Ανάλυση

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μπαλαντέρ

Ανάλυση

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μπαλαντέρ

Το μεγάλο στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι να δηλώσει ότι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας και να μην ακουστούν γέλια από κάτω ή στα social. Κοινώς, να απεγκλωβίσει το κόμμα από τον ρόλο του μπαλαντέρ που του έχουν δώσει οι άλλοι, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες.

Αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς πρόκειται για θέμα που πέφτει στο τραπέζι εδώ και καιρό, ενώ έγινε το νήμα με το οποίο υφάνθηκε η παραφιλολογία για τους υποψηφίους και τις προτιμήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων. Λες και ο κόσμος δεν ψήφιζε για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, αλλά για εταίρο του Μητσοτάκη ή του Τσίπρα. Ο Ανδρουλάκης οφείλει να θυμίσει σε όλους ότι αυτή είναι μια κουβέντα χωρίς νόημα. Άλλωστε οι εκλογές αργούν και αν το κόμμα φτάσει ως εκεί με τον ρόλο του μπαλαντέρ, αρκετοί ψηφοφόροι θα ψωνίσουν απευθείας από τον πάγκο των άλλων, δεν θα χρειαστεί να τους πάει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ως εκεί. Δεν πήγαν 270.000 άνθρωποι στην κάλπη για να αποφανθούν αν ο μπαλαντέρ θα πάει με τα σπαθιά ή τις κούπες. Εκτός των άλλων, το πιθανότερο είναι η εξίσωση να λυθεί από τη ζωή και τον Μητσοτάκη που δηλώνει ότι θα διεκδικήσει αυτοδυναμία με δεύτερη κάλπη. Το ερώτημα εδώ είναι τι θα συμβεί αν στην πρώτη κάλπη η Νέα Δημοκρατία δεν φτάσει στην αυτοδυναμία για λίγες έδρες. Και πώς θα μετακινηθούν οι ψηφοφόροι από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί σημαντική ήττα θα μετακινηθούν σίγουρα κάποιοι προς το ΠΑΣΟΚ. Αλλά έχουμε χρόνο για αυτά. Μεγάλη νίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το θέμα μας τώρα είναι ο Ανδρουλάκης και πώς θα αξιοποιήσει αυτό που θα δει στις δημοσκοπήσεις, όπου, λογικά, η διαφορά του ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρότερη από αυτή που χωρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβέρνηση. Ποιον θα βγάλει μπροστά στη Βουλή; Με Σκανδαλίδη θα απευθυνθεί στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους. Ο Κατρίνης, όμως, θα είναι μια επιλογή πιο συνεπής στο πρόσταγμα της κάλπης. Τι θα κάνει με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους; Θα γίνει άνοιγμα προς τον Λοβέρδο; Και πώς θα μεταχειριστεί τον Παπανδρέου; Όσοι, πάντως, γνωρίζουν πώς σκέφτεται ο πρώην Πρωθυπουργός, εκτιμούν ότι αν ο Ανδρουλάκης υποστηρίξει εμπράκτως την παρουσία του στη Σοσιαλιστική Διεθνή, τότε δεν θα έχει κανένα λόγο να διαταράξει την ησυχία.

Εύλογη είναι η απορία αρκετών για το αν θα συμβεί κάτι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ναι, υπάρχει μία καλή σχέση, αλλά όχι και τόσο στενή όπως περιγράφεται. Είναι κάτι που, αν τεθεί ως θέμα, θα πρέπει να μετρηθεί. Ο πρώην πρόεδρος μπορεί να διεγείρει αντιδράσεις στην πλευρά των ψηφοφόρων που μετοίκησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως απολαμβάνει δημοφιλία στους κεντρώους και εκείνους που ψήφισαν Μητσοτάκη (και όχι ακριβώς ΝΔ). Ο Βενιζέλος λέει στους συνομιλητές του ότι αισθάνεται μια χαρά όπως είναι τώρα, αρθρώνει λόγο υπερκομματικό και γενικά δεν του λείπει η τριβή της Βουλής.

Kαι βέβαια, είναι το όνομα. Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο δείχνουν. Το ΚΙΝΑΛ αποτελείται από συνιστώσες, ας πούμε μία από αυτές είναι το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Θα αλλάξει όνομα το ΚΙΝΑΛ ή θα βρεθεί ένας άλλος τρόπος, καταστατικά ορθός, προκειμένου να βγει μπροστά το ΠΑΣΟΚ; Ναι, βέβαια, υπάρχει και το θέμα των χρεών, αυτή η ιστορία που θα γίνει πάλι αντικείμενο συζήτησης. Αλλά στο ΠΑΣΟΚ έχουν μάθει να τη βάζουν κάτω από το χαλάκι. Σε αυτό το πεδίο, άλλωστε, έχουν και τη «συνεργασία» της Νέας Δημοκρατίας.

You may also like