Επικαιρότητα

Ουκρανική κρίση: Η Ζαχάροβα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι υποδαυλίζει τις εντάσεις

Επικαιρότητα

Ουκρανική κρίση: Η Ζαχάροβα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι υποδαυλίζει τις εντάσεις

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδαυλίζουν τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης φαίνεται ότι θα απασχολήσουν αύριο τους Ευρωπαίους ηγέτες σε άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή αντιφατικά μηνύματα έρχονται από τη Ρωσία.

Mετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, για την επιστροφή στη βάση τους κάποιων ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης συνεχίζονται.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία και στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Η ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρώπης, η οποία κάθισε σαν το κόκκαλο στον λαιμό της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να υφαρπάξει μια ακόμη αγορά και μάλιστα μια τέτοια αγορά όπως αυτή του φυσικού αερίου. Γι’ αυτόν τον λόγο η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, μέσω της οποίας πήγαινε το δικό μας αέριο στην Ευρώπη, ήταν επωφελής στο διάστημα όλων αυτών των ετών», δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Ο Nord Stream 2, είναι ένα έργο που προσπάθησαν να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο, ώστε να μην υλοποιηθεί ποτέ, μετά να σταματήσουν την κατασκευή του, μετά να επινοήσουν λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και τώρα προσπαθούν να πείσουν όλο τον κόσμο, εφευρίσκοντας κάποια νέα ρωσική ‘απειλή’ προκειμένου να επιβάλουν με αυτό το πρόσχημα περισσότερες κυρώσεις και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα επιχειρήματα, ώστε να τρομάξουν τους Ευρωπαίους με την προοπτική να μην προμηθεύονται από εμάς ενεργειακούς πόρους», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων και για την Ευρώπη και για τις χώρες άλλων περιοχών. «Επί δεκαετίες προμηθεύαμε, προμηθεύουμε και θα προμηθεύουμε ενεργειακούς πόρους και θα το κάνουμε με αμοιβαία επωφελείς όρους», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, είχε σχολιάσει καυστικά : «Θα ήθελα να ζητήσω από τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας: Bloomberg, The New York Times και The Sun να δημοσιεύσουν το πρόγραμμα για τις επερχόμενες εισβολές μας για το τρέχον έτος. Θα ήθελα να προγραμματίσω τις διακοπές μου».

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ δεν βλέπει κανένα σημάδι ότι η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα γύρω από την Ουκρανία. «Δεν έχουμε δει καμία απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. Και φυσικά, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα των διπλωματικών προσπαθειών» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουν αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων και περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν. Άρα, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποκλιμάκωση».

Αύριο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιήσουν άτυπη συνεδρίαση με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

You may also like