Δηλώσεις

Ανδρουλάκης: Βαφτίζετε «μεταρρυθμίσεις» τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα του ΕΣΥ κάτω από το χαλί

Δηλώσεις

Ανδρουλάκης: Βαφτίζετε «μεταρρυθμίσεις» τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα του ΕΣΥ κάτω από το χαλί

Δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας.

Βάζετε ξανά το κέρδος πάνω από τα δημόσια αγαθά. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο έχει μπει ο τομέας της ψυχικής υγείας με μια σειρά αλλαγών, που έρχονται να προστεθούν στην επίθεση, που έχετε εξαπολύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και ευρύτερα στο κοινωνικό κράτος» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, που ξηλώνει σιγά σιγά τα κοινωνικά δικαιώματα και την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με σκοπό τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, όπως η υγεία».
Δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την τοποθέτηση του στην ΒΟΥΛΗ για το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας.

Ανέφερε ότι στον υπό ίδρυση «υδροκέφαλο, υπερσυγκεντρωτικό» Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αποκατάστασης Εξαρτήσεων θα υπαχθούν όλοι οι οργανισμοί όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, η «ΑΡΓΩ», ο «ΙΑΝΟΣ», ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», κ.α. «αλλά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία εγγύηση και δεν κατοχυρώνεται η λειτουργία των κέντρων πρόληψης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διάλυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης».

«Η πολιτική για την ψυχική υγεία, σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, περιορίζεται αποκλειστικά στην «απεξάρτηση και αποτοξίνωση» των «εξαρτημένων ατόμων», δηλαδή στη διάγνωση και θεραπεία, χωρίς την παραμικρή αναφορά στους πυλώνες της πρόληψης, της αποκατάστασης και της κοινωνικής επανένταξης» υπογράμμισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Είπε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο αναγνωρίζεται η βιωσιμότητα των 75 κέντρων πρόληψης που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα «μόνο έως το 2027, που λήγει η ισχύουσα προγραμματική σύμβαση.

Σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα κέντρα αποτελούν τον κύριο φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων, προειδοποίησε ότι «η πιθανή διακοπή της λειτουργίας τους θέτει σε επισφάλεια από τη μία τους συμβασιούχους, με ό,τι συνεπάγεται η απώλεια πολύπειρου προσωπικού, και από την άλλη προκαλεί ανασφάλεια στους θεραπευόμενους και τις οικογένειες τους».

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργείται επίσης ένας σημαντικός θεσμός που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, εκείνος του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά, με τις αρμοδιότητες για προγραμματισμό, συντονισμό και παρακολούθηση της υλοποίησης της Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων να εκχωρείται στον υπό σύσταση θεσμό του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., ο οποίος έχει τη δυνατότητα βάσει των αρμοδιοτήτων του να ιδρύει ή και να καταργεί μονάδες, προγράμματα, φορείς, δομές» πρόσθεσε.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μεταφορά των καταργούμενων οργανισμών των δύο εκ των εναπομείναντων ψυχιατρείων, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, χωρίς κανένα σχεδιασμό και εξασφάλιση για το μέλλον τους. Οι υπόλοιπες δομές του ΕΣΥ, τέλος, αποσυνδέονται πλήρως από την ψυχική υγεία».

Καθίσταται βέβαιο ότι οι ασθενείς στο μέλλον θα στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, γιατί το παρόν νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας. Πόσοι από τους ασθενείς, όμως, έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αναζητήσουν θεραπεία και να σπάσει ο κύκλος του στίγματος, της περιθωριοποίησης και εν τέλει της εξάρτησης;» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

You may also like