Ανάλυση

Δημογραφικό: Πόσοι θα είμαστε το 2040 – Τα μέτρα της κυβέρνησης

Ανάλυση

Δημογραφικό: Πόσοι θα είμαστε το 2040 – Τα μέτρα της κυβέρνησης

Απαισιόδοξα είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία για τη δημογραφική πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια. Επί της ουσίας, οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις στη χώρα μας. Αυτό αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες, με την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος να αναδεικνύεται σε δύσκολη εξίσωση.

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αναδεικνύεται σε προτεραιότητα, με την κυβέρνηση να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις για την στήριξη της οικογένειας.

Το επίδομα γέννησης με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, αποτελεί την υλοποίηση μιας κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης, που έχει στόχο να διευκολύνει τους νέους γονείς στα πρώτα έξοδα μετά την απόκτηση ενός παιδιού και μια μόνο έκφραση αυτής της στήριξης.

Είναι γεγονός ότι, οι άνθρωποι που επιλέγουν να κάνουν παιδιά συνεχώς συρρικνώνονται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέχρι το 2040 οι θάνατοι θα είναι κατά 950.000 περίπου περισσότεροι από τις γεννήσεις, κάτι που σημαίνει συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έρευνα «τα Φυσικά Ισοζυγία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο την δεκαετία 2011-20 και η συμβολή τους στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας», η οποία επεξεργάστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσε ότι τα φυσικά ισοζύγια δεν αναμένεται να αλλάξουν πρόσημο. Δηλαδή, παραμένουν αρνητικά.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία -με βάση την έρευνα- έδειξαν ότι σε εθνικό επίπεδο το αρνητικό ισοζύγιο -φυσικό και μεταναστευτικό- της δεκαετίας έως το 2020 αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού κατά 450.000.

Παρά ταύτα, η λήψη μέτρων που θα κρατήσουν τους νέους στην Ελλάδα, παρέχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να γεννήσουν όσα παιδιά επιθυμούν, είναι εφικτό να ανακόψει την περαιτέρω μείωση των γεννήσεων.

Το στοίχημα είναι να δημιουργηθούν άμεσα οι προϋποθέσεις για την αύξηση των γεννήσεων. Εκεί εστιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις της, αφορούν την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της υπογεννητικότητας και την στήριξη της οικογένειας.

Η χορήγηση του επιδόματος γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ αποτελεί την ξεκάθαρη εκδήλωση της μέριμνας τους κράτους για την στήριξη της οικογένειας στο ξεκίνημα της οικογενειακής ζωής, αλλά και την υλοποίηση σημαντικών μέτρων δημογραφικής πολιτικής.

Η άμεση οικονομική στήριξη στις οικογένειες με παιδιά μέσα από το επίδομα γέννησης έγινε με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.

Παράλληλα, διευρύνθηκε η συμμετοχή για το πρόγραμμα με τα vouchers στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επιπλέον, καλύφθηκαν 3.000 περισσότερες αιτήσεις στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Το αφορολόγητο όριο αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί, ανεξαρτήτως του αριθμού των τέκνων της οικογένειας.

Αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 33.000 τα voucher για τους παιδικούς σταθμούς, με διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και δικαίωμα συμμετοχής σε γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, μειώθηκε ο Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη και τα παιδικά καθίσματα από το 24% στο 13%.

Ακόμη, σημαντική τομή ήταν και ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού Δικαίου στη χώρα μας.

Περαιτέρω, μια σειρά κινήτρων χορηγήθηκαν για τον επαναπατρισμό των επιστημόνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από την Ελλάδα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 500 άτομα που εργάζονται στο νέο κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το 15% είναι Έλληνες του εξωτερικού.

Οι εναλλακτικές μορφές φύλαξης παιδιών (νταντάδες της γειτονιάς), η επιδότηση μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση 50.000 νέων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η ίδρυση νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, η ειδική στήριξη σε άνεργες μητέρες και τα στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης για 10.000 θέσεις, είναι όλα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου που αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το δημογραφικό πρόβλημα.

Οι διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ αναφέρουν ότι οι αποφάσεις για παιδιά επηρεάζονται ιδιαιτέρως από την ποιότητα της κατοικίας που θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Εξαρτώνται από τις υποδομές που υπάρχουν, όπως είναι λχ. οι συγκοινωνίες προς τα σχολεία και τους τόπους ψυχαγωγίας, η ευκολία διασύνδεσης με φυσικά δίκτυα και με άλλα παιδιά.

Η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει μια σύγχρονη οπτική, η οποία αποτελεί τη βάση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ενίσχυση της οικογενειακής και κοινωνικής συνοχής.

Την ίδια στιγμή, διασφαλίζει και δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές και τα κίνητρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας.

You may also like