πολιτικής της καριέρας ήταν όταν διορίστηκε ως υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2016. Κατά τη θητεία της, επικεντρώθηκε σε θέματα σχετικά με την αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση.

Κατά τη θητεία της, διαπραγματεύτηκε με τους “Θεσμούς” σε θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές, όπως την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη δημιουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Εκλογές και στόχοι

Η Έφη Αχτσιόγλου επανεξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2019 και τον Μάιο του 2023.

Όσον αφορά τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να καταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ “ένα κόμμα των δομών”, τονίζοντας τη σημασία των συγκεκριμένων κανόνων και των θεσμών για την διαχρονικότητα του κόμματος.

Οικογένεια

Εκτός από την πολιτική της δραστηριότητα, η Έφη Αχτσιόγλου έχει αποκτήσει οικογένεια με τον συνάδελφο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, με τον οποίο έχουν ένα παιδί. Η σχέση τους ξεκίνησε από τις νεανικές τους μέρες και συνεχίζεται με κοντινή πορεία στην πολιτική, γι’ αυτό και επικρατεί τις τελευταίες μέρες μια έντονη ανησυχία καθώς πολλοί φοβούνται ότι ψηφίζοντας Αχτσιόγλου ίσως τελικά βγει… Τζανακόπουλος.

«Η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την αριστερά»

Αυτό μας δήλωσε περίτρανα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της η Έφη Αχτσιόγλου. Και είναι αλήθεια. Η Αριστερά που εκπροσωπεί η Έφη Αχτσιόγλου έφτασε στην εξουσία σε μια περίοδο ανωμαλίας, κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πλατείες γέμιζαν από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει τα μνημόνια με επικοινωνιακά σόου και “μ’ ένα νόμο σ’ ένα άρθρο”. Ωστόσο, αυτή η περίοδος δεν οδήγησε στην πολιτική κανονικότητα, αλλά σε συγκυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Η Αχτσιόγλου είναι γνωστή για τη σταθερή της προσήλωση στις αριστερές αξίες. Μας το λέει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Και δεν είναι κακό κάποιος να παραμένει σταθερός στις απόψεις του αλλά το θέμα είναι τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία και το κομμα που εκπροσωπείς.

 

You may also like