Δήλωσε στην εκπομπή “Διπλή Ταυτότητα” του IONIAN TV, η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου.
Ερωτηθείς για το νέο νομοσχέδιο των ΑΕΙ, επεσήμανε πως : «αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας νόμος-πλαίσιο που αλλάζει εντελώς αυτά που ξέραμε για Δημόσιο Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Έχουν γίνει βέβαια προσπάθειες ήδη από το 2006-2007 να καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά και το 2011 με το νόμο Διαμαντοπούλου. Τώρα όμως έρχεται ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι πολύ πέρα από αυτά, είναι πολύ χειρότερο.Σχετικά με τη διοίκηση του πανεπιστημίου: τα δικά μας πανεπιστήμια, τα ελληνικά πανεπιστήμια και όχι μόνο, έχουν βασιστεί σε μία αρχή, το Αυτοδιοίκητο.
Τι σημαίνει Αυτοδιοίκητο; Ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα –συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτό- αποφασίζει για τα όργανά της δημοκρατικά. Από αυτά διοικείται, έχει θεσμικά αντίβαρα, εξασφαλίζει τη δημοκρατία, μια δημοκρατία που δεν είναι στον αέρα. Έχει να κάνει με τη γνώση και την έρευνα, την ελεύθερη και απρόσκοπτη γνώση και έρευνα, πέρα από οποιοδήποτε καταναγκασμό, είτε είναι του κράτους, είτε είναι φορέα, είτε είναι οποιασδήποτε επιχείρησης κ.λπ».
Και συνέχισε επισημαίνοντας : «Τώρα τι γίνεται; Καταργούνται όλα αυτά επί της ουσίας: έχουμε ένα συμβούλιο διοίκησης που απαρτίζεται από έντεκα πρόσωπα, τα 6 από την κοινότητα και τα 5 είναι ‘’εισαγόμενα απέξω’’. Πρόκειται για καθηγητές από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, από άλλα περιβάλλοντα, που δεν λειτουργούν μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, μπορεί όμως να είναι και πρόσωπα που δεν είναι καθηγητές. Ο πρύτανης ο οποίος θα αποκτά όλες τις αρμοδιότητες δεν εκλέγεται, αλλά διορίζεται από αυτά τα έντεκα άτομα με τρείς μόνο ψήφους. Αυτό λοιπόν το συμβούλιο διοίκησης και ο πρύτανης ελέγχουν, διοικούν και δεν ελέγχονται από κανέναν, δεν υπάρχει δηλαδή κανέναν θεσμικό αντίβαρο. Υποβαθμίζονται όλα επί της ουσίας. Και οι κοσμήτορες των σχολών διορίζονται και αυτοί από το συμβούλιο. Έπειτα η Σύγκλητος: δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της ουσίας και τα μέλη της Συγκλήτου που απαρτίζεται κυρίως από τους κοσμήτορες, θα είναι διορισμένα» .
« Έχουμε δηλαδή όργανα, πέρα από κάθε συνταγματική πρόβλεψη τα οποία δεν ελέγχονται, μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Και έχουμε βέβαια και έναν εκτελεστικό διευθυντή-διαχειριστή. Είναι σα να κάνουμε δηλαδή μία προσομοίωση εταιρείας, ιεραρχικά δομημένη πάρα πολύ σκληρά, κάθετη μέσα στο πανεπιστήμιο, με την κοινότητα να παύει να υπάρχει και με σκοπό βέβαια να μην έχουμε το πανεπιστήμιο που γνωρίζουμε». Είπε και πρόσθεσε:
«Γιατί η κ. Κεραμέως και η ΝΔ σιχαίνονται το Δημόσιο Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Δεν έχουν περάσει ούτε απέξω, δεν γνωρίζουν τι έχει προσφέρει σε αυτή την κοινωνία. Η κοινωνία πρέπει να καταλάβει πόσα οφείλει στα πανεπιστήμια της. Αν υπήρχε μία ταξική, κοινωνική μόχλευση στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή το παιδί της οποιαδήποτε οικογένειας να μπορεί να οραματιστεί τον εαυτό του διαφορετικά, το οφείλουμε σε αυτό το πανεπιστήμιο.
Γιατί σχεδόν όλες οι Σύγκλητοι, όλοι σχεδόν οι πρυτάνεις, όλες οι σχολές είναι εναντίον του νομοσχεδίου; Έχουν πλήρη συνείδηση του καθήκοντός τους και αυτού που λέμε τριτοβάθμια εκπαίδευση και απέναντι στην κοινωνία.
Πάντα ένας νόμος γίνεται για να επιλύσει κάποια προβλήματα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ στη χώρα μας, τα πανεπιστήμιά μας, είναι στις τελευταίες θέσεις στη χρηματοδότηση και στο προσωπικό, στα μέλη ΔΕΠ, στο διοικητικό προσωπικό κλπ. Πείτε μου που αυτό το νομοσχέδιο θεραπεύει –γιατί η βαθμίδα κατάταξης εξαρτάται και από αυτά- αυτά τα μείζονα προβλήματα που έχουν διαχρονικά τα πανεπιστήμιά μας. Και είναι προς τιμήν των μελών ΔΕΠ όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας που με δική τους προσωπική θυσία κρατάνε τα πανεπιστήμια μας τόσο ψηλά» .