Τα αντικειμενικά κριτήρια και οι ουσιαστικές διαδικασίες αξιολόγησης των δικαστών γίνονται πλέον πραγματικότητα. Συνδυάζονται, παράλληλα, με τις καινοτομίες για την οργάνωση και τη λειτουργία των Δικαστηρίων και με τις σημαντικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης. Η ελληνική Δικαιοσύνη εκσυγχρονίζεται με γρήγορο ρυθμό και έτσι, αποκτά άμεσα ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο.
Το νομοσχέδιο που αφορά τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, υπερψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Για πρώτη φορά δημιουργούνται τα κριτήρια και οι όροι αξιολόγησης των δικαστών. Είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση που επικρατούσε. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση των παθογενειών της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου.
Το έργο της κυβέρνησης δεν σταματά εκεί. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να κατατεθούν δυο ακόμη σχετικά νομοσχέδια. Η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δικαστηρίων μέσω της δημιουργίας Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων και η σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, βρίσκονται στο επίκεντρο των επόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει συνολικά, στοχεύουν στην ενίσχυση του κύρους της ελληνικής Δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτή.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι «η Δικαστική Αστυνομία αποτελούσε αίτημα τριών δεκαετιών αφού αναφερόταν και στο νομοσχέδιο του 1993 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ αποτελεί και πάγιο αίτημα των Δικαστικών Ενώσεων. Η Δικαστική Αστυνομία αναλαμβάνει την φύλαξη των δικαστικών μεγάρων, την επίδοση κλήσεων αλλά και τις μεταγωγές, ώστε να αποδεσμευτεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών της ΕΛΑΣ».
Τα παραπάνω συνδυάζονται και άλλες θετικές εξελίξεις. Πρόσφατα η Ελλάδα ανήλθε στις πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022. Ο τελευταίος, αφορά τις δράσεις που σχετίζονται με την φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, έπειτα από πολλά χρόνια σχεδόν μηδενικών δράσεων.
Ακόμη, η δημιουργία του Εθνικού Ολοκληρωμένου Συστήματος Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, e-justice, εντάσσεται σήμερα στα μεγαλύτερα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκεται υπό εξέλιξη. Περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, διαμέσου της ψηφιοποίησης υπηρεσιών και διαδικασιών.
Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2025 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις λεγόμενες «τηλεδίκες». Σε περίπου 1,5 χρόνο, θα δίνεται η δυνατότητα απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων σε πιστοποιημένους χώρους, στα δικαστήρια και στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Ειδικά η ψηφιακή μετάβαση, θα οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε ένα νέο δρόμο. Ο εκσυγχρονισμός, αποτελεί πάγια προτεραιότητα της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς.
Πέραν των ανωτέρω, το πολιτικό προσωπικό γνωρίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί και ο δικαστικός χάρτης της χώρας μας. Ο υφιστάμενος δικαστικός χάρτης αναφέρεται, ουσιαστικά, στην κοινωνική πραγματικότητα των προηγούμενων δεκαετιών. Περαιτέρω, οι ενσωματώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, απαιτούν επιτακτικά τη κατασκευή ενός ολοκληρωμένου, συγκεκριμένου και ξεκάθαρου δικαστικού χάρτη της χώρας.
Οι κοινωνικές ανάγκες που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αναμένεται να αποτελέσουν μια αξιοσημείωτη μεταβλητή. Επιχειρείται ήδη προσδιορισμός των όρων και των συνθηκών σχετικά με το άνοιγμα ή το κλείσιμο ενός δικαστηρίου. Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού, θα προηγηθεί εκτενής διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, τις διοικήσεις των δικαστηρίων και τις διοικήσεις των δικηγορικών συλλόγων.
Εμφαίνεται, λοιπόν, ότι η χώρα μας θα διαγράψει μια ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο όταν ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο. Αυτό είναι και το νόημα του συνεχούς σχεδιασμού και της άμεσης υλοποίησης των πρωτοβουλιών που επιχειρούνται. Εντός τους, συγκαταλέγεται και η στενή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Έτσι, ο τομέας της Δικαιοσύνης θα προσαρμόζεται πλήρως στις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας.