Δηλώσεις

Σκρέκας: Για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα στηρίζουμε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Δηλώσεις

Σκρέκας: Για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα στηρίζουμε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην κρατική τηλεόραση προσθέτοντας: «Μέσα από τις επιδοτήσεις απαλύνουμε τις υπέρογκες αυξήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος».

«Η σφοδρή παγκόσμια ενεργειακή κρίση τροφοδοτείται ακόμα περισσότερο από την ουκρανική κρίση. Από την άλλη η κυβέρνηση αν και δεν μπορεί να διαμορφώσει τις τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου ή ηλεκτρικής ενέργειας, από την άλλη με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς να απαλύνουμε στο μέτρο του δυνατού τις υπέρογκες αυτές αυξήσεις. Ξεκινήσαμε από τα νοικοκυριά από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Ως Ελλάδα πρέπει να πούμε ότι αυτή τη στιγμή διαθέτουμε τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας και την οικονομία μας», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ακόμα: «Έχουμε σχεδιάσει ώστε να μπορέσουμε για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κρίση να στηρίζουμε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χωρίς επιπλέον δημοσιονομικό κόστος».

«Ήδη και στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ και των υπολοίπων εναλλακτικών παρόχων όσο και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου έχουν αρχίσει να φαίνονται πια οι επιδοτήσεις από την πολιτεία. Κι αυτό γιατί έχει απορροφηθεί ένα μεγάλο τμήμα της αύξησης. Δύο δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για επιδότηση σε λογαριασμούς ρεύματος» είπε ο κ. Σκρέκας.

«Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από ένα κράτος – μέλος. Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή – κεντρική διευθέτηση του προβλήματος. Έχουμε συζητήσει με τη ΔΕΗ να μπορεί να επαναδιακανονίζει λογαριασμούς λόγω προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών και είμαστε συζητήσεις για περαιτέρω μέτρα διευκόλυνσης των καταναλωτών», πρόσθεσε ακόμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνοντας γνωστό ότι η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διακανονισμούς 36 μηνών.

You may also like