Δηλώσεις

Πλεύρης σε ΣΥΡΙΖΑ: Η τροπολογία σας είναι η απόλυτη κοροϊδία

Δηλώσεις

Πλεύρης σε ΣΥΡΙΖΑ: Η τροπολογία σας είναι η απόλυτη κοροϊδία

Δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Γιατρός για Όλους, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

«Κύριε Πρόεδρε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίες και κύριοι βουλευτές, θα ξεκινήσω από κάτι που έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όλο αυτό το διάστημα κύριοι συνάδελφοι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είχε να κάνει στο κομμάτι της υγείας.

Δεν φέρνετε νομοσχέδια για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που τόσο μεγάλη απουσία έχουμε στη χώρα μας. Και σήμερα επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο το οποίο έρχεται, που είναι κομβική μεταρρύθμιση, να έρθει να τοποθετηθεί στο εθνικό κοινοβούλιο και να μην πει ούτε μία κουβέντα για την υγεία.

Δεν είπε απολύτως καμία κουβέντα για την υγεία. Αυτό δείχνει κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ το παντελώς προσχηματικό σας ενδιαφέρον, ότι σε αυτό το νομοσχέδιο που αναφέρεται στις ελλείψεις που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια και κατά καιρούς συζητούσαμε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει να φέρει μία τροπολογία, σεβαστό και να έρθει και στην ομιλία του να μην αναφερθεί καθόλου.

Να αναφερθεί και να πει λόγου χάρη, ότι το 2017 που εμείς φέραμε μέτρα για ην πρωτοβάθμια, από τους 1.900 γιατρούς που ήταν στον ΕΟΠΥΥ, μείνανε 840 και σήμερα δεν έχουμε καθόλου κάλυψη πρωτοβάθμιας με την περίφημη μεταρρύθμισης του 2017 που εξαφανίστηκαν όλοι οι γιατροί.

Πάμε όμως σε αυτά που αναφέρθηκε ο αξιότιμος κύριος Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρώτα απ’ όλα επειδή πάλι αναφέρθηκε σε εκλογές, να του ευχηθώ καλή επιτυχία στις εκλογές που είχε ως Πρόεδρος την Κυριακή και ελπίζω κάποια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρετε να κάνετε εκλογές που να υπάρχουν παραπάνω από ένας υποψήφιος.

Προσπαθεί ο κύριος Τσίπρας και αυτό είναι στοχευμένο από εσάς σε όλη τη διάρκεια, να αλλάξει αυτά τα οποία λέμε για τα μέτρα. Ξέρετε τι έχετε πάθει σήμερα κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Στην πραγματικότητα η τροπολογία σας είναι άνευ αντικειμένου. Αυτό έχετε πάθει.

Διότι έχει έρθει η κυβέρνηση και έχει παρέμβει στους εξής τομείς. Πρώτα απ’ όλα έρχεται και λέει ότι δίνει για τους προηγούμενους λογαριασμούς το 60% για λογαριασμούς άνω των 30 ευρώ και εισοδήματα ως 45.000 ευρώ.

Τι διαστρεβλώνετε εδώ πέρα; Τι διαστρεβλώνετε; Βγαίνει ο κύριος Τσίπρας και γράφει ο ίδιος στα social media του και σήμερα το λέω από αυτό εδώ το βήμα ότι δε βγαίνει ο υπολογισμός των 280 εκατομμυρίων πολλαπλασιάζοντας 600 ευρώ για να πάμε στα 4 εκατομμύρια χρήστες.

Δεν καταλαβαίνετε τι λέμε; 60% για λογαριασμούς άνω των 30 ευρώ έως 600 ευρώ. Άρα για να το πούμε απλά ένας λογαριασμός που είναι 30 ευρώ αύξηση δεν θα έχει επιστροφή, ένας λογαριασμός που είναι 100 ευρώ αύξηση θα έχει 60 ευρώ και πηγαίνει σε ένα πλαίσιο έως 600 ευρώ.

Κι ερχόμαστε και παρεμβαίνουμε και στο κομμάτι του από δω και πέρα, όπου πλέον εξανεμίζουμε πλήρως τις συνέπειες της ρήτρας με τη στήριξη των λογαριασμών που γίνεται από Ιούνιο και μετά. Και αυτό το οποίο λέγατε εσείς χωρίς καμία τεκμηρίωση έρχεται η κυβέρνηση και ολοκληρώθηκε το πόρισμα της ΡΑΕ και βρίσκεται εδώ πέρα και βρίσκεται τα υπερκέρδη και τα φορολογούμε για 90%. Πως γίνονται αυτά; Δε γίνεται με μία διαδικασία;

Και ακούστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι τι προτείνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταλάβετε πως κοροϊδεύει τον κόσμο. Η τροπολογία σας είναι η απόλυτη κοροϊδία των Ελλήνων. Τι λέει; Ενώ εμείς έχουμε κάνει όλες αυτές τις παρεμβάσεις ουσίας που θα τους δει στους λογαριασμούς του ο πολίτης και στους προηγούμενους και από δω και πέρα αίροντας τις συνέπειες, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Να μην υπάρξουν συνέπειες μέχρι να κριθεί δικαστικά αν η ρήτρα είναι νόμιμη ή όχι. Άρα να μην πληρώνουν οι πολίτες τώρα, να το πούμε απλά και να υπάρχει μία αναστολή αν η ρήτρα κριθεί νόμιμη ή όχι. Ερώτηση: Αν κριθεί νόμιμη; Αναδρομικά όλα τα λεφτά θα τα πληρώσουν και θα έχουν τις συνέπειες.

Άρα στην πραγματικότητα έρχεστε εδώ πέρα να κοροϊδέψετε τον κόσμο. Γιατί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αν η ρήτρα κριθεί παράνομη προφανώς επιστρέφονται χρήματα και δεν πληρώνονται, αν κριθεί νόμιμη δίνονται χρήματα. Άρα εσείς έρχεστε και λέτε κατά τη γνωστή σας τακτική της κοροϊδίας στους πολίτες και του λαϊκισμού, μην πληρώσεις τώρα και πάμε στα δικαστήρια και στηριζόμαστε στο τι θα πουν στα δικαστήρια. Κι εσείς είστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη.

Ενώ εμείς τι κάνουμε; Ερχόμαστε και λέμε ασχέτως της νομιμότητας ή όχι με τις παρεμβάσεις μας εξαλείφουμε τις συνέπειες που υπάρχουν και αυτή είναι η διαφορά. Όπως έγινε και με την πανδημία με 43 δισεκατομμύρια στήριξης στην ελληνική οικονομία, έτσι και τώρα έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Ελληνική Κυβέρνηση και εξαλείφουμε όλες τις συνέπειες που υπάρχουν με παρεμβάσεις στους λογαριασμούς ως τώρα, με παρεμβάσεις στους λογαριασμούς από δω και πέρα, με φορολόγηση των υπερκερδών αφού γίνεται η μελέτη η οποία υπάρχει με τη ΡΑΕ και με άλλα θεσμικά μέτρα.

Και ερχόμαστε και προηγούμαστε από την Ευρώπη. Δεν περιμένουμε τις κοινές αποφάσεις που θα βρεθούν, αναλογιζόμενοι ακριβώς τις συνέπειες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία.

Και σε όλο αυτό το πλαίσιο εσείς έρχεστε να πείτε ότι πουν τα δικαστήρια και μέχρι να πουν τα δικαστήρια δεν κάνουμε τίποτα αλλά δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για το τι μπορεί να συμβεί αν τα δικαστήρια πουν κάτι το οποίο δεν θα συνάδει με τις αντιλήψεις τις οποίες ενδεχομένως θέλουμε.

Και εδώ πέρα λοιπόν είναι οι βασικές διαφορές. Και η αμηχανία σήμερα, κύριοι συνάδελφοι, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι πρωτόγνωρη.

Για ποιο λόγο; Διότι πρώτον έρχεται να υποστηρίξει μια τροπολογία που μετά τις παρεμβάσεις μας δεν έχει απολύτως κανένα αντικείμενο και αντιθέτως είναι μια τροπολογία η οποία απλώς προσπαθεί να λαϊκίσει χωρίς να δίνει καμία ανακούφιση σε αντίθεση με τα μέτρα που λαμβάνονται.

Και από την άλλη πλευρά έρχεται ένα νομοσχέδιο που ελπίζω να το συζητήσουμε στο οποίο όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει καμία απολύτως κριτική, καμία απολύτως κριτική ούτε για τον προσωπικό γιατρό που θα έχουν όλοι οι Έλληνες και θα παίρνουν περισσότερα χρήματα οι γιατροί, ούτε για τον ΕΟΠΥΥ που θα μπαίνουν ποιοτικοί δείκτες, ούτε για την ανασύσταση της Πρωτοβάθμιας.

Και το μόνο το οποίο λέτε σαν καραμέλα είναι ιδιωτικοποίηση δομών υγείας για ποιο λόγο; Διότι ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι τι κάνουμε, διότι δίνουμε τη δυνατότητα στα κέντρα υγείας να μπορούν να συμβάλλονται με ιδιωτικές δομές.

Τι γίνεται σήμερα να το πούμε απλά για να καταλάβουμε ποιος είναι υπέρ του πολίτη και ποιος είναι υπέρ των συμφερόντων; Και θα μιλήσουμε για συμφέροντα όταν θα έρθει η ώρα. Γιατί η μη υποστήριξη των ποιοτικών κριτηρίων εξυπηρετεί συμφέροντα στην υγεία τα οποία δεν έχουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, ο πολίτης πάει στο κέντρο υγείας και υπάρχει ένα κενό. Λέμε να το καλύψουμε, μέχρι να καλυφθεί το κενό. Πηγαίνει ο πολίτης στην ιδιωτική δομή και πληρώνει. Και πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ένα κομμάτι και το υπόλοιπο το πληρώνει από την τσέπη του ο πολίτης.

Αυτό θέλετε να διατηρηθεί σήμερα καταψηφίζοντας τη συνεργασία που λέμε. Εμείς τι λέμε; Όπου έχει κενό το κέντρο υγείας να συμβάλλεται με τον ιδιώτη και να πηγαίνει εκεί πέρα ο πολίτης ως ασθενής του κέντρου υγείας και να μην πληρώνει τίποτα και να το πληρώνει το δημόσιο.

Για πείτε μου, πότε διασφαλίζουμε το δημόσιο αγαθό της υγείας; Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις; Όταν δεν συμβαλλόμαστε και το πληρώνει ο πολίτης; Ή όταν συμβαλλόμαστε και πληρώνουμε το κόστος του πολίτη;

Εάν θέλετε να δείξετε ότι είστε έστω και λίγο υπεύθυνοι, να αποσύρετε την τροπολογία σας γιατί πλέον δεν έχει απολύτως καμία αξία να βρίσκεται στο νομικό μας πολιτισμό», επεσήμανε.

You may also like