Το τελευταίο διάστημα, μετά την υπέρογκη αύξηση των τιμολόγια της ΔΕΗ, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων σχετικά με τα κέρδη της ΔΕΗ.
Η αντιπολίτευση εξαπολύει τα βέλη της κατά της κυβέρνησης αναφέροντας πως υπάρχει τεράστια “αισχροκέρδεια” στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και ότι όλα αυτά γίνονται για ακόμη μία φορά εις βάρος των καταναλωτών.
Ποια είναι όμως η αλήθεια; Πόσα είναι τα κέρδη της ΔΕΗ τα τελευταία τρία χρόνια και τι έχει αλλάξει στην πολιτική της εταιρείας;
Τo inbox.gr συγκέντρωσε τα βασικά στοιχεία και σας τα παρουσιάζει.
Τα νούμερα
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναφορές για τα υπερκέρδη της ΔΕΗ είναι τελείως αβάσιμες από όπου κι αν προέρχονται. Οι αριθμοί μιλούν για ακόμη μία φορά από μόνοι τους:
Η ΔΕΗ ενώ είχε περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ κέρδη, επέστρεψε ήδη πάνω από 800 εκ. ευρώ στους καταναλωτές με τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς. Μετά τον υπολογισμό των φόρων η ΔΕΗ κλείνει το 2021 με ζημιές 18,4 εκ. ευρώ.
Mε καθαρά κέρδη 35,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 1,68 δισ. ευρώ το 2019 έκλεισε η χρήση του 2020 για τη ΔΕΗ.
Η έκπτωση 30% σε όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της Πολιτείας απορρόφησε το 75% της επιβάρυνσης για το 76% των πελατών της (περίπου 3,5 εκατ. πελάτες) και το 50% στο υπόλοιπο 24% των πελατών της, με κυμαινόμενα τιμολόγια, ενώ έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 500.000 πελάτες της, που το επέλεξαν, να «κλειδώσουν» σταθερά τιμολόγια για ένα χρόνο.
Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση αυξήθηκαν κατά 552,2 εκατ. ευρώ το 2020 και διαμορφώθηκαν σε 885,8 εκατ. ευρώ έναντι 336,6 εκατ. ευρώ το 2019, με το αντίστοιχο περιθώριο να αυξάνεται σε 19,1%, από 6,8%.
Οι παραπάνω αριθμοί οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:
Η σημαντική αυτή αύξηση των κερδών το 2020 οφείλεται στη βελτίωση του μεικτού περιθωρίου λόγω των μέτρων που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 καθώς και της μείωσης των τιμών φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής αγοράς, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω από την επίπτωση της COVID-19. Τότε επέδρασε θετικά και ο χαμηλότερος όγκος εκπομπών ρύπων (CO2), απόρροια της μειωμένης λιγνιτικής παραγωγής.
Η ενεργειακή κρίση ανέτρεψε τα δεδομένα και οδήγησε την ΔΕΗ σε εκπτώσεις των λογαριασμών. Αυτός ήταν και ο λόγος που το 2021 η εταιρεία έκλεισε με ζημιές.
Την τελευταία τριετία έγινε τεράστια- και πετυχημένη προσπάθεια- οι ζημιές να γίνουν κέρδη. Αυτό αποτυπώθηκε στους αριθμούς καθώς το περιθώριο κέρδους το 2020 άγγιξε το 20%.
«Το 2021 ήταν μια χρονιά σημαντικών οροσήμων για τη ΔΕΗ. Επανήλθαμε στις αγορές κεφαλαίου για πρώτη φορά μετά το 2014, προχωρήσαμε στην έναρξη της δραστηριότητάς μας στην ηλεκτροκίνηση με τη ΔΕΗ Blue, συμφωνήσαμε την πώληση του 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ, προχωρήσαμε στην επιτυχή αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας, λάβαμε μια ακόμα αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P, ενώ επίσης σημειώσαμε περαιτέρω πρόοδο στις πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Για το 2022, και παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας, διατηρώντας τον στόχο του επιχειρηματικού μας πλάνου για επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021», επισήμανε σε δήλωσή του πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Γεώργιος Στάσσης.