Η κρίση στην Ουκρανία, η εμπόλεμη κατάσταση μετά τη ρωσική εισβολή, τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα αρκετών χωρών και η πολυεπίπεδη ανασφάλεια μας έκανε να δούμε διαφορετικά τις συμμαχίες, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των χωρών.
Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει σίγουρα αρκετούς ισχυρούς συμμάχους, ενώ προσπαθεί μέσω της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, να χτίσει περαιτέρω δυνατές σχέσεις και καλές φιλίες για το μέλλον.
Τι πιστεύουν όμως οι Έλληνες; Ποιες είναι οι χώρες που θεωρούνται φιλικές απέναντι στην Ελλάδα και ποιες είναι εκείνες που θεωρούνται σύμμαχοι της χώρας μας. Το inbox.gr σας παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι πιστεύουν στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ισχυρότερο σύμμαχο τη Γαλλία, επιλέγοντάς την ως πρώτη επιλογή κατά 64,9%.
Την επόμενη θέση κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με 6,7% και ακολουθεί η Ρωσία με 4,8%, το Ισραήλ με 4,5%, η Γερμανία με 2,7%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,3% και στην τελευταία θέση βρίσκεται η Κίνα με 1,1%.
Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα ήρθαν μετά από ερώτηση σχετικά με τους καλύτερους συμμάχους της Ελλάδας σε επίπεδο εξωτερικών θεμάτων.
Ο δημοφιλέστερος ηγέτης για τους Έλληνες
Όσον αφορά το ποιος είναι ο δημοφιλέστερος ηγέτης για τους Έλληνες, στην πρώτη θέση της έρευνα κατατάσσεται ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, λαμβάνοντας ποσοστό 65,1%, αυξημένο κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από την αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ το 2019.
Ακολουθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με 34,3% θετικές και 45,7% αρνητικές γνώμες.
Έπεται η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με 30% θετικές γνώμες και 36,3% αρνητικές, ο Τζο Μπάιντεν με ποσοστό δημοτικότητας 28%, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με 20,5% και ο Μπόρις Τζόνσον με 19,3%.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη μεγαλύτερη φθορά, ο Σι Τζινπίνγκ με τη χαμηλότερη όλων αναγνωρισιμότητα και ο Ταγίπ Ερντογάν με τη μικρότερη δημοτικότητα είναι οι λιγότερο δημοφιλείς ξένοι ηγέτες στην Ελλάδα, με ποσοστά θετικών αναφορών 18,8% και 18,5% και 5,7%, αντίστοιχα.
Τι πιστεύουν για τον Βλάντιμιρ Πούτιν
Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να ήταν ιδιαζόντως δημοφιλής εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, όμως η ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία επηρέασε αρκετούς Έλληνες και πλέον η εικόνα του έχει καταρρεύσει.
Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από δύο χρόνια σε αντίστοιχη έρευνα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ήταν τρίτος πιο δημοφιλής ηγέτης στην Ελλάδα με ποσοστό δημοτικότητας 41,3%, μετά τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Εμμανουέλ Μακρόν. Όμως σήμερα η δημοτικότητά του παρουσιάζει πτώση κατά 22%.
Σήμερα, είναι ενδεικτικό πως θετική άποψη για τον Ρώσο πρόεδρο εκφράζει ένας στους πέντε Έλληνες.
Οι περισσότεροι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι οι άνδρες, οι μεσαίες ηλικιακά κατηγορίες, όσοι ανήκουν στη μέση κατώτερη τάξη, οι τοποθετημένοι στο δεξιότερο άκρο του πολιτικού φάσματος, αλλά και – λιγότεροι- στο αριστερό άκρο.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει επιπρόσθετα στο γεγονός ότι το 2018 σε ερώτηση “Με ποιον θα έμοιαζε ο ιδανικός πολιτικός ηγέτης για την Ελλάδα”, ο Ρώσος πρόεδρος τότε συγκέντρωνε τις περισσότερες προτιμήσεις των Ελλήνων με ποσοστό 30%.
Ακολουθούσε τότε η Άνγκελα Μέρκελ με 14,2%, ο Εμμανουέλ Μακρόν με 12,8% και άλλοι ηγέτες με χαμηλότερα ποσοστά.
Μετά τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη, η θετική στάση προς τη Μόσχα μειώθηκε αισθητά από 58% πριν την έναρξη του πολέμου σε 48,7%.
Αυτό αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό συμπάθειας προς τους Ρώσους διαχρονικά.
Στην αντίπερα όχθη η θετική στάση προς τους Αμερικανούς αυξήθηκε από 35,5% το 2019 σε 49,3%, ξεπερνώντας το ρωσικό ποσοστό.