Είναι αρκετά οξύμωρο θα έλεγε κανείς μέσα σε μια περίοδο, όπου το μόνο σταθερό είναι η αστάθεια, να μιλάμε για ανάπτυξη. Το διεθνές περιβάλλον κλυδωνίζεται υπό τον φόβο της ενεργειακής ανεπάρκειας και των επιπτώσεων που αυτή μπορεί να φέρει.
Με το καλοκαίρι να τελειώνει, όχι όμως και η τουριστική σεζόν, η ΕΕ με ρυθμούς… χελώνας προσπαθεί να λύσει την εξίσωση και να περιορίσει την ύφεση που έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι επιδόσεις του τουρισμού μέχρι στιγμής στις χώρες του νότου και δη στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακές. Ο κορωνοϊός πλέον αν και συνεχίζει να υπάρχει κανονικά μέσα στην ζωή μας δεν αποτελεί εμπόδιο για τις μετακινήσεις, ενώ οι περιορισμοί των προηγούμενων χρόνων δημιούργησαν την ανάγκη για περισσότερα ταξίδια κάτι το οποίο αποτυπώνεται ξεκάθαρα φέτος.
Οι προβλέψεις για το 2022 έκαναν λόγο για 15 δισ. έσοδα από τον τουρισμό στην χώρα μας όμως τα διαθέσιμα στοιχεία φτάνουν τα 20 δισ. ξεπερνώντας με αυτόν τον τρόπο κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις όπως και τα 18,2 δισ. του 2019.
Τα νέα δεδομένα οδήγησαν την UBS να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 4% στο 5,7% και στην συνέχιση της δυναμικής ανόδου του ΑΕΠ.
Το όπλο του τουρισμού στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου σπάνε καθημερινά καινούργια αρνητικά ρεκόρ φαίνεται πως είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας για την Ευρωζώνη.
Η Goldman Sachs μάλιστα επισημαίνει ότι η δυναμική αυτή απόδοση του τουρισμού στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου φαίνεται πως αποσοβεί το χειρότερο σενάριο μιας μεγάλης βαθιάς ύφεσης ενώ παράλληλα θωρακίζει με ανθεκτικότητα τις οικονομίες των χωρών (Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα).
Ταξιδιωτικές Εισπράξεις και ενίσχυση δημοσιονομικού χώρου
Η Alpha Bank σε ανάλυση της για τον τουρισμό στην χώρα μας σε έκθεση της αναφέρει τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, επισκέφθηκαν την Ελλάδα σχεδόν 8 εκατομμύρια ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε ευρώ 5,1 δισ. με τα εν λόγω μεγέθη να υπολείπονται σε σύγκριση με το 2019 κατά 15% και 5,3%, αντίστοιχα.
Επιπρόσθετα η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ήταν αυξημένη σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 κατά 12,6%.
Σε ό,τι αφορά στις ταξιδιωτικές αφίξεις ανά χώρα, το μεγαλύτερο ποσοστό προήλθε από την ΕΕ-27 και συγκεκριμένα από τη Γερμανία (18%) και τη Γαλλία (7%), ενώ οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 15% και 4% επί του συνόλου.
Αντίστοιχα, το 21% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του πρώτου εξαμήνου του 2022 πραγματοποιήθηκε από ταξιδιώτες από τη Γερμανία, το 15% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 7,4% από τη Γαλλία και το 6,6% από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η επιβατική κίνηση επιταχύνθηκε εντός του προηγούμενου μήνα, με τις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 200% στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2021.
Παράλληλα, η συνολική αξία των εισαγωγών αγαθών αυξήθηκε κατά 49%, σε ετήσια βάση, λόγω της ταυτόχρονης ανόδου του πληθωρισμού και της κατανάλωσης, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική άνοδο του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε Ευρώ 17,9 δισ. από Ευρώ 10,9 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Το ποσοστό κάλυψης του εμπορικού ελλείμματος από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις ωστόσο, ανήλθε σε 28,6%, έναντι 11% το ίδιο διάστημα του 2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό χρηματοδότησαν το εμπορικό έλλειμμα κατά 44%, κατά μέσο όρο, την πενταετία 2015-2019.
Ενίσχυση Εσόδων
Επιπλέον, οι τουριστικές εισπράξεις ενίσχυσαν, μεταξύ άλλων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία ανήλθαν σε Ευρώ 41,8 δισ. έναντι Ευρώ 35,3 δισ. το ίδιο διάστημα του 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 18,5%.
Σημαντική ήταν η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, καθώς ανήλθαν σε Ευρώ 8,4 δισ. έναντι Ευρώ 6,7 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, μάλιστα, τα φετινά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού μέχρι και τον Ιούλιο, και συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις κατά Ευρώ 4,2 δισ.
Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι μέρος των αυξημένων εσόδων θα πρέπει να αποδοθεί και στον πληθωρισμό, καθώς τα έσοδα υπολογίζονται σε ονομαστικές τιμές.
Συμπερασματικά, ο ελληνικός τουρισμός οδεύει προς μία εξαιρετική χρονιά, στηρίζοντας τα δημόσια οικονομικά, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως και το περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας που έχει προκύψει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.