Επικαιρότητα

ΠΑΣΟΚ: Ξανά αξιωματική αντιπολίτευση για πρώτη φορά από το 2009

ΠΑΣΟΚ: Ξανά αξιωματική αντιπολίτευση για πρώτη φορά από το 2009
ΠΑΣΟΚ: Ξανά αξιωματική αντιπολίτευση για πρώτη φορά από το 2009
Επικαιρότητα

ΠΑΣΟΚ: Ξανά αξιωματική αντιπολίτευση για πρώτη φορά από το 2009

Ξανά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρώτη φορά από το 2009 βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ μετά τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που κόμμα που αναδείχθηκε δεύτερο σε εκλογές, χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να μεσολαβήσει διεξαγωγή εκλογών.

Πλέον, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται ως δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, διαθέτοντας 31 βουλευτές έναντι 29 του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αποτέλεσμα, ο τίτλος του «αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης» περνά στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, συνοδευόμενος από τα πολιτικά και λειτουργικά προνόμια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο πρόεδρος της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση. Ο τίτλος αυτός φέρει σημαντικούς πολιτικούς συμβολισμούς, καθώς παραδοσιακά συνδέεται με το κόμμα που έρχεται δεύτερο στις εθνικές εκλογές και αποτελεί τον κύριο αντίπαλο της κυβέρνησης, με αυξημένες πιθανότητες να αναλάβει μελλοντικά τη διακυβέρνηση.

Αλλαγές και σε λειτουργικά προνόμια

Η μετατόπιση του τίτλου στο ΠΑΣΟΚ συνεπάγεται και τη μεταφορά λειτουργικών προνομίων που υποστηρίζουν την αντιπολιτευτική δράση. Ενδεικτικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί το εμβληματικό γραφείο «69» στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής, δίπλα στην πρωθυπουργική πτέρυγα. Ήδη, την Πέμπτη, ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των υπαλλήλων του ΣΥΡΙΖΑ από το γραφείο, με την αλλαγή κλειδαριάς και την επικείμενη παράδοση των κλειδιών στον κ. Ανδρουλάκη.

Από αυτό το γραφείο, οι προκάτοχοι της θέσης – μεταξύ αυτών οι Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης – σχεδίασαν τις αντιπολιτευτικές τους στρατηγικές. Αναμένεται άμεσα η μετακόμιση του κ. Νίκου Παππά και των συνεργατών του, ώστε να εγκατασταθεί ο νέος αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Διευρυμένα προνόμια για το ΠΑΣΟΚ

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει δικαίωμα διορισμού δέκα μετακλητών υπαλλήλων – έναν περισσότερο από τους αρχηγούς μικρότερων κομμάτων – και μπορεί να ορίσει τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Σε επίπεδο ομιλιών, δικαιούται περισσότερο χρόνο από τους υπόλοιπους αρχηγούς, καθώς και τον λόγο αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ αποκτά ενισχυμένη παρουσία σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου παραδοσιακά ασκείται έντονος κυβερνητικός έλεγχος. Το κόμμα θα καταλάβει τη θέση του αντιπροέδρου στην εν λόγω επιτροπή, ενώ στη Διάσκεψη των Προέδρων θα αυξήσει τις θέσεις του σε τρεις, ενισχύοντας τη δυνατότητα συνεργασίας με τη ΝΔ για τη συμπλήρωση της πλειοψηφίας 3/5, απαραίτητης για τον διορισμό προέδρων ανεξάρτητων αρχών.

Τέλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα αντικαταστήσει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή «Πόθεν Έσχες», όπου η αντιπολίτευση εκπροσωπείται αποκλειστικά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Περισσότερες αποχωρήσεις

Στον αριθμό έξι έχουν φτάσει πλέον οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πλευρά Κασσελάκη προαναγγέλλει και άλλες αποχωρήσεις το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς είναι διακηρυγμένος στόχος τους να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα.

Το μήνυμα που εκπέμπει η πλευρά Κασσελάκη τις επόμενες ώρες είναι ότι επίκειται «νέο κύμα αποχωρήσεων», ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι πολιτικές παρουσίες στην εκδήλωση για την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος υπό τον 36χρονο πολιτικό, το ερχόμενο Σάββατο, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι οι 6 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση κοινοβουλευτικά είναι οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου και Θεοδώρα Τζάκρη.

You may also like