Πρόσωπα

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Το πλούσιο βιογραφικό της Ευρωβουλευτή της ΝΔ

Πρόσωπα

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Το πλούσιο βιογραφικό της Ευρωβουλευτή της ΝΔ

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ από το 2019 και εκπρόσωπος τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, έχοντας μακρά πορεία και «βαρύ» βιογραφικό, προσπαθεί με τις παρεμβάσεις της να αποτελεί την ελληνική «φωνή» και ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου, έχει ως στόχο την προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας μας.

Καταγωγή και σπουδές

Η Άννα Μισέλ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ωστόσο μεγάλωσε στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Έχει καταγωγή από τα Μεσσηνία, ενώ ο πατέρας της ήταν καθηγητής πυρηνικής φυσικής. Την βάπτισε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, μαζί με τη σύζυγό του.

Είναι δικηγόρος και έχει σπουδάσει Νομική με εξειδίκευση στο Διεθνές δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αλλά και Οικονομικά στο Bryn Mawr College της πολιτείας της Πενσυλβάνια. Ωστόσο, εξειδικεύτηκε στο London School of Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης στην Ισπανία και στο Institut d’Études Françaises d’Avignon στη Γαλλία. Μιλάει 3 ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι δικηγόρος και έχει ασκήσει το επάγγελμα στη Νέα Υόρκη με εξειδίκευση στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και το διεθνές τραπεζικό δίκαιο, ενώ παραμένει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης. Παράλληλα, έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Επίσης έχει εργαστεί σε εταιρίες συμβούλων στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα, υπήρξε διευθύντρια στο μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ στα Ιωάννινα με αντικείμενο την Περιφερειακή Ανάπτυξη, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Παράλληλα, έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Χειροτεχνίας.

Πολιτική σταδιοδρομία

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έκανε τα πρώτα βήματα στην πολιτική το 2007, στον τόπο της καταγωγής της, τα Ιωάννινα, όπου και εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, εκπρόσωπος Τύπου της Δημοτικής Αρχής και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων ενώ συμμετείχε ακόμη στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων και εκπροσωπούσε τον Δήμο Ιωαννιτών στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων.

Πέντε χρόνια αργότερα «δοκιμάστηκε» στις βουλευτικές εκλογές του νομού με την Νέα Δημοκρατία, όπου και εξελέγη, μια θέση που για πρώτη φορά κατέλαβε γυναίκα στον νομό Ιωαννίνων.

Ένα χρόνο αργότερα, ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ καθώς και Επικεφαλής της Επιτροπής Παραγωγής Πολιτικού Έργου Ιδεολογίας στο 9o Συνέδριο της NΔ.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 μεταπήδησε στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών, όπου και εξελέγη και επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Κατά τη διάρκεια της θητείας της διετέλεσε τομεάρχης Δημοσιονομικής Πολιτικής αλλά και καθήκοντα τομεάρχη Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Αθηνών.

Το 2019, αφού παραιτήθηκε από τη θέση της ως βουλευτής, κατέβηκε στις ευρωεκλογές του 2019 όπου και εξελέγη.

Σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με το Ισραήλ. Παράλληλα, είναι εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

 

You may also like