Πρόσωπα

Η διαδρομή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου – Μία ζωή γεμάτη σεβασμό

Πρόσωπα

Η διαδρομή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου – Μία ζωή γεμάτη σεβασμό

Όταν ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Σκαπανέας Μηχανικού λοχίας Επαγγελματίας Οπλίτης Δημήτρης Κούκλατζης αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 167 ημέρες σε φυλακές υψίστης Ασφαλείας στην Αδριανούπολη, ο τότε υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν εκεί για να τους παραλάβει μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ήταν μία συγκινητική στιγμή για όλους. Έβλεπε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ως παιδιά του και αισθανόταν περήφανος τόσο για τη στάση τους, αλλά και για το γεγονός πως ήταν εκεί για αυτούς, ήταν εκεί για να τους συνοδεύσει πίσω στην Πατρίδα. Μετά από καιρό. Μετά την κράτησή τους στην Τουρκία, την οποία δεν είχε επισκεφθεί ποτέ κατά το παρελθόν.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, στις 17 Ιανουαρίου 2020, ο Κωνσταντίνος Φλώρος προήχθη στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Έχοντας τετράγωνη λογική και στρατιωτική πειθαρχία, θεωρήθηκε ως το κατάλληλο πρόσωπο, για την κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή.

Το ιστορικό παρελθόν, η ανατροφή του και η αγάπη του για τη Λήμνο

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος είναι γιος αξιωματικού του Πεζικού, κάτι το οποίο από την αρχή έδειχνε πως θα ακολουθούσε στρατιωτική πορεία. Μία πορεία καθόλου εύκολη. Γεμάτη προσωπικές θυσίες. Αυστηρότητα. Πειθαρχία και “δίψα” για την Ελλάδα.

Ο πατέρας του βέβαια είχε τις αμφιβολίες του, καθώς ήθελε ο γιος του να γίνει γιατρός. Ο μικρός τότε Κωνσταντίνος είχε άλλα όνειρα. Ο Στρατηγός πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ανήλικης ζωής του στη Λήμνο, στη Λάρισα, αλλά και στην Αθήνα, ακολουθώντας τον πατέρα του. Ο ίδιος θυμάται πως όταν ήταν μικρός του άρεσε να κάνει βόλτες με το ψαράδικο του παππού του στη Μύρινα της Λήμνου με τον τότε καλύτερο του φίλο Λεωσθένη, με τον οποίο εξακολουθεί να διατηρεί επαφές. Το νησί κατέχει έως και σήμερα μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.

Ποιος είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1961, στη Χαλκίδα Ευβοίας.

Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και απεφοίτησε το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τις απαραίτητες εκπαιδεύσεις τοποθετήθηκε Διμοιρίτης στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Σ.Ξ. και στη συνέχεια Διοικητής Λόχου σε Μονάδα Πεζικού στη Ν. Σάμο.

Το 1986 επελέγη για τις Ειδικές Δυνάμεις του Σ.Ξ. και απεφοίτησε επιτυχώς από όλα τα υποχρεωτικά και μη Σχολεία των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.

Επιπρόσθετα, τρία χρόνια αργότερα πέρασε με επιτυχία την εκπαίδευση του ως Υποβρύχιος Καταστροφέας στη Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΜΥΚ/ΠΝ), και το 1992 του Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USAJFK Special Warfare Center and School) στο Fort Bragg στη Βόρεια Καρολίνα.

Για οκτώ χρόνια, από το 1986 έως το 1994, υπηρέτησε ως Διοικητής Λόχου στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών, στο 3ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής (3ο ΕΤΕΘ) και στη 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (2α ΜΑΛ).

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών στο οποίο παρέμεινε έως το 1997 με την ολοκλήρωση των καθηκόντων του Διοικητού, οπότε και μετατέθηκε στη Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών της Κύπρου (ΓΕΕΦ/ΔΚΔ).

Επιπρόσθετα, το 1999 παρακολούθησε την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και το καλοκαίρι του 2000 μετά την αποφοίτηση του τοποθετήθηκε στο 13ο Σύνταγμα Αμφιβίων Καταδρομών (13ο ΣΑΚ).

Η επόμενη θέση της μακράς πορείας του ήταν στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΕΔ) όπου τοποθετήθηκε το 2003 ως επιτελής, ενώ ένα χρόνο αργότερα έγινε Διοικητής της Ζ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ).Και εκεί παρέμεινε για ένα χρόνο, καθώς το 2005 ήρθε η μετάθεσή του στην Εθνική Αντιπροσωπεία στο Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρώπης (GRC NMR / SHAPE) στη Mons (ΒΕΛΓΙΟ), ενώ την επιστροφή του πίσω στην πατρίδα το 2008, φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Η πορεία του στο Επιτελείο

Η σπουδαία του εμπειρία και η αξιοζήλευτη πορεία του συνεχίστηκε.

Ειδικότερα, το 2009 τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στη Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και το καλοκαίρι του 2011 ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη της XVI Μ/Κ ΜΠ.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος ένα χρόνο αργότερα προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της 13ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (13 ΔΕΕ) και ακολούθως το Μάρτιο του 2014 στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ως Διευθυντής της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων (ΓΕΣ/ΔΕΠΙΧ).

Τον Μάρτιο του 2015 έλαβε τον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ ως Διευθυντής Α΄ Κλάδου (Επιχειρήσεις).

Από τον Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβε το γενικό συντονισμό του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού θέματος από πλευράς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ύστερα από σχετικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, ανέλαβε το 2017 τα καθήκοντα του Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ και κατόπιν της προαγωγής του σε Αντιστράτηγο, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Τον Ιανουάριο του 2019 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ΕU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ». Με νέα απόφαση του ΚΥΣΕΑ τον Ιανουάριο του 2020 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Οι σπουδές του και οι τιμητικές διακρίσεις

Εκτός της μεγάλης στρατιωτικής του πείρας, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει ασχοληθεί ενεργά και με τις πανεπιστημιακές σπουδές του. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στις «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, καθώς και Τίτλου Σπουδών στη «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ» του Strategic Center for International Security (SCIS) του Πανεπιστημίου του ABERDEEN.

Ο Στρατηγός επιπλέον κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από το βαθμό του Μετάλλια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Μετάλλιο συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές του ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό πως Μάϊο 2021 του απενεμήθη από τον Αρχηγό ΓΕΕΔ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας το Μετάλλιο της Τιμής Εξαίρετης Τάξεως του Βασιλέα Abdulaziz, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Βασιλέα Salman bin Abdulaziz Al Saud. Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο 2021 του απενεμήθη από τον Αρχηγό Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard το Μετάλλιο του Διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Τον Νοέμβριο 2021 του απενεμήθη από τον Διευθυντή του Γραφείου Νομικών Υποθέσεων της Συμμαχικής Διοίκησης Επιχειρήσεων του SHAPE κ. Andrés B. Muñoz Mosquera (Office of Legal Affairs, Allied Command Operations – OLA ACO) ως εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) Πτεράρχου Tod D. Wolters, το Μετάλλιο «Serge Lazareff Prize – Legal Services».

Συντακτική Ομάδα inbox.gr

You may also like