Δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια έκθεσης στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η Κρήτη στη συνείδηση όλων μας και σίγουρα και των επισκεπτών του Μουσείου είναι πρωτίστως ταυτισμένη με το μεγαλείο του μινωικού πολιτισμού».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, θέλω να θυμίσω, ο δεύτερος πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος-μουσείο μαζί με την Κνωσό στην πατρίδα μας».
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Σεβασμιώτατε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, αγαπητέ Πρόεδρε, φίλε Μάκη, κυρίες και κύριοι,
Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος γιατί αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ξεναγηθώ σε αυτή την πρωτότυπη και καθώς φαίνεται εξαιρετικά καινοτόμα έκθεση την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε σε λίγο. Και καθώς προσπάθησα να ενημερωθώ λίγο περισσότερο για το περιεχόμενό της, ακόμα περισσότερο μου κέντρισε την περιέργεια το αντικείμενο αυτής της έκθεσης “Εκατόμπολις” για την Κρήτη των αρχαϊκών χρόνων.
Διότι, πράγματι, η Κρήτη στη συνείδηση όλων μας και σίγουρα και των επισκεπτών του Μουσείου είναι πρωτίστως ταυτισμένη με το μεγαλείο του μινωικού πολιτισμού. Όμως, στην Κρήτη κατά τη διάρκεια των αρχαϊκών χρόνων συντελέστηκαν πολύ σημαντικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές διεργασίες.
Πράγματι και εδώ, αγαπητέ μου κύριε Περιφερειάρχα, η Κρήτη βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτών των πολιτικών μετεξελίξεων που οδήγησαν τελικά στο μεγαλείο της κλασικής Ελλάδος, το οποίο οικοδομήθηκε πάνω στην έννοια της πόλης-κράτους. Οι πρώτες πόλεις με οργάνωση, με νομοθεσία, με πιο ξεκάθαρες σχέσεις μεταξύ των πολιτών δημιουργήθηκαν ουσιαστικά εδώ, στην Κρήτη. Και ακριβώς αυτή την περίοδο επιχειρεί να ανιχνεύσει αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε σε λίγο.
Θα έλεγα ότι αυτή η πορεία, η σταδιακή πορεία αυτο-οργάνωσης των κοινωνιών που οδήγησαν τελικά στο θαύμα της κλασικής Αθήνας και στη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αυτή η πορεία αποκτά ένα ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε μία εποχή όπου οι συζητήσεις γύρω από την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Εδώ, λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε τα πρώτα βήματα σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη διαδρομή, που οδήγησαν τελικά στο θαύμα της κλασικής Ελλάδος.
Επιτρέψτε μου και μια δεύτερη σύντομη παρατήρηση σχετικά με τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, θέλω να θυμίσω, ο δεύτερος πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος-μουσείο μαζί με την Κνωσό στην πατρίδα μας.
Και εδώ υιοθετήσαμε και δρομολογήσαμε μια σημαντική αλλαγή, η οποία και αυτή ευθυγραμμίστηκε με τις απαιτήσεις των καιρών, θα έλεγα, Σεβασμιώτατε, ότι και μάλλον είχε αργήσει: τη μετατροπή δηλαδή του Μουσείου από μια ουσιαστικά υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε ένα ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με το Διοικητικό του Συμβούλιο, σε αγαστή συνεργασία με τα στελέχη του Μουσείου.
Αυτό το καινούργιο μοντέλο διακυβέρνησης πιστεύω ότι έχει ήδη δείξει σημαντικά δείγματα γραφής. Και όπως είπε και η κυρία Υπουργός, αυτός είναι ο τρόπος, θέλω να το τονίσω εδώ, στο Ηράκλειο, διότι πάντα κάθε φορά που επισκεπτόμαστε οποιοδήποτε αρχαιολογικό χώρο, οποιοδήποτε μουσείο, έχουμε τις επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες κάποιων λίγων που βρίσκονται απέναντι σε αυτή την πορεία, αυτό όμως το μοντέλο διακυβέρνησης είναι το μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο έχουν υιοθετήσει όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου.
Άρα, δεν νομίζω ότι εμείς μπορούμε να είμαστε πίσω από τις εξελίξεις, πόσω μάλλον όταν το Μουσείο του Ηρακλείου και τα υπόλοιπα τέσσερα μουσεία τα οποία έχουν μετατραπεί σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι θεματοφύλακες αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αγαπητέ μου Πρόεδρε, λοιπόν, αγαπητέ μου Μάκη, συγχαρητήρια για τη δουλειά η οποία έχει ήδη γίνει. Συγχαρητήρια για την εξωστρέφεια του Μουσείου, συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες να οργανώνετε περιοδικές εκθέσεις, διότι τα μουσεία σήμερα δεν είναι μόνο οι θεματοφύλακες των μόνιμων συλλογών τους, κατ΄ εξοχήν πρέπει να είναι “χωνευτήρια” εξελίξεων, διαδράσεων, αναζητήσεων και συνδέσεων με τις αναζητήσεις των σημερινών καιρών.
Και βέβαια, συγχαρητήρια και για την εξωστρέφεια την οποία έχετε επιδείξει και τη συνεργασία την οποία ήδη έχετε δρομολογήσει με την Κίνα. Αυτό είναι το μοντέλο στο οποίο θέλουμε να κινηθούμε.
Και βέβαια, συγχαρητήρια και στην Υπουργό Τουρισμού, διότι πράγματι το Μουσείο χρειάζεται ένα μεγαλύτερο, ένα πιο σύγχρονο πωλητήριο και θα το αποκτήσει τώρα με την αξιοποίηση του κτιρίου για το οποίο σας μίλησε πριν και ο κύριος Πρόεδρος αλλά και η Υπουργός Τουρισμού, το οποίο ελπίζω να έχουμε σύντομα τη χαρά να μπορέσουμε να το εγκαινιάσουμε.
Σας ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι που βρεθήκατε σήμερα μαζί μας και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να εγκαινιάσω αυτή την πολύ σημαντική έκθεση».