Δηλώσεις

Τσίπρας: Η αρχή έγινε – Iστορική μέρα για την Αριστερά και για τη χώρα

Δηλώσεις

Τσίπρας: Η αρχή έγινε – Iστορική μέρα για την Αριστερά και για τη χώρα

Δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, η αρχή έγινε. Και σήμερα νομίζω ότι είναι μια ιδιαίτερη μέρα, μια ξεχωριστή μέρα, μια ξεχωριστή συνεδρίαση για όλες και όλους εμάς.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής μας Επιτροπής, της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία, που τα μέλη της έχουν εκλεγεί από τη βάση του κόμματος.

Και θέλω, όχι μόνο να σας καλωσορίσω αλλά και να σας συγχαρώ. Έχετε εκλεγεί από τη βάση του κόμματος, σε μια διαδικασία που μαζί με την εκλογή του Προέδρου και από μέλη που ενεγράφησαν την ημέρα της κάλπης, θα έλεγα ότι ήταν μια πρωτοφανής στην έκταση, στην προσέλευση αλλά και στον ενθουσιασμό διαδικασία, κατά την οποία ο Πρόεδρος του κόμματος έχει εκλεγεί από πάνω από 150.000 μέλη του κόμματος, κατά την οποία πάνω από 110.000 άντρες και γυναίκες εντάχθηκαν στις γραμμές μας, ενεγράφησαν ως νέα μέλη του κόμματος την ημέρα της εκλογής.

Και βεβαίως, είναι μια ιστορική μέρα, όχι μόνο για την Αριστερά, την προοδευτική παράταξη, για τη χώρα, γιατί τα μισά μέλη της Κεντρικής μας Επιτροπής, ενός κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου, ενός κόμματος, κόμματος εξουσίας, είναι γυναίκες. Πράγμα που γίνεται, επαναλαμβάνω, για πρώτη φορά στην ιστορία όλων των κομμάτων της χώρας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, η χώρα μας και η κοινωνία μας σήμερα συμπιέζεται πρωτοφανώς ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις και την κυβερνητική ακρισία, τις διεθνείς δυσκολίες αλλά και τις κυβερνητικές ατασθαλίες και δουλείες. Συμπιέζεται, θα έλεγα, από την εμμονή της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση και μετά, σε αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες συνταγές που μας οδήγησαν οι ίδιες συνταγές, πρόσφατα, στη χρεοκοπία. Και που απειλούν εκ νέου να μας οδηγήσουν σε μια κοινωνική χρεοκοπία.<

Νομίζω είναι απόλυτα ορθό αυτό που λέμε: της χειρότερης κυβέρνησης στη χειρότερη συγκυρία, στη χειρότερη στιγμή. Μιας κυβέρνησης που έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια σειρά αρνητικών ρεκόρ. Αλλά για όλα υπάρχει μια δικαιολογία προκειμένου να κρύψουν την πραγματική αιτία, που είναι η χρεοκοπημένη πολιτική τους που γεννά αδικία και ανισότητες, που είναι η εκτεταμένη διαφθορά στην πρακτική τους και η κατασπατάληση των δυνατοτήτων και του δημόσιου πλούτου της πατρίδας μας.

Λένε ότι πληρώνουμε τον Πούτιν, τον κορωνοϊό, τη διεθνή εμπλοκή στις μεταφορές, τον νέο ψυχρό πόλεμο. Λένε ψέματα ή τη μισή αλήθεια, που είναι ορισμένες φορές χειρότερη κι από το ψέμα. Γιατί ο διεθνής χαρακτήρας των κρίσεων δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που πολλαπλασίασαν τα δραματικά τους αποτελέσματα στη χώρα μας.

Η πανδημία είναι παγκόσμια, αλλά η πρωτιά της Ελλάδας σε θανάτους, στην Ευρώπη, είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ακρίβεια είναι παγκόσμια, αλλά η πρωτιά της Ελλάδας στις τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, της βενζίνης, των ειδών πρώτης ανάγκης, είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όπως έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η παράλυση στην πιο κρίσιμη στιγμή του ΕΣΥ και η περιφρόνηση, ακόμα και ο διωγμός των ανθρώπων του προς όφελος των κερδοσκόπων της υγείας. Η διάλυση της δημόσιας παιδείας προς όφελος των κολλεγίων. Η καθήλωση του βασικού μισθού, η εργασιακή ζούγκλα και η κοροϊδία των εργαζομένων προς όφελος της κανονικότητας του πειρατικού κέρδους.

Είναι οι καθεστωτικές πρακτικές, η αδιαφάνεια, το ρουσφέτι και τα σκάνδαλα, τα σκάνδαλα διανομής των ιματίων της χώρας. Είναι η καταστολή, ο ευτελισμός των θεσμών, η προσπάθεια μετατροπής της Δικαιοσύνης σε εργαλείο καθεστωτικής αδικίας. Η ληστεία των δημοσίων Ταμείων, σχεδόν χωρίς προσχήματα, χωρίς κανένα αίσθημα κοινωνικής, ακόμα και εθνικής ευθύνης. Η ενημέρωση που έχει εκπέσει σ’ έναν συνδυασμό εξαγοράς και διώξεων, σε θέσεις ντροπής στην παγκόσμια κατάταξη για τη χώρα μας προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις ακόμα και στη συντηρητική Ευρώπη.

Είναι η εγκληματική προθυμία με την οποία έχουν τοποθετήσει τη χώρα μας- πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας και γέφυρας στην περιοχή, φιλίας και συνεργασίας- την έχουν τοποθετήσει στη ζώνη του υψηλού κινδύνου, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, που μας έκρυβαν μάλιστα και τον αριθμό τους και το μέγεθός τους και τις φορές που έστειλαν τα όπλα αυτά. Σε μια στιγμή μάλιστα που η Τουρκία, η γειτονική μας χώρα, αναβαθμίζει δραματικά, θα έλεγα, τον ρόλο της στην περιοχή, αλλά και τις προκλητικές της απαιτήσεις από την Ελλάδα.

Όλα αυτά είναι αποτελέσματα, είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ανασφάλεια που νιώθει ο μέσος πολίτης, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η ανασφάλεια ακόμη και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν θα επεκταθώ δεν νομίζω ότι χρειάζεται, τα ξέρουμε πια τα γεγονότα και εμείς και η πλειοψηφία της κοινωνίας. Τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία. Άλλωστε, η κατάρρευση της εικόνας του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, που με τόση προσπάθεια τόσο χρήμα και τόσο αμέριστη βοήθεια από τα μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής δημιούργησαν, βεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Θα ήθελα όμως να πω εδώ κάτι που αφορά όχι μόνο εμάς, αλλά κάθε ανήσυχο Έλληνα πολίτη, και θα το πω όσο πιο σύντομα μπορώ, με τρεις μόνο λέξεις: Δεν πάει άλλο!

Δεν πάει άλλο, με αυτή την κυβέρνηση που συρρικνώνει τις δυνατότητες της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν πια περιθώρια αναμονής και υπομονής. Κάθε μέρα που περνάει, η καταστροφή γίνεται μεγαλύτερη. Οι κίνδυνοι γίνονται πιο ορατοί, η ανασφάλεια και η απόγνωση γίνονται κοινωνική κανονικότητα. Το καθεστώς -και ξέρω τι ακριβώς λέω, γιατί χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη- Μητσοτάκη διαλύει την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την εμπιστοσύνη.

Επαναλαμβάνουν με την πιο μεγάλη αναισθησία και τον πιο ακραίο κυνισμό όλες τις πρακτικές που οδήγησαν πριν κάποια χρόνια την χώρα στην επιτροπεία και στα μνημόνια. Συμπεριφέρονται με τέτοια αναλγησία, τόση απόσταση από τις αγωνίες της κοινωνίας, τέτοια αναίσχυντη και δογματική προσκόλληση στα μεγάλα συμφέροντα, τέτοιες πρακτικές ληστείας, επιτρέψτε μου να πω, που αναρωτιέται κανείς: μήπως τελικά έχουν προεξοφλήσει ήδη την ήττα τους και αρπάζουν ό,τι προλάβουν, βολεύοντας έτσι τους σπόνσορες και τον εαυτό τους και επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αφήσουν την επόμενη κυβέρνηση, την προοδευτική κυβέρνηση, που σύντομα θα αναλάβει, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιουργούν;

Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη δημοκρατική και εθνική διέξοδος εδώ που έχουν οδηγήσει τα πράγματα.

Και θέλω να προειδοποιήσω κάτι: να μην επιχειρήσουν μέσα στον πανικό τους το επόμενο διάστημα να στήσουν εστίες τεχνητής έντασης, προσπαθώντας να πάρουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να αλλάξουν την εικόνα από τα πραγματικά, τα μείζονα, τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Να μην επιχειρήσουν την ώρα που καταρρέουν να παίξουν επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά προκαλώντας εντάσεις, κοινωνικές εντάσεις, επιστρατεύοντας την καταστολή και τον αυταρχισμό, που είναι πάντα, θα έλεγα, το ύστατο καταφύγιο κάθε καθεστώτος όταν αισθάνεται ότι έχει χάσει κάθε κοινωνικό έρεισμα.

Να μη το κάνουν, γιατί θα το πληρώσουν ακριβά και οι ίδιοι, αλλά κυρίως θα το πληρώσει ακριβά ο τόπος.

Η ελληνική κοινωνία είναι πια ώριμη και καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει και ποιος έχει την ευθύνη. Καταλαβαίνει ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς να ανοίγεται ο δρόμος προς τη δημοκρατική διέξοδο, κάθε μέρα παραμονής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία, είναι μια μέρα καταστροφής κι ένα ακόμη βήμα προς τον γκρεμό, που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη μέρα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής.

Αυτό που αναρωτιούνται επίσης ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, συντρόφισσες και σύντροφοι, ξέρετε, δεν είναι όπως πριν από λίγους μήνες αν θα φύγει ή δεν θα φύγει ο κ. Μητσοτάκης, αν θα νικήσουμε εμείς τις εκλογές όποτε κι αν αυτές λάβουν χώρα. Ο κόσμος είναι πεισμένος γι` αυτό. Αλλά αυτό που αναρωτιούνται ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας είναι αν όταν θα αναλάβουμε, θα έχουν εξαντληθεί πια οι δυνατότητες και τα περιθώρια για να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ευημερίας. Αυτό είναι που αναρωτιούνται.

Η απάντηση που δίνουμε σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα είναι ότι, ναι, είναι αλήθεια πως κάθε μέρα που περνάει, τρώνε από τον χρόνο και από τις αντοχές και από τις δυνάμεις της χώρας και της κοινωνίας να σταθεί ξανά στα πόδια της. Είναι πως ναι, κάθε μέρα που περνάει δυσκολεύει τις δυνατότητες και ξοδεύει τους πόρους της ανάκαμψης προς όφελος μιας κυνικής και αχόρταγης ολιγαρχίας.

Αλλά, συντρόφισσες και σύντροφοι, εμείς το ξέρουμε καλά, αυτή είναι η μοίρα μας. Η μοίρα της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας είναι να καλείται πάντα στα δύσκολα, να καλείται να συμμαζέψει ακόμη και ερείπια που αφήνει πίσω της η συντηρητική παράταξη.

Και εμείς ξέρουμε από τα δύσκολα. Και όπως τα καταφέραμε όταν μας άφησαν τη χώρα διαλυμένη και λεηλατημένα τα δημόσια Ταμεία, χωρίς ευρώ για να πληρώσουμε ακόμη και συντάξεις, έτσι και τώρα θα τα καταφέρουμε ξανά να επουλώσουμε τις πληγές της οικονομίας, της κοινωνίας, της πατρίδας μας.

Έτσι θα καταφέρουμε ξανά να ξηλώσουμε τους μηχανισμούς της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ληστείας του δημοσίου πλούτου. Να επιβάλλουμε τη δημοκρατική κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής και να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα τελείως διαφορετικό δρόμο από τον σημερινό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

You may also like