Πρόσωπα

Θανάσης Μαρτίνος: Ο φιλάνθρωπος εφοπλιστής της Γλυφάδας

Πρόσωπα

Θανάσης Μαρτίνος: Ο φιλάνθρωπος εφοπλιστής της Γλυφάδας

Ήταν το 2019, όταν έσωσε έναν άστεγο από βέβαιο θάνατο. Γεννημένος στην Γλυφάδα το 1950, όπου μένει μέχρι και σήμερα, ο Αθανάσιος είναι το πρώτο από τα 4 παιδιά της οικογένειας Μαρτίνου.

Από μικρός είχε στενή επαφή με την θάλασσα, καθώς τον χώριζε από αυτήν μόνο ένας δρόμος 4 μέτρων.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η επιρροή της μητέρας του, της Νουνού Μαρτίνου, που αγαπούσε πολύ την θάλασσα, αλλά και το επιχειρηματικό ένστικτο που κληρονόμησε από τον έμπορο πατέρα του.

Η πρώτη του επαφή με τον χώρο της ναυτιλίας έγινε όταν ήταν 15 χρονών, περισσότερο ως χόμπι, και όταν τελείωσε το σχολείο και ξεκίνησε σπουδές Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και Ναυτιλιακά στο Λονδίνο, άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με τον κλάδο.

Το 1971 η οικογένεια Μαρτίνου ιδρύει την ναυτιλιακή επιχείρηση Thenamaris, στην οποία συμμετέχουν η μαμά Νουνού, εμπνεύστρια της εταιρίας, και τα 3 αδέρφια, Θανάσης, Ανδρέας και Ντίνος. Το 1991, όπου η οικογενειακή επιχείρηση μετρούσε 45 πλοία, ο Θανάσης Μαρτίνος αποχωρεί από την εταιρία και δημιουργεί δική του, την Eastern Mediterranean Maritime.

Στηριζόμενος στην χρόνια τριβή του με τον κλάδο και παίρνοντας, όπως ο ίδιος λέει, λελογισμένα ρίσκα, κατάφερε η εταιρία του σήμερα να ελέγχει 78 πλοία και να απασχολεί 200 άτομα στην ξηρά και 3.000 συνολικά ναυτικούς. Μαζί με τις εταιρίες των αδερφών του, οι εφοπλιστές της Γλυφάδας όπως αυτοαποκαλούνται, διαθέτουν τον πιο ισχυρό ναυτιλιακό στόλο.

Είναι παντρεμένος με την Μαρίνα Μαρτίνου και απέκτησαν τρεις κόρες, την Αθηνούλα, την Γεωργία, που ασχολείται με την πολιτική, και την Μαρίνα.

Ο χαμός της πρωτότοκης κόρης συντάραξε την οικογένεια και πολλές από τις φιλανθρωπικές τους δράσεις φέρουν το όνομά της.

Πέραν όμως της εφοπλιστικής του δράσης, ο Θανάσης Μαρτίνος επιτελεί τεράστιο φιλανθρωπικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο, πάντα αθόρυβα.

Από ενίσχυση νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών, ιδρυμάτων, δωρεές σε δήμους και υπηρεσίες έως την ανταπόκρισή του στο δράμα ενός αστέγου που η ζωή του σώθηκε χάρη στην παρέμβαση του, η συνεισφορά του Θανάση Μαρτίνου είναι τεράστια.

Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης πολλών πόλεων και δήμων ανά την Ελλάδα και έχει λάβει πολλές διακρίσεις, με κορυφαία την ανακήρυξη του σε Πολιτικό Διοικητή του Αγίου όρους, το 2019 από τον Μητσοτάκη.

Παραμένει πάντα ταπεινός, πλην όμως γενναιόδωρος και σίγουρα, η δραστηριότητά του τον κατατάσσει στην κατηγορία των σύγχρονων, μεγάλων ευεργετών της χώρας μας.

 

You may also like