Ανάλυση

Απόλυτη προτεραιότητα για Μητσοτάκη το δημογραφικό και η ενίσχυση των πολυτέκνων

Ανάλυση

Απόλυτη προτεραιότητα για Μητσοτάκη το δημογραφικό και η ενίσχυση των πολυτέκνων

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας και οφείλει η πολιτεία να λύσει είναι η υπογεννητικότητα και η σταδιακή μείωση του πληθυσμού.

Οι Ελληνικές οικογένειες πλέον κάνουν λιγότερα παιδιά, τα αποκτούν σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ ο δείκτης γεννητικότητας μας είναι από τους χαμηλότερους παγκοσμίους, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την κρισιμότητα του προβλήματος και την ανάγκη εύρεσης μιας άμεσης λύσης.

Η προστασία της οικογένειας για ένα Κοινωνικό Κράτος αποτελεί βασική προτεραιότητα, γι’ αυτό και έχει γίνει ήδη μια σειρά παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της άμβλυνσης του ζητήματος.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Οι νέες οικογένειες στηρίχθηκαν σημαντικά μέσω της θέσπισης του επιδόματος των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, της μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ για βρεφικά και παιδικά είδη διατροφής και φροντίδας, είδη προσωπικής προστασίας κ.ά. από 24% σε 13%.
 • Με σκοπό τη στήριξη των νέων ηλικίας 18-29 ετών υλοποιήθηκε η πολιτική παροχής του «πρώτου ενσήμου» για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενώ το επίδομα θέρμανσης την περίοδο 2021-2022 ανήλθε σε 166 εκ. ευρώ.
 • 30.000 περισσότερα παιδιά έγιναν δεκτά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και επιπλέον 27.000 παιδιά έλαβαν voucher. Αύξηση κατά 40.000 των σχολικών γευμάτων.
 • Επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και ενίσχυση των ολοήμερων σχολείων, που λειτουργούν μέχρι τις 18:00 με ουσιαστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μελέτης, ώστε το πρόγραμμα των παιδιών να εναρμονίζεται καλύτερα με τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.
 • Πρόγραμμα «Σπίτι μου» για προσιτή ΣΤΕΓΗ για νέους έως 39 ετών.

Oι δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα:

 • Αυξάνεται από 1/1/2024 το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.
 • Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).
 • Διατίθενται 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου» με φθηνά στεγαστικά δάνεια, προσιτά ρυθμιζόμενα ενοίκια και παροχή δωρεάν στέγης σε ευάλωτους πολίτες και οικογένειες. Ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών και ανακαίνιση 4.000 κενών κατοικιών, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, οι οποίες παραδίδονται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε δικαιούχους.
 • Αυξάνονται κατά 50.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30, θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις. 40.000 θέσεις φύλαξης νηπίων και παιδιών μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς».
 • Νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αύξηση της γονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Επιπλέον προτάσεις Πολιτικής:

Σε 3 άξονες πρέπει να δοθεί έμφαση για την μακρόπνοη αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και αυτοί είναι:

α) Η Κοινωνική και Οικονομική προστασία των οικογενειών

β) Η παροχή ασφάλειας στους γονείς, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν την επαγγελματική τους ζωή με την οικογενειακή ευκολότερα

γ) Επιπλέον υποστήριξη της μητρότητας

You may also like