Επικαιρότητα

Άρχισε ο βομβαρδισμός στο Κίεβο

Επικαιρότητα

Άρχισε ο βομβαρδισμός στο Κίεβο

Ξεκίνησε ο βομβαρδισμός στο Κίεβο, με τις βόμβες να χτυπούν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και τις εκρήξεις ακούγονται εδώ και λίγη ώρα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετούς νεκρούς.

Το πρακτορείο Interfax μιλά για 5 νεκρούς και πέντε τραυματίες από χτύπημα σε πύργο τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια νέα, δραματική ανάρτηση στο twitter, δήλωσε: «Στον κόσμο: Τι νόημα έχει να λέμε “ποτέ ξανά” για 80 χρόνια, εάν ο κόσμος μένει σιωπηλός όταν μια βόμβα πέφτει στο ίδιο σημείο, στο Μπάμπι Γιαρ; Τουλάχιστον 5 σκοτώθηκαν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…»

Θα χτυπήσουμε στόχους στο Κίεβο, εγκαταλείψτε την περιοχή, προειδοποίησαν νωρίτερα οι Ρώσοι , με πολλούς πολίτες έντρομους να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη μέσω του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού.

«Προτρέπουμε τους Ουκρανούς πολίτες που χρησιμοποιούνται από εθνικιστές για να προβούν σε προκλήσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και τους κατοίκους του Κιέβου που διαμένουν κοντά σε σταθμούς αναμετάδοσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», είχε δηλώσει ο επίσημος εκπρόσωπος του στρατιωτικού τμήματος, υποστράτηγος Igor Konashenkov

Δραματική ομιλία Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια συγκινητική ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, σε ζωντανή σύνδεση δήλωσε: «Δεν μπορώ να πω καλημέρα. Γιατί η μέρα για κάποιους, δεν είναι καλή. Για κάποιους αυτή είναι η τελευταία τους ημέρα. Απευθύνομαι σε εσάς για τους συμπολίτες μου που πληρώνουν το ύψιστο τίμημα, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία τους. Αντιστεκόμαστε, στεκόμαστε όρθιοι αλλά το πληρώνουμε. Πέντε ημέρες εισβολής πλήρους έκτασης από τη Ρωσία».

«Διακόπτω τη ροή του λόγου μου λόγω των εκρήξεων. Το Χάρκοβο επλήγη από δύο πυραύλους κρουζ. Είναι πολλοί ρωσόφωνοι εκεί, τα πανεπιστήμια με τις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές. Εκεί πραγματικά διαμορφώνεται το μέλλον της Ουκρανίας, είναι μία από τις χαρούμενες πόλεις της Ουκρανίας.

Η πλατεία Ελευθερίας είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και ήταν πάντοτε γεμάτη. Φαντάζεστε αυτή την πλατεία να πλήττεται από δύο πυραύλους κρουζ; Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας, πολεμάμε παρά το γεγονός ότι έχουν κλείσει οι είσοδοι και οι έξοδοι στη χώρα. Θα έχουμε μία πλατεία ελευθερίας σε κάθε πόλη της χώρας μας.»

Ενώ στο τέλος της ομιλίας τόνισε: «Πολεμάμε για τις ζωές μας, για την ελευθερία μας. Αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να είμαστε ίσοι, για αυτό υποβάλλουμε αίτημα στην ΕΕ. Δείξαμε τις αντοχές μας, πόσο είμαστε στο πλευρό σας για την ασφάλεια και την σταθερότητα. Η Ουκρανία νιώθει πολύ μόνη. Πολεμάμε για να είμαστε ίσοτιμα μέλη της Ευρώπης. Έχουμε αποδείξει την δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε στο πλευρό μας, αποδείξτε ότι δεν θα μας αφήσετε, αποδείξτε ότι υπερασπίζεστε τις ευρωπαϊκές αρχές, η ζωή θα κερδίσει τον θάνατο, το φως θα κερδίσει το σκοτάδι, ζήτω η Ουκρανία!»

Τόσο πριν όσο και μετά την ομιλία του οι ευρωβουλευτές ήταν όρθιοι και χειροκροτούσαν.

You may also like