Ο κλιματικός νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή σηματοδοτεί το πρώτο, μικρό βήμα για την πορεία της χώρας προς την πράσινη μετάβαση.
Ολοκληρώθηκε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εμπορίου και Περιβάλλοντος της Βουλής η επεξεργασία του πρώτου κλιματικού νόμου, σε πρώτη ανάγνωση. Κάτι που αποτελεί εφαλτήριο για την προσέγγιση των κλιματικών στόχων και συγκεκριμένα, της κλιματικής ουδετερότητας.
Περιλαμβάνονται μέτρα για τη κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και την ηλεκτροπαραγωγή.
Απαγορεύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα, δηλαδή ο λιγνίτης.
Ωστόσο, προβλέπονται μικρές παρατάσεις της χρήσης υδρογονανθράκων και ανάπτυξη των ανανεώσιμων υγρών καυσίμων.
Τα νέα ταξί και το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων θα είναι μηδενικών εκπομπών.
Το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα.
Τα νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που ταξινομούνται θα αποτελούν μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών.
Θα απαγορεύεται η πώληση και η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Επιτρέπεται μόνο η πώληση πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα είναι αναμεμειγμένο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με τα ανανεώσιμα υγρά καύσιμα. Θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κλιματικού ρίσκου.
Η πράσινη μετάβαση περιλαμβάνει πλέγμα πολιτικών που αφορούν πολλούς τομείς.
Ο ενεργειακός μετασχηματισμός είναι κομβικής σημασίας. Στο ενεργειακό μίγμα επιβάλλεται να διεισδύσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό καθαρής ενέργειας. Το ηλεκτρικό δίκτυο θα πρέπει να είναι έτοιμο να τη δεχθεί.
Οι επενδύσεις είναι κομβικής σημασίας και η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για αυτό.
Αυξήθηκαν οι επιδοτήσεις, δημιουργήθηκαν κανόνες για τη δίκαιη μετάβαση και τη συμμετοχή σε κρατικά προγράμματα.
Η απολιγνιτοποίηση προχωράει, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία για όλες τις χώρες. Ταυτόχρονα, η κλιματική και ενεργειακή διπλωματία αποδίδει καρπούς καθώς η Ελλάδα αποτελεί ήδη κόμβο διαμετακόμισης φυσικού αερίου (LNG ή μέσω αγωγών).
Επιχειρείται προσπάθεια να καταστεί κόμβος καθαρής ενέργειας και χώρα παραγωγός φυσικού αερίου. Πραγματοποιούνται έρευνες για την ανακάλυψη και αξιοποίηση των πιθανών εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Είναι ενδιαφέρον, ότι υφίσταται πλέον και το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τα συστήματα αποθήκευσης άνθρακα.
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υδρογόνου και ανανεώσιμων αερίων, προχωρούν.
Προγράμματα που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις στρατηγικές αναπλάσεις, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και προσελκύουν το ενδιαφέρον των πολιτών, όπως Εξοικονομώ, «μικρά εξοικονομώ», πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών και εξοικονομώ για επιχειρήσεις.
Οι βιώσιμες μεταφορές είναι τομέας ιδιαίτερης βαρύτητας.
Προωθείται η ηλεκτροκίνηση, ενώ αναδιατάσσεται όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Η κυβέρνηση ενισχύει τα μέσα σταθερής τροχιάς, υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και των αερομεταφορών.
Η πολιτική που ακολουθείται αντικατοπτρίζεται στις υποδομές. Είναι ενδεικτικό το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών, Ύδωρ 2.0. Η αγροτική παραγωγή μεταμορφώνεται και περιορίζονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο τομέας της πολιτικής προστασίας αναδιατάσσεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Σημαντικά βήματα γίνονται και στη διαχείριση των αποβλήτων. Η κυκλική οικονομία προϋποθέτει παράταση του χρόνου ζωής των προϊόντων, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Η κυβέρνηση βάζει φρένο στην ταφή του μεγαλύτερου μέρους των αποβλήτων. Πολλές Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων έχουν συμβασιοποιηθεί και παραδοθεί προς χρήση.
Κατασκευάζονται κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Τέλος, προσαρμογές συντελούνται και στο ελληνικό τουριστικό μοντέλο. Η πιο σημαντική πρωτοβουλία είναι τα πράσινα νησιά. Οι αρχές τις αειφορίας εφαρμόζονται ήδη σε μικρά και μεγαλύτερα νησιά της χώρας, ενώ η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επεκταθεί άμεσα το μοντέλο αυτό.
Η προστασία της βιοποικιλότητας βρίσκεται στο επίκεντρο. Τα απάτητα βουνά αποτελούν μια επιλογή της κυβέρνησης με μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη. Παράλληλα, η ευαισθητοποίηση των πολιτών κρίνεται καθοριστική για την επιτυχία της μετάβασης στο νέο μοντέλο ανάπτυξης. Μικρές αλλαγές στη καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά.
Συντακτική Ομάδα inbox.gr