Ανάλυση

Ρεκόρ οι εξαγωγές το 2021: Πόσο αυξήθηκαν

Ανάλυση

Ρεκόρ οι εξαγωγές το 2021: Πόσο αυξήθηκαν

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές την προηγούμενη χρονιά παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή πορεία, παρά την πανδημία και τις δυσκολίες που προκλήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία 2 έτη.

Το 2021, η αξία τους ανήλθε σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ και η άνοδός τους ήταν 29,5%. Ως εκ τούτου, οι επιδόσεις αυτές έχουν καταστήσει ξεκάθαρο το γεγονός ότι ο εν λόγω κλάδος διαθέτει μια νέα μεγάλη δυναμική.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣΕΒΕ, οι φετινές επιδόσεις αποδεικνύουν πως ο στόχος της εξωστρέφειας που έχει θέσει ο Σύνδεσμος, δηλαδή οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ να φτάσουν το 25% μέχρι το 2024, είναι απόλυτα εφικτός λαμβάνοντας υπόψιν και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη.

Η αύξηση της αξίας των εξαγωγών σε διψήφιο ποσοστό το προηγούμενο έτος καταγράφεται στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη εντοπίζεται στα πετρελαιοειδή – καύσιμα με 67,6%.

Στοιχεία Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία παρατηρείται αύξηση στις παρακάτω εξαγωγές:

  • Εξαγωγές πρώτων υλών: 49,3%
  • Εξαγωγές ελαιόλαδου: 28%
  • Εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων: 27,7%
  • Εξαγωγές μηχανημάτων: 18,6%
  • Εξαγωγές τροφίμων: 16,9%

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σημείωσε ότι: «το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε η αξία των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί αδιαμφισβήτητα επιτυχία καθώς επιτυγχάνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες σε ένα αβέβαιο περιβάλλον που συνθέτουν οι πληθωριστικές πιέσεις, η ενεργειακή κρίση και οι γεωπολιτικές ανησυχίες που πηγάζουν από την κατάσταση στην Ουκρανία».

Ενδεικτικά, με τη Σαουδική Αραβία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου οι εξαγωγές της χώρας μας ήταν:

  • Εξαγωγές 2020: 271.026.902€
  • Εξαγωγές 2021: 561.165.816€

Δηλαδή, καταγράφηκε αύξηση 107%.

Εμπορικό ισοζύγιο

  • Έλλειμα 2020: 246.500.000€
  • Έλλειμα 2021: 91.400.000€

Οι ελληνικές βιοτεχνίες ρούχων παραμένουν δημοφιλείς στην Ισπανία καθώς 30 ελληνικές επιχειρήσεις εξάγουν στη χώρα.

Το μερίδιο του επώνυμου ελληνικού ρούχου στην ισπανική αγορά, ξεπερνά πλέον αρκετά το 50% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών ένδυσης.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών ρούχων υπερδιπλασιάστηκε το 2021, σε σύγκριση με το 2017. Η τάση παραμένει ευνοϊκή και για το 2023.

Είναι γεγονός πως το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζεται στην πορεία της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας. Αυτή τη φορά υπάρχει σχέδιο και σαφείς στόχοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια συνέβαλε στην μείωση της γραφειοκρατίας και κατ’ επέκταση στη στήριξη του κλάδου.

Ο ρόλος της τεχνολογίας είναι αναμφισβήτητα καθοριστικός για την διευκόλυνση των σχέσεων κράτους – πολίτη – επιχειρήσεων.

Ωστόσο, πηγή προβληματισμού αποτελεί το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Η λύση βρίσκεται στην υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής, η οποία πρέπει εστιάζει στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η πολιτεία θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό με την στήριξη του κλάδου για την διευκόλυνση του έργου του.

Ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρα μας αναμένεται να δώσουν οι πόροι που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι θα εισρεύσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων αλλά και στην εισροή επενδύσεων που θα δημιουργήσουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι οιωνοί λοιπόν είναι θετικοί για την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας, με τις εκτιμήσεις, να δείχνουν ότι οι εξαγωγές δίνουν την απαραίτητη ώθηση.

Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,7% σε τριμηνιαία βάση το 2021 και η ανάπτυξη ανήλθε σε 8,5% , σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν.

Η αντανάκλαση των ισχυρών εξαγωγικών επιδόσεων στους τομείς της βιομηχανίας και της ιδιωτικής κατανάλωσης, ήταν μεγάλη.

You may also like