Ανάλυση

Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στη Μέση Ανατολή: Ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα;

Ανάλυση

Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στη Μέση Ανατολή: Ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα;

Στη Μέση Ανατολή δημιουργείται σήμερα μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που βασίζεται στην πρόοδο, την τεχνολογία, την ανεξιθρησκεία, την ασφάλεια και την πληροφορία. Ένα νέο λοιπόν γεωπολιτικό τοπίο με κλειδί για την επίλυση του μεσανατολικού να αποτελεί η πολυμερής συνεργασία. Τι ρόλο λοιπόν θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα στην περιοχή;

Η κυβέρνηση επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας ως μιας ασφαλούς γεωπολιτικής οδού μεταξύ της Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, τόσο σε θέματα ενέργειας όσο και γενικότερα, σε θέματα ασφάλειας. Υπό το αυτό το πρίσμα, μετά από πολλά έτη εσωστρέφειας, ενισχύεται συστηματικά και μεθοδικά η παρουσία της χώρας μας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Αφρικανική Ήπειρο.

Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή, η διαρκής ενίσχυση των Συμφωνιών του Αβραάμ, δημιουργεί διαρκώς νέα δεδομένα και σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Αφρική, αντιπροσωπεύοντας μια ιστορική αλλαγή.

Πρόσφατα, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου, Μαρόκου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ισραηλινό έδαφος. Στόχος ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας τους. Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας συνάντηση, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα των Συμφωνιών.

Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην εν λόγω διαδικασία, η οποία μεταμορφώνει άμεσα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και έχει μεγάλο ευρύτερο αντίκτυπο και στην Αφρική και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ρόλος της Ελλάδας ως ασφαλούς γεωπολιτικής οδού

Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας, σταμάτησε εδώ και αρκετό καιρό να περιορίζεται μόνο στην ανάδειξη των γεωπολιτικών ζητημάτων που ιστορικά απασχολούσαν το Υπουργείο Εξωτερικών. Στη βάση της πολυμερούς διπλωματίας, οι διμερείς σχέσεις της χώρας μας αναπτύσσονται και εξελίσσονται διαρκώς σε όλους τους τομείς.

Το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, το οποίο καταρτίστηκε το 2021, υποστηρίζει τη δυναμική εξωτερική πολιτική και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Στη δομή του υπουργείου Εξωτερικών, έχει ενσωματωθεί η οικονομική διπλωματία, η δημόσια διπλωματία και τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού.

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρότατοι δεσμοί με το Ισραήλ, με τη Γαλλία και με την Αίγυπτο και η σύσφιξη των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με τη Σαουδική Αραβία αντικατοπτρίζουν αυτή την εξέλιξη. Με την επιβεβαίωση του δανεισμού του πυραυλικού συστήματος Patriot από την Αθήνα προς τη Σαουδική Αραβία, εμφαίνεται ότι η χώρα μας έχει αναλάβει έναν ουσιαστικό σημαντικό περιφερειακό αμυντικό ρόλο. Ενίσχυσε σημαντικά τη διπλωματική της παρουσία στη Λιβύη και γενικότερα, στην Αφρικανική Ήπειρο.

Πρόσφατα, επισκέφθηκε την χώρα μας και ο ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι, οι δυο χώρες είναι «πλήρεις εταίροι και στρατηγικοί σύμμαχοι» και ότι «η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας ενδυναμώνεται σε πάρα πολλούς τομείς». Ο κ. Χέρτσογκ, δήλωσε επίσης ότι: «Η θέση και το κύρος της Ελλάδας της επιτρέπουν να αποτελεί γέφυρα που ενώνει τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και την ΕΕ».

Η Ελλάδα, κινείται σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι, έχει καταφέρει ανταποκριθεί με επιτυχία σε πολύ σοβαρές απειλές. Η διμερής συνεργασία καταδεικνύει ότι η Ελλάδα κατανόησε πως το Ισραήλ αποτελεί διπλωματική γέφυρα για καλύτερες σχέσεις με φιλικά κράτη του Κόλπου, τα οποία έχουν σπουδαία γεωπολιτική σημασία.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μια εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία δίνει έμφαση στη σταθερότητα, στην ασφάλεια, στον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, όπως έχει τονίσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζεται και ο αναθεωρητισμός, ο οποίος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή διεθνώς.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι τουρκικές προκλήσεις, οι υβριδικές απειλές, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι φιλοπολεμικές ενέργειες της τουρκικής ακτοφυλακής και του ναυτικού, οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η απαίτηση αποστρατιωτικοποίησης νησιών και η παρεμπόδιση διέλευσης των Ελλήνων αξιωματούχων από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Την ίδια στιγμή, στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών βρίσκονται και οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως διαπίστωσαν και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ. Συμφώνησαν ότι η στρατηγική συνεργασία έχει ενισχυθεί σημαντικά, κυρίως μετά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας.

Η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και η επιμονή να χρησιμοποιούνται τα διπλωματικά μέσα για την αποσόβηση των εντάσεων δεν περνάει απαρατήρητη στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε. Οι κοινές δημοκρατικές αξίες, παραμένουν ο σημαντικότερος συνδετικός κρίκος μεταξύ των κρατών και παρέχουν τη σταθερή και διαρκή βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια.

You may also like