Ανάλυση

Tα νέα μέτρα και η κυβέρνηση των δύσκολων αποφάσεων

Ανάλυση

Tα νέα μέτρα και η κυβέρνηση των δύσκολων αποφάσεων

Γιατί το νέο πακέτο μέτρων φανερώνει ότι η ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας είναι μια δύσκολη εξίσωση.

Νέα μέτρα θα κάνουν ποδαρικό στις 3 του μήνα. Η κυβέρνηση υπό την απειλή της ξέφρενης πορείας της ‘’Όμικρον’’ προχώρησε στην λήψη πρόσθετων μέτρων.

Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη. Από την μια η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων, από την άλλη η ανάγκη της οικονομίας να λειτουργήσει. Έπρεπε να λυθεί η εξίσωση προσπαθώντας να διατηρηθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία.

Πέρα από την υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ, η διασκέδαση είναι αυτή που πολλοί έσπευσαν να πουν ότι ‘’θα πληρώσει την νύφη’’, με τα καταστήματα να αναγκαστούν να κλείνουν στις 12 η ώρα, με αποκλειστικά καθήμενους και έως 6 άτομα ανά τραπέζι.

Στα γήπεδα η πληρότητα περιορίζεται στο 10%, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στα νοσοκομεία το επισκεπτήριο γίνεται μόνο με PCR και με την τηλεργασία να επανέρχεται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% μαζί με το κυλιόμενο ωράριο.

Από την εμφάνιση των σωτήριων εμβολίων η κυβέρνηση είχε κατηγορηματικά απορρίψει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και την λήψη σκληρών μέτρων, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού προκειμένου να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, και την πίεση να περιορίζεται στους ανεμβολίαστους, τους πλέον ευάλωτους αλλά και επικίνδυνους για τις αντοχές του ΕΣΥ.

Και πραγματικά έτσι και έκανε μέχρι και την κορύφωση του 4ου κύματος της μετάλλαξης Δέλτα, παρά τους πολλούς τότε ‘’προφήτες’’ να ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση σε εκείνη τη φάση την πανδημίας δεν θα απέφευγε την λήψη πρόσθετων μέτρων.

Το ενισχυμένο μετά την έλευση της πανδημίας ΕΣΥ, άντεξε ενώ η οικονομία παρέμεινε ανοιχτή όλο αυτό το διάστημα, θυμίζοντας εποχές προ- κορωνοϊού για τους εμβολιασμένους, με την κυβέρνηση να παραμένει πιστή στην υπόσχεση της για ανοιχτή οικονομία και κοινωνία.

Πάμε όμως στο σήμερα. Βλέπουμε πλέον καθαρά ότι η στάση και η αντίδραση της κυβέρνησης είναι διαφορετική σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Πολλοί έσπευσαν να την κατηγορήσουν ότι στέλνει το ’’λάθος μήνυμα’’ στους εμβολιασμένους, άλλοι πάλι ότι τα μέτρα θα καθυστερήσουν καθώς θα ληφθούν μετά τις γιορτές.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει σωστή απάντηση, όπως δεν υπήρχε και από την αρχή της πανδημίας, καθώς δεν έχουμε κάποιο ‘’εγχειρίδιο οδηγιών’’, για την σωστή διαχείριση της κρίσης που λέγεται κορωνοϊός , παρόλο που η κυβέρνηση φαίνεται να τα έχει πάει καλά ως τώρα.

Τι είναι όμως αυτό που την έκανε να αναθεωρήσει;

Η απάντηση είναι προφανής, και δεν είναι άλλη από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη ‘’Όμικρον’’ και στην έκρηξη κρουσμάτων που οδήγησε ήδη μετά τα Χριστούγεννα, την μεταβλητή που ανέτρεψε τα έως τώρα δεδομένα.

Οι παραινέσεις και οι συμβουλές των ειδικών και της κυβέρνησης για προσοχή και επιφυλακή δεν φάνηκαν αρκετές να ανακόψουν την πορεία της, με το χειρόφρενο έκτακτης ανάγκης να τραβηχτεί και στην διασκέδαση- τον χώρο όπου δυστυχώς αποδεδειγμένα οδηγεί σε διασπορά- αμέσως μετά τις γιορτές.

Γιατί ναι μεν τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα μετάλλαξη είναι πιο ήπια, όμως κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί με μια ανεξέλεγκτη διασπορά. Ναι μεν οι ιδιοκτήτες της εστίασης θα διαμαρτυρηθούν για τον περιορισμό της λειτουργίας τους, αλλά θα συνεχίσουν να έχουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, προλαμβάνοντας χειρότερα μέτρα που πιθανόν να χρειάζονταν αργότερα.

Ενδεχομένως, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης να έχει πολιτικό κόστος, δεν φαίνεται όμως να είναι αυτό που τη νοιάζει, κάτι που θα την έκανε να διστάσει και να κωλυσιεργήσει, και να μείνει προσκολλημένη σε τέτοιου είδους φοβίες.

Αυτό που κυρίως φαίνεται να την απασχολεί, είναι η διατήρηση μιας δύσκολης και λεπτής ισορροπίας μεταξύ προστασίας των πολιτών αλλά και της οικονομίας, μια ισορροπία διόλου εύκολη και μια εξίσωση που απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς.

You may also like