Δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην Κύπρο για τα 50 χρόνια απο την Τουρκική εισβολή.
Ο Κ. Μητσοτάκης, σε φορτισμένο κλίμα, δεσμεύτηκε ότι «ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος, μέχρι να επουλωθούν οι πληγές και να γυρίσει η σταθερότητα και η ειρήνη στη μεγαλόνησο».
Δεν ξεχνώ! Δύο λέξεις που έχουν σφραγίσει τη ζωή μας και τρεις ακόμα ”ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε” με σχέδιο και συνεργασία μέχρι την τελική δικαίωση. Κυρίως με πίστη μέσα μας. Έχοντας όπλο την περήφανη καρδιά και οδηγό την ωριμότητα του χρόνου είμαστε στα 50 χρόνια από την παράνομη εισβολή. Τα διδάγματα του χθες να γίνουν προτάγματα για το σήμερα.
Ημέρα οδύνης για αυτούς που χάθηκαν και τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν. Αναστοχασμός σε εκείνες τις στιγμές που Ελλάδα και κύπρος πλήρωσαν τόσο ακριβά. Στους επίορκους πραξικοπηματίες της χούντας που άνοιξαν τον δρόμο για το μεγάλο δράμα», πρόσθεσε.
Συνέχισε: «Ας μην ξεχνάμε ότι στον μισό αιώνα που πέρασε, το νησί στην άκρη της Μεσογείου έγινε σύγχρονη δημοκρατία. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα η Λευκωσία διατήρησε ζωντανό το όραμα ένωσης της χώρας. Η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ. Ξεπέρασε κρίσεις. Η πληγή όμως εξακολουθεί να αιμορραγεί. Η γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη. Ενώ εδώ κοντά συνεχίζει να προκαλεί το μόνο τείχος του καιρού μας, το οποίο διαιρεί μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Εικόνα ενοχής αυτών που το προκάλεσαν. Απέναντι σε όλα αυτά η θέση μας σαφής, δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Κυπριακή Δημοκρατία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος, όπου όλοι οι πολίτες θα είναι Κύπριοι και Ευρωπαίοι» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Τώρα η εμπειρία ”χαλύβδωσε” τη συνεργασία. Δεν συμβιβαζόμαστε πως κάθε νέος χρόνος θα είναι ίδιος ή χειρότερος από τον προηγούμενο και πιστεύω πως αυτό εκφράζει και τον κ. Χριστοδουλίδη».
Σε ευθεία αναφορά σε όσα είπε ο Ερντογάν από τα Κατεχόμενα σε εκδήλωση του ψευδοκράτους, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε:
Είμαι ειλικρινής και προς την Άγκυρα και προς κάθε κατεύθυνση. Το γεγονός ότι συζητούμε ( με την Τουρκία) δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους ως ένα κράτος ισχυρό σε όλα τα πεδία. Δεν υπάρχει συνεπώς άλλος δρόμος από αυτόν που συμμερίζεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, πως μόνος δρόμος είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Άλλωστε μόνο όποιος δεν έχει δίκιο και επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο. Όταν μάλιστα προσχωρεί σε προκλήσεις, τότε επιβαρύνει περισσότερο το κλίμα. Από αυτή τη κατεύθυνση δεν μπορεί να λείπει ούτε η ΕΕ. Κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ».
Σημείωσε δε ότι «είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε. Προβάλλοντας το Κυπριακό ως μία πραγματικότητα που προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα. Κάτι που και στις μέρες μας βρίσκει αυταρχικούς μιμητές. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επιτρέπονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Έχω εμπιστοσύνη στο δίκαιο και στις θέσεις μας. Υπάρχει ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν είναι τετελεσμένα στην καρδιά του ελληνισμού. Η Τουρκία αργά η γρήγορα θα καταλάβει πως οι φιλοδοξίες της δεν μπορεί να ταυτιστούν με μαύρες επετείους. Με εμπρηστικές δηλώσεις που παρουσιάζουν την σημαντική συμβολή της Κύπρου στην βοήθεια προς τη Γάζα, ως δήθεν κίνδυνο της ασφάλειάς της.
Αθήνα και Λευκωσία οφείλουμε να δούμε με πραγματισμό την κατάσταση σήμερα. Τα δύο κράτη μας ανήκουν στον δυτικό κόσμο. Κάθε λύση προϋποθέτει τολμηρές αποφάσεις. Είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι και για τον ίδιο σκοπό. Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουμε έτσι την μεγάλη μας προσπάθεια. Πάντα με εσάς φίλε πρόεδρε να έχετε τον πρώτο λόγο, αλλά με την Έλλάδα να στέκεται στο πλευρό σας», είπε ο Κ. Μητσοτάκος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. κλείνοντας με τους εξής στίχους του Σεφέρη: «”Μπορεί η μνήμη όπου και την αγγίξεις πονεί”, όμως και εκείνος ήταν βέβαιος, όπως όλοι μας πως “στην Κύπρο το θαύμα λειτουργεί ακόμα”».