Ανάλυση

Ευρωεκλογές: Θα κερδηθεί το στοίχημα της συμμετοχής;

Ευρωεκλογές: Θα κερδηθεί το στοίχημα της συμμετοχής;
Ανάλυση

Ευρωεκλογές: Θα κερδηθεί το στοίχημα της συμμετοχής;

Στις 9 Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να αποφασίσουν το κόμμα και τους υποψηφίους που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ξεκινήσει ήδη να θέτουν τον πήχη των εκλογικών τους επιδόσεων για τις ευρωεκλογές, όμως η αθέατη όψη της τέταρτης εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο αφορά όχι τα αποτελέσματα των επιμέρους κομμάτων, αλλά εν γένει τη συμμετοχή.

Οι τελευταίες ευρωεκλογές, εκείνες του 2019, διεξήχθησαν λίγες μόνο εβδομάδες πριν τις εθνικές που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ήταν η πρώτη εκλογική διαδικασία μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Σε περίπου αντίστοιχο -μετεκλογικό- πολιτικό κλίμα είχαν διεξαχθεί και οι ευρωεκλογές του 2009 και του 2014.

Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που οι ευρωεκλογές έρχονται να διεξαχθούν όχι στο κατώφλι μιας εθνικής αναμέτρησης, αλλά στα απόνερα αυτής.

Τρεις μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή στις βουλευτικές του 2004, η χώρα οδηγήθηκε εκ νέου σε κάλπες. Η συμμετοχή σε σχέση με τις εθνικές εκλογές μειώθηκε αισθητά, καθώς η ετυμηγορία ήταν πρόσφατη και η εντολή ρητή.

Διαχρονική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα (1999-2019).

Το δημοσιογραφικό δίλημμα που τίθεται μετ’ επιτάσεως για τους πολίτες και το αν θα επιλέξουν την κάλπη ή τις… παραλίες αφορά και τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Το ποιο κόμμα θα βγει κερδισμένο από την αυξημένη η μειωμένη συμμετοχή μένει να φανεί, πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη της κάλπης.

Σε θέσεις μάχης για τις ευρωεκλογές

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός ανάρτησε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρώτο spot της Νέας Δημοκρατίας ενόψει ευρωεκλογών. Εκεί μεταξύ άλλων αναφέρεται στο κυβερνητικό έργο που έχει παραχθεί σε τομείς όπως είναι η οικονομία, η υγεία, η ψηφιοποίηση, με κεντρικό σύνθημα «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη».

Αποτελεί ένα μετριοπαθές μήνυμα προς τους πολίτες που αναγνωρίζει τα περιθώρια βελτίωσης στο κυβερνητικό έργο. Από την άλλη μεριά, στην Κομοτηνή βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. «Καλύτερη ζωή» είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που το έχει μετατρέψει στο κεντρικό μήνυμα των επισκέψεων του.

Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή του εκλογικού υλικού από το Υπουργείο Εσωτερικών σε όσους επέλεξαν την οδό της επιστολικής ψήφου που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Λίγες μόλις ημέρες πριν ολοκληρωθεί μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση, μπαίνουμε στην τελική ευθεία όπου τα κομματικά επιτελεία θα ξεδιπλώσουν την καμπάνια τους, διεκδικώντας και την τελευταία ψήφο.

You may also like