Σε νέα επίπεδα ρεκόρ οι τιμές του, παρά τον κατευνασμό των συρράξεων σε Μέση Ανατολή, της Κορέα και της Ουκρανία.
Ειδικά όταν λάβουμε υπόψη την πολύ μικρή πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να παρέμβει δραστικά στην επιτοκιακή πολιτική τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον σε βαθμό που να ανατρέψει τις ισορροπίες.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις πολιτικές που ονομάζονται Trump 2.0, οι οποίες αναμένεται (ή έτσι λέγεται) να αναμορφώσουν σημαντικά το γεωπολιτικό σκηνικό, με την οικονομία των ΗΠΑ να αποτελεί τον κεντρικό άξονα.
Πολλοί, άλλωστε, αναφέρονται σε κινδύνους για το μεσοπρόθεσμο μέλλον της Αμερικής, που ενδέχεται να περιορίσει απότομα τους εμπορικούς της δρόμους, την ίδια στιγμή που οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων αποτιμώνται “ακριβά” με όρους χρηματοοικονομικούς. Ο πληθωρισμός, επιπλέον, δεν έχει μειωθεί όσο οι υπεύθυνοι θα ήθελαν, ενώ υπάρχει κίνδυνος να επανεκκινήσει λόγω των προοπτικών εμπορικών δασμών και της ενδυνάμωσης του δολαρίου.
Ταυτόχρονα, οι ομολογιούχοι φαίνεται να αμφιβάλλουν για την πορεία της αγοράς, με αποτέλεσμα να παραμένει μια προτίμηση για επενδύσεις όπως ο χρυσός. Ενδεικτικά, η απόδοση των 13 εβδομάδων στο χρέος των ΗΠΑ είναι 4,2%, κάτι που θεωρείται υψηλό για μία επιλογή χωρίς κινδύνους. Ωστόσο, αυτή η υψηλή απόδοση σχετίζεται με τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, και όχι με τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ.
Επίσης, αν και το 4,2% είναι υψηλό για ξένους επενδυτές (όπως οι Ευρωπαίοι), αυτό συνδέεται με τη διαφορά επιτοκίων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες, καθώς και τις αντίστοιχες πληθωριστικές πιέσεις.
Όσον αφορά τον χρυσό, η αγορά αυτή παραμένει μικρή σε σχέση με τις αγορές ομολόγων και μετοχών. Η ανοδική πορεία δεν αντικατοπτρίζει μαζική μετακίνηση κεφαλαίων, αλλά μάλλον την ανθεκτικότητα του χρυσού ως αντιπληθωριστική επένδυση. Ο μεγαλύτερος φόβος των επενδυτών είναι ο πληθωρισμός και η υποτίμηση του χρηματικού κεφαλαίου που δεν αποδίδει.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις της χρηματαγοράς δείχνουν τις προτιμήσεις των επενδυτών. Η απόδοση του χρυσού, που έχει αυξηθεί κατά 36% τα τελευταία 52 εβδομάδες, ενισχύεται από την παράλληλη ενδυνάμωση του δολαρίου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα ισχυρό δολάριο αυξάνει την τιμή του χρυσού, καθώς επηρεάζει αρνητικά τη σχέση τους.
Τέλος, το επίπεδο των 2560 δολαρίων ανά ουγγιά αποτέλεσε το σήμα αγοράς, και η άνοδος των 2735 δολαρίων άνοιξε το δρόμο για τα 2920 δολάρια, με σταθμούς στα 2850 δολάρια.