Επικαιρότητα

Τι αναφέρει η έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα από Covid στο ΕΣΥ εκτός Αττικής και εκτός ΜΕΘ

Επικαιρότητα

Τι αναφέρει η έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα από Covid στο ΕΣΥ εκτός Αττικής και εκτός ΜΕΘ

Μια έρευνα που θα συζητηθεί, καθώς αναδεικνύει την επίπτωση της επιβάρυνσης του ΕΣΥ στα ποσοστά θνητότητας, πραγματοποίησαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λύτρα, η έρευνα καταλήγει σε τρία βασικά ευρήματα. Το πρώτο είναι ότι όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει “κλιμακωτά” η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα νοσηλείας. Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής αυξημένα ποσοστά θανάτου:

+25% για περισσότερους από 400 διασωληνωμένους
+57% για άνω των 800 διασωληνωμένων

Το δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της διασωλήνωσης σε νοσοκομείο της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας, η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετίζεται με 35% έως και 40% αυξημένη θνητότητα.

Το τρίτο εύρημα της έρευνας είναι ενδεχομένως το πιο «βαρύ» καθώς δείχνει να απαντά στο πλέον βασικό ερώτημα: πόσοι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί;

Από την έρευνα των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα προκύπτει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο κ. Λύτρας, σε ανάρτησή του, γράφει ότι το συγκεκριμένο σημείο αφορά περί το 5% των διασωληνωμένων και επισημαίνει ότι «ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή».

Στο γενικό συμπέρασμα της έρευνας, οι καθηγητές αναφέρουν επισημαίνουν ότι «τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα ατόμων που νοσούν σοβαρά με Covid επηρεάζεται δυσμενών από το μεγάλο φορτίο ασθενών, ακόμα και όταν δεν ξεπερνιέται η πληρότητα (σ.σ. στις ΜΕΘ)», όπως και από τις γεωγραφικές διαφορές, εννοώντας τη νοσηλεία εκτός ή εντός Αττικής.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το παραπάνω αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να περιορίσει θανάτους από την COVID-19 και πως το εύρημα υπογραμμίζει «την ανάγκη για πιο εκτενή επένδυση στο σύστημα υγείας».

You may also like