Δηλώσεις

Γεωργιάδης: Εξετάζεται αύξηση των δόσεων αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής

Δηλώσεις

Γεωργιάδης: Εξετάζεται αύξηση των δόσεων αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής

Δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και συμπλήρωσε: «ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει επιπλέον «κούρεμα», αλλά έχει τεθεί επί τάπητος η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των κρατικών δανείων που έλαβαν».

«Είναι πρωταρχική ανάγκη η πραγματική αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων τόσο μέσω του τραπεζικού συστήματος όσο και των διαρθρωτικών ταμείων», επισήμανε ο κ. Ραβάνης.

Σημειώνεται από το επιμελητήριο ότι το επιστρεπτέο ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες φτάνει περίπου τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.

Συνολικά, οι επιχειρήσεις έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το πλαίσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση και είναι σε ισχύ, όσοι έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές σε οποιονδήποτε από τους 7 κύκλους, υποχρεούνται να επιστρέψουν ένα μέρος τους, που προκύπτει μετά από εκπτώσεις, σε 60 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 30 Ιουνίου 2022 και μετά. Επίσης, παρέχεται πρόσθετη έκπτωση, ύψους 15%, σε όσους επιστρέψουν το ποσό που τους αναλογεί εφάπαξ, μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.

Ο κ. Ραβάνης τόνισε ότι, μετά και τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, στη σκιά ενός πολέμου που δεν κατάφερε η διεθνής κοινότητα να αποτρέψει, είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για άμεσες και γενναίες αποφάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να προστατευτεί ο παραγωγικός τομέας από το νέο κύμα ανατιμήσεων και τον πληθωρισμό.

Στη συζήτηση, οι βιοτέχνες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δήλωσαν ότι πλήττονται υπέρογκα από τη νέα ενεργειακή κρίση, ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης, και έθεσαν αιτήματα όπως:

  • Μείωση ποσοστού επιστροφής ή περισσότερες δόσεις στην Επιστρεπτέα προκαταβολή
  • Μείωση ή κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος μείωσης εκπομπής αερίων ρύπων)
  • Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για βιοτεχνικές επιχειρήσεις
  • Τράπεζα ειδικού σκοπού για τις Μικρομεσαίες
  • Μείωση προκαταβολής φόρου
  • Κατάργηση συνδρομής στα POS.
  • Κλαδικό αίτημα από κομμωτές για απαγόρευση αγοράς των επαγγελματικών προϊόντων στη λιανική αγορά
  • Κλαδικό αίτημα από συνεργεία αυτοκινήτων: να επισπευθεί το Ψηφιακό
  • Μητρώο Συνεργείων Επισκευής και Συντήρησης Οχημάτων και χρηματοδότηση του κλάδου, για εκπαίδευση στην Ηλεκτροκίνηση.

You may also like