Δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης έπειτα από τη μεγάλη άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, με την κωδική ονομασία «ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ 2022», η οποία διεξήχθει σήμερα στον Δήμο Κασσάνδρας.
«Οι ασκήσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού σε όλον τον κόσμο είναι από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις. Παρακολουθήσαμε μια άσκηση η οποία, μέσα στις συνθήκες που διεξήχθη, όντως απέδειξε ότι ο συντονισμός επί του πεδίου σε μία δύσκολη κατάσταση, όπως είναι μία πυρκαγιά, είναι απολύτως εφικτός. Οι βασικοί συντελεστές μίας τέτοιας οργανωμένης απομάκρυνσης, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, ο Δήμος με όλες του τις υπηρεσίες, η Περιφέρεια και κυρίως ο επικεφαλής, η Δήμαρχος στην προκειμένη περίπτωση, απεδείχθη, επαναλαμβάνω, ότι μπορούν να δράσουν συντονισμένα και από κοινού. Για να αποφύγουμε ως πρώτιστη προτεραιότητα την απώλεια ανθρώπινης ζωής και για τον περιορισμό των απωλειών περιουσιών» επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης.
Ο Υπουργός τόνισε ακόμη ότι αυτή ήταν η πρώτη άσκηση τέτοιου τύπου που πραγματοποιείται, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες σε αρκετά μέρη της χώρας με υψηλή επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες και συμπλήρωσε: «Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και όλων των φορέων, πιστεύουμε ότι μέσω κοινών ασκήσεων και δράσεων ετοιμότητας, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς αποκτούν «κοινή επιχειρησιακή γλώσσα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σημερινή άσκηση αποτελεί ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα στους πολίτες ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει. «Οι πυρκαγιές θα είναι δυστυχώς μαζί μας, όπως είναι πάντα – και χρειάζεται, εκτός από τον συντονισμό των φορέων του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η βοήθεια όλων των πολιτών ώστε να αποφύγουμε πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια».
Ο Υπουργός, τέλος, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην άσκηση, καθώς και τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Φούρκας, σημειώνοντας ιδιαίτερα: «Αυτό που επισημαίνω πάντα είναι ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Φτάνει να φτιάξουμε καλύτερο σύστημα και να μπορέσουμε να συντονιστούμε καλύτερα στο πεδίο. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν θα έχουμε φυσικές καταστροφές. Η ουσία είναι να μετριάσουμε τον κίνδυνο, να περιορίσουμε τις απώλειες. Αυτή είναι η βασική αρχή της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών σε όλον τον κόσμο».