Ανάλυση

Ποια είναι τα καλά νέα της Ελληνικής οικονομίας

Ανάλυση

Ποια είναι τα καλά νέα της Ελληνικής οικονομίας

Η νέα χρονιά φαίνεται να μπήκε με το δεξί για την οικονομία, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις μειώσεις φόρων να κάνουν ποδαρικό για την νέα χρονιά.

Η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της απαλλαγής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, και η εκκίνηση του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο», έρχονται να προστεθούν στα καλά νέα για 2022.

Κλείνοντας μια δύσκολη χρονιά, έχοντας να διαχειριστούμε την ύφεση του 2020 λόγω του παρατεταμένου lockdown, η οικονομία φάνηκε να στάθηκε όρθια με ευοίωνες μάλιστα προβλέψεις για τη νέα χρονιά, με τους δείκτες να προβλέπουν ισχυρή ανάπτυξη για τη χώρα το 2022 και το 2023.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, τις επενδύσεις και τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε, ενώ ο προσωπικός κουμπαράς των περισσοτέρων φαίνεται ότι θα επηρεαστεί προς το καλύτερο φέτος, με την υλοποίηση μιας σειράς διατάξεων.

Πέρα από την αύξηση του 2% στον κατώτατο μισθό που ισοδυναμεί με 663 ευρώ από τα 650, αναμένεται και νέα αύξηση μέσα στο 2022!

Η τωρινή αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να φτάσει έως 195 ευρώ τον μήνα αν συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους, φυσικά αν είχαν προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2012.

Πέρα όμως από αυτό, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό επηρεάζουν θετικά και τα επιδόματα καθώς, από την τωρινή αύξηση, συμπαρασύρεται για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που αυξήθηκε κατά 9 ευρώ.

Αύξηση φαίνεται ότι θα δουν ήδη από αυτόν τον μήνα χιλιάδες εργαζόμενοι ενώ μια σειρά επιδομάτων αναπροσαρμόστηκαν προς τα επάνω. Η αύξηση μπορεί να είναι μικρή, αλλά είναι συμβολική και στέλνει παράλληλα ένα μήνυμα στην αγορά, σε συνδυασμό μάλιστα με την νέα αύξηση που έχει προαναγγελθεί για φέτος.

Πέρα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, όσον αφορά τους νέους τίθεται σε ισχύ το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για την πρώτη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο να διευκολύνει την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις, θα επιδοτεί για χρονικό διάστημα έξι μηνών με 1200 ευρώ συνολικά αν πρόκειται για θέση πλήρους απασχόλησης και για 600 ευρώ συνολικά αν πρόκειται για θέση μερικής απασχόλησης κάθε νέα θέση, με το ποσό να ισοκατανέμεται μεταξύ εργαζόμενου και επιχείρησης.

Η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων κατά 22% από 24%, ενώ η επέκταση της αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης και διατήρησης της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, μαζί με την συνέχιση της μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού (από το 24% στο 13%), έως το τέλος Ιουνίου αποτελούν εξίσου αξιοσημείωτες αλλαγές.

Επιπρόσθετα, το 30% των δαπανών που θα πραγματοποιούν από φέτος οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, θα εκπίπτει στο φορολογητέο τους εισόδημα.

Ταυτόχρονα μειώνεται στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20%, και καταργείται για νέους έως 29 ετών, φέρνοντας φθηνότερους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας στους καταναλωτές.

Παράλληλα, παρέχονται κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.

Όλες αυτές οι αλλαγές, που εφαρμόζονται από τις πρώτες κιόλας μέρες του νέου έτους αποτελεί σημαντική στήριξη στην εγχώρια κατανάλωση, αλλά και στον προσωπικό κουμπαρά χιλιάδων Ελλήνων με διατάξεις, επιδοτήσεις και μεταρρυθμίσεις που είχαν προαναγγελθεί και ψηφιστεί το 2021 και ήρθε η ώρα να γίνουν πράξη.

You may also like