Επικαιρότητα

Η δράση της κυβέρνησης για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Επικαιρότητα

Η δράση της κυβέρνησης για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Ένα σύγχρονο κράτος επιβάλλεται να εγγυάται την προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Η κυβέρνηση, μερίμνησε άμεσα ώστε να περάσει σχετικός νόμος που προβλέπει ρητά το προφανές: ότι κάποιος που έχει καταδικασθεί για συγκεκριμένα σοβαρά αδικήματα δεν είναι δυνατό να εργάζεται σε δομές που απασχολούν παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.

Οριστικά έκλεισε και το ορφανοτροφείο – κολαστήριο στην Αττική. Η έρευνα από τη Δικαιοσύνη για καταγγελίες για την συστηματική κακοποίηση και την παραμέληση παιδιών συνεχίζεται.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η καταγγελία δεν διευκρινίζει αν οι εργαζόμενοι τους έβαζαν να τα κάνουν, αναφέρει όμως συγκεκριμένες σεξουαλικές σχέσεις και πράξεις μεταξύ πολύ μικρών αγοριών και δεν υπήρχε καμία αντίδραση ή παρέμβαση από τους εργαζόμενους».

Το υπουργείο εργασίας ήταν αποφασισμένο να φτάσει στο τέλος η εν λόγω υπόθεση. Τα παιδιά απομακρύνθηκαν σταδιακά. Φιλοξενούνται σήμερα σε άλλες κοινωνικές δομές και κάποια από αυτά, έχουν δοθεί σε ανάδοχες οικογένειες. Ωστόσο, η διοίκηση του ιδρύματος συνέχισε να μην λαμβάνει δραστικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών και δεν σταμάτησε ούτε η εισαγωγή νέων παιδιών στο ορφανοτροφείο.

Πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές αυτοψίες από κλιμάκια επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας. Οι κοινωνικοί σύμβουλοι ανέδειξαν τις σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση του ιδρύματος, τη σημαντική ανεπάρκεια στις παρεχόμενες υπηρεσίες και την ακαταλληλότητα των υποδομών της δομής. Οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων παιδιών ήταν επισφαλείς. Διαπιστώθηκε συστηματική παραμέληση και κακοποίηση.

Το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν για οικονομικά ζητήματα και παράνομες υιοθεσίες. Ωστόσο, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν τελικώς αυτή που κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά, η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση όλων των εργαζομένων που αφορούσαν οι καταγγελίες.

Ο νέος νόμος προλαμβάνει πλέον τέτοιου είδους περιστατικά και η νομική διαδικασία κινείται πολύ γρήγορα. Οι καταδικασθέντες, δεν επιτρέπεται να εργάζονται πια στις κοινωνικές δομές. Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εντοπίσει το πρόβλημα και δεν είχε προβεί στην άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου. Η σημερινή πολιτική ηγεσία, όντας ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη απέναντι στις ευάλωτες ομάδες (λχ. παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία) συνεχίζει το έργο της με ανάλογες δράσεις.

Μια ανάλογη περίπτωση είναι και αυτή του γηροκομείου στα Χανιά, όπου περίπου 300 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από το 2015. Δικογραφία έχει σχηματιστεί κατά 36 συνολικά ατόμων. Περαιτέρω, 3 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται πως ήταν το κέρδος από τις παράνομες συνταγογραφήσεις. Κατόπιν των σχετικών ενταλμάτων που εκδόθηκαν, οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη επτά ατόμων.

Αρκεί πια μια μόνο μια καταγγελία για να απομακρυνθούν άμεσα από τις κοινωνικές δομές όσοι εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται στις δυο περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι, έγινε προσπάθεια να καθυστερήσει η έρευνα των καταγγελιών στην υπόθεση του ορφανοτροφείου. Αυτό δεν κατέστη δυνατό και έπαυσε και η χρηματοδότηση του ιδιωτικού ορφανοτροφείου.

Ενδελεχείς έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις κοινωνικές δομές. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι: «για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της υφυπουργού, συστάθηκαν, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Δικαιοσύνης, μικτά κλιμάκια τα οποία διενεργούν αιφνίδιους ελέγχους στις δομές ανηλίκων, ατόμων με αναπηρία, αλλά και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Δεν υπάρχει κάποια σύγκριση της παρούσας κατάστασης, με το τι συνέβαινε στο παρελθόν. Έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά, εκείνα τα οποία πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικά από την πολιτεία, όντας οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

You may also like