Δηλώσεις

Δένδιας: Υπαρξιακή απειλή η Τουρκία – Απειλούνται νομικά και γεωγραφικά όρια της πατρίδας

Δηλώσεις

Δένδιας: Υπαρξιακή απειλή η Τουρκία – Απειλούνται νομικά και γεωγραφικά όρια της πατρίδας

Δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου.

«Όταν υπάρχει γειτονική χώρα που αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας και τις διεθνής συνθήκες που αφορούν χαρακτηρισμό μειονότητας, είναι υπαρξιακή απειλή. «Απειλούνται τα νομικά και γεωγραφικά όρια της πατρίδας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι παρότι καλωσορίζουμε το καλό κλίμα και τους χαμηλούς τόνους με τη Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Αναφερόμενος στο εκκρεμές ζήτημα των ΕΠΟΠ και των υπαξιωματικών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως δεν θα υποκύψει στην προεκλογική πίεση για να φέρει ρυθμίσεις που ενδεχομένως θα είχαν θετικό προεκλογικό αντίκτυπο για τη ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών. «Χρειάζεται όμως βαθιά μελέτη των προβλημάτων και συνολική αντιμετώπισή τους μαζί με το ζήτημα της θητείας σε νομοθέτημα που θα έρθει στις αρχές φθινοπώρου», είπε.

Το ερχόμενο διάστημα θα συζητηθεί στην επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων το ζήτημα των φρεγατών Constellation, το ελληνικό πολυεθνικό ναυτικό της επόμενης γενιάς και τα Φ35 και μέσα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας επί τη βάση των 3 τύπων (4,5 και 5ης γενιάς), πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«200 σύγχρονα αεροσκάφη, F16 viber, Rafalle και F35. Αυτός είναι ο σχεδιασμός της ατζέντας 2030. Και επίσης θα συζητήσουμε καταρχήν θα σας το πω και στην επιτροπή εξοπλιστικών το ζήτημα της νέας γενιάς υποβρυχίων του ΠΝ, δεν είμαστε έτοιμοι να το φέρουμε ακόμα», είπε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει μπει σε μεγάλο κύκλο ναυπηγήσεων και αποκτήσεως υλικού. Η Ελλάδα διεκδίκησε πάντοτε την υπεροχή στη θάλασσα, είναι προφανές ότι το ΠΝ χρειάζεται έναν εκσυγχρονισμό, μείναμε πολύ πίσω στα χρόνια της κρίσης πρέπει ο χρόνος να κερδηθεί» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

You may also like