Δηλώσεις

Φινλανδή Πρωθυπουργός: η Ελλάδα επενδύει σημαντικά στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση

Δηλώσεις

Φινλανδή Πρωθυπουργός: η Ελλάδα επενδύει σημαντικά στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση

Δήλωσε η Φινλανδή Πρωθυπουργός Sanna Marin μετά τη συνάντηση της με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και επεσήμανε: «Όπως και η χώρα μου, έτσι και η Ελλάδα επενδύει σημαντικά στην ψηφιοποίηση και στην πράσινη μετάβαση. Οι επενδύσεις αυτές είναι σημαντικές για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη σε όλη την Ευρώπη και θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε μία στρατηγικά πιο αυτόνομη Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ομόλογό μου, τον Κυριάκο, που με υποδέχτηκε σήμερα, στην Αθήνα. Φινλανδία και Ελλάδα μπορεί να είναι γεωγραφικά απομακρυσμένες, μοιραζόμαστε όμως τις ίδιες ευρωπαϊκές πεποιθήσεις. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη διότι οδηγεί την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης από τις επώδυνες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19», είπε η Sanna Marin.

Παράλληλα επεσήμανε: «Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι την Αθήνα προκειμένου να συζητήσουμε διμερή και ευρωπαϊκά θέματα με τον Έλληνα ομόλογό μου. Στη σημερινή συνάντηση εστιάζουμε σε επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα, ειδικά στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και στις επιπτώσεις του στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας. Φινλανδία και Ελλάδα μοιραζόμαστε ισχυρά αισθήματα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και όσα η Ουκρανία έχει υποστεί από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Η Φινλανδία έχει ήδη προσφέρει τόσο ανθρωπιστική όσο και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία -όπλα και υλική βοήθεια. Υποστηρίζουμε ένθερμα την αύξηση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία. Οι ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φινλανδία και Ελλάδα υποδεχόμαστε και οι δύο, στις χώρες μας, Ουκρανούς πρόσφυγες και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να βοηθήσουμε αυτούς τους πρόσφυγες που είναι, κυρίως, γυναίκες και παιδιά. Η Φινλανδία έχει μέχρι στιγμής υποδεχθεί περισσότερους από 20.000 Ουκρανούς που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο και αναμένουμε να υποδεχθούμε περισσότερους καθώς ο πόλεμος, δυστυχώς, συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να εγκατασταθούν, να βρεθεί στέγη για οικογένειες και σχολείο για τα παιδιά. Χρειαζόμαστε επίσης συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αποφύγουμε την παράνομη διακίνηση των πιο ευάλωτων ανθρώπων. Συνεργαζόμαστε απευθείας με τις ουκρανικές αρχές για να μεταφέρουμε, στοχευμένα, ομάδες εξαιρετικά ευάλωτων ανθρώπων στη Φινλανδία.

Στον μηχανισμό αυτό θα μπορούσαν να ενταχθούν άτομα με αναπηρία και ασυνόδευτα παιδιά. Η ΕΕ, μαζί με τους στενούς μας συμμάχους, απάντησε με σθένος στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Οι κυρώσεις που έχουμε υιοθετήσει είναι αποτελεσματικές και πλήττουν σκληρά την οικονομία της Ρωσίας. Μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Η Φινλανδία είναι έτοιμη να εξετάσει νέα συλλογικά μέτρα της ΕΕ προκειμένου να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές. Ζητάω ακόμη πιο αποτελεσματικές κυρώσεις που αφορούν τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πιθανές λύσεις για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα που εισάγουμε από Ρωσία. Είναι καθοριστική η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -κάτι που πρέπει να υλοποιήσουμε σε κάθε περίπτωση ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Χρειαζόμαστε τώρα μαζικές επενδύσεις τόσο στην παραγωγή καθαρής ενέργειας όσο και στις ευρωπαϊκές ενεργειακές διασυνδέσεις. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει θεμελιωδώς το τοπίο ασφάλειας στη Φινλανδία, στη γειτονιά μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας συζητά μία κυβερνητική έκθεση για τις αλλαγές στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον και στο περιβάλλον ασφάλειας και τις επιπτώσεις στη Φινλανδία. Εκτός από τις επιπτώσεις σε επίπεδο διεθνούς ασφάλειας και πολιτικής άμυνας, η έκθεση εξετάζει τις οικονομικές επιπτώσεις της νέας κατάστασης, την ασφάλεια των προμηθειών, το ζήτημα της ετοιμότητας, την ασφάλεια των συνόρων, την κυβερνοασφάλεια και τις δραστηριότητες υβριδικής επιρροής.

Η έκθεση συνυπολογίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και επιθυμούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική της ΕΕ σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας. Το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση της Φινλανδίας, από κοινού με τον Πρόεδρο, θα αξιολογήσουν όλες τις επιπτώσεις της νέας κατάστασης ασφαλείας και θα πρέπει να εξετάσουν εάν θα υποβληθεί αίτηση για ένταξη στο NATO.

H απόφαση επί του συγκεκριμένου ζητήματος θα ληφθεί πολύ σύντομα. Θεμελιώδης στόχος είναι η διασφάλιση της ειρήνης για τη Φινλανδία και στο μέλλον. Η Φινλανδία έχει συγκροτήσει αξιόπιστη εθνική άμυνα και -όπως και η Ελλάδα- διατηρούμε έναν ισχυρό και σύγχρονο στρατό. Είμαστε ήδη σε θέση να δράσουμε από κοινού με το ΝΑΤΟ χάρη στη στενή συνεργασία μας.

Έχουμε συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς επιχειρήσεις με το ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τη συνεπή της στήριξη στο θέμα της εμβάθυνσης της εταιρικής μας σχέσης με το ΝΑΤΟ. Αυτή η σχέση μας καθιστά ήδη έτοιμους για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, αν τελικά το αποφασίσουμε. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ: Εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα συνεισφέρουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της συμμαχίας».

You may also like