«Από τις αρχές του 2020 -λίγους μόλις μήνες μετά τη συγκρότησή της- η Κυβέρνηση αυτή αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες και παράλληλες διεθνείς εξωγενείς κρίσεις μεγάλου βεληνεκούς. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ κρίσεων, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν έχουμε ξαναζήσει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, τις συνέπειες του οποίου καμία Κυβέρνηση, καμία χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορεί να μηδενίσει.», τόνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Το “κοκτέιλ κρίσεων’’ που αναφέρθηκε ο κ. Οικονόμου περιλαμβάνει την απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, οργανωμένη από την Τουρκία και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την πανδημία και τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, στην κοινωνία και στην οικονομία. Και τώρα την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και την επάλληλη κρίση ακρίβειας στις αγορές όλου του κόσμου.
Αναμφισβήτητα, η ενεργειακή κρίση με αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος αλλά και αγαθών πρώτης ανάγκης έχει χτυπήσει τα νοικοκυριά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κύμα της ακρίβειας με μια σειρά παρεμβάσεων.
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν:
– εντατικούς ελέγχους στην αγορά από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναπτύσσει δράσεις για την αποτροπή δημιουργίας καρτέλ στην εφοδιαστική αλυσίδα.
– 1,35 δισ. Ευρώ, κατά το τελευταίο 4μηνο του 2021,για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Τον Ιανουάριο μόνο διατέθηκαν 400 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί και το Φεβρουάριο.
– πολιτικές που στόχο έχουν την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή, προστέθηκε τώρα νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%. Στην αύξηση του κατώτατου μισθού θα προστεθεί δεύτερη νέα αύξηση από τον προσεχή Μάιο.
Για τους αγρότες διατέθηκε το 2021 ένα δισ. ευρώ και η κυβέρνηση συνεχίζει με πακέτο επτά επιπλέον μέτρων ύψους 170 εκατ. ευρώ. Αφορούν:
1. Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021. Η παροχή αυτή αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
2) Για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.
3) Πλέον της μείωσης του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύονται περαιτέρω οι κτηνοτρόφοι με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.
4) Μειώνεται μόνιμα ο Φ.Π.Α. στα λιπάσματα από το 13% στο 6%.
5) Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το 2022.
6) Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα που αφορά τα μικρά νησιά του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών.
7) Επιστρέφεται -όπως έχει εξαγγελθεί- ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία.