Ανάλυση

Οι top 10 δουλειές σε ζήτηση το 2035

Ανάλυση

Οι top 10 δουλειές σε ζήτηση το 2035

Πώς θα είναι η ζωή μας το 2035; Ποια επαγγέλματα θα έχουν επικρατήσει; Τι θα γίνει με την τεχνολογία αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη; Τι πρέπει να γνωρίζει ο σημερινός 16χρονος έφηβος ώστε να αποφασίσει για το μέλλον του;

Η πρόβλεψη για τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε 10 χρόνια από τώρα είναι αρκετά δύσκολη, όμως υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα από τα επαγγέλματα τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη προοπτική ως προς την απασχόληση για τα επόμενα χρόνια είναι όσα σχετίζονται με την τεχνολογία 3D και 4D printing (τρισδιάστατης και τετραδιάστατης εκτύπωσης) στην παραγωγή τους.

Επιπλέον, όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, η εκτίμηση είναι σχετικά ασφαλής: το 89% των εταιρειών του κλάδου υγείας και το 90% των εταιρειών του αντίστοιχου οικονομικού δηλώνουν πως θα επιδιώξουν τη χρήση των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ένα μεγάλο μέρος της απασχόλησης θα καλύπτεται σίγουρα από ιατρικά επαγγέλματα, για τα οποία το μέλλον προμηνύεται αρκετά φωτεινό.

Αν αναλογιστεί κανείς το εύρος των ειδικοτήτων στην τεχνητή νοημοσύνη και την τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσει πως τα 10 πιο περιζήτητα επαγγέλματα το 2035 θα είναι τα εξής:

 1. Προγραμματιστές Τεχνητής Νοημοσύνης
 2. Ελεγκτές διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας λογισμικού
 3. Μηχανικοί Ρομποτικής
 4. Νοσοκόμος/α αυξημένης ευθύνης
 5. Γενετιστές
 6. Μηχανικοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
 7. Μηχανικοί χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech)
 8. Αναλυτές έρευνας αγοράς και ειδικοί marketing
 9. Υπεύθυνοι ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών
 10. Λογιστές και ορκωτοί ελεγκτές

Τα 10 πιο ταχέως αναπτυσσόμενα επαγγέλματα

Εκτός από τα επαγγέλματα τα οποία εκτιμάται πως θα επικρατήσουν υπάρχουν και εκείνα τα οποία θα έχουν αυξημένη ζήτηση.

Το γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με τη ζήτηση για θέσεις εργασίας, όπως τα μαθηματικά, τις επιστήμες, αλλά και την τεχνολογία, που θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.

Η πανδημία σύμφωνα με τους ειδικούς έπαιξε  καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των επαγγελμάτων.

«Η επικράτηση της εξ αποστάσεως εργασίας έχει δημιουργήσει πρόσθετη ανάγκη για ασφάλεια δικτύων και υποστήριξη λειτουργιών», είχε πει στο CNBC η Μέγκαν Σλαμπίνσκι, περιφερειακός πρόεδρος στην εταιρεία πρόσληψης ταλέντων Robert Half, η οποία ειδικεύεται στην πρόσληψη στελεχών για θέσεις τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, οι προσλήψεις στους τομείς των υπολογιστών και της τεχνολογίας των πληροφοριών εκτιμάται ότι θα έχουν ταχύτερη προβλεπόμενη ανάπτυξη μεταξύ 2020 και 2030, σε σχέση με όλους τους άλλους εργασιακούς τομείς.

Ας δούμε αναλυτικά τα 10 επαγγέλματα τα οποία αναμένεται να δουν μεγάλη ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία.

 • Στατιστικολόγοι (+35,4%)
 • Αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών (+33,3%)
 • Πτυχιούχοι επιστήμης δεδομένων (31,4%)
 • Επιδημιολόγοι (29,6%)
 • Αναλυτές στατιστικών δεδομένων (24,6%)
 • Αναλογιστές (24,5%)
 • Προγραμματιστές λογισμικού (22,2%)
 • Επιστήμονες τεχνολογίας πληροφοριών (21,9%)
 • Ιατρικές επιστήμες (εκτός επιδημιολόγων) (16,9%)
 • Τεχνικοί εγκληματολογίας (15,6%)

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Κάποια επαγγέλματα μπορεί να επικρατήσουν, άλλα όμως κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Χαρακτηριστική είναι η μελέτη που είχε δημοσιεύσει από το 2013 το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα συμπεράσματα της οποίας ανέφεραν πως κάποιες από τις δουλειές που κάνει σήμερα ο άνθρωπος πρόκειται να καλυφθούν από ρομπότ και προγράμματα αυτοματισμού.

Ειδικότερα, το 2013, μια μελέτη από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με τίτλο «The Future of Employment» εξέτασε 702 κοινά επαγγέλματα και διαπίστωσε ότι ορισμένες θέσεις εργασίας – για παράδειγμα τηλεπωλητές, φοροτεχνικοί και διαιτητές – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, οδοντιάτρων και ιατρών.

 • Eργαζόμενοι στο τηλεμάρκετινγκ
 • Tαμίες
 • Mάγειρες fast food
 • Oδηγοί ταξί
 • Οδηγοί Φορτηγών
 • Υπάλληλοι Αρχειοθέτησης

Τι σχολιάζουν οι ειδικοί

Ο Χρήστος Ταουσάνης Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, διδάκτορας του ΑΠΘ και ιδρυτής της EMPLOY EDU σχολίασε πριν από μερικούς μήνες στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων σχετικά με τους μαθητές που καλούνται να αποφασίσουν τώρα για το μέλλον του ότι:

«Πολύ βασικό είναι ο μαθητής ή η μαθήτρια να κάνει μια έρευνα αγοράς, για να σχηματίσει έστω μια βασική αντικειμενική εικόνα για τις προοπτικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πολλοί μαθητές, για παράδειγμα, βλέπουν στο μηχανογραφικό το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και το προσπερνούν, ενώ αναζητούν σπουδές με προοπτική για καινοτόμες εξειδικεύσεις.

Δεν αναζητούν πληροφορίες για το τι θα μάθουν σε αυτό το Τμήμα, ενώ εκεί θα αποκτήσουν ένα βασικό πλαίσιο γνώσεων, που θα τους επιτρέψει, π.χ., να ασχοληθούν με το 3D printing, οπότε να η καινοτομία που έψαχναν!».

Επισήμανε ακόμη πως είναι αρκετά σημαντικό για τους μαθητές να μην ζυγίζουν μόνο τα υπέρ και τα κατά μιας επιλογής, αλλά να αποφασίσουν βάσει των κλίσεων και των ενδιαφερόντων τους. «Πολλοί λένε για παράδειγμα “θέλω να γίνω διακοσμητής, αλλά…”. Αυτό το “αλλά” είναι που καταστρέφει την προοπτική να ακολουθήσουμε ό,τι θέλουμε πραγματικά να κάνουμε στη ζωή μας.

Συνοψίζοντας, για να μπορέσει ένας μαθητής να αποφασίσει στα 16 το επάγγελμά του, θα πρέπει να συνθέσει τις σωστές πληροφορίες και να μάθει για τις μελλοντικές εξελίξεις… Όχι να κάνει λεπτομερή ανάλυση για πώς πιθανώς θα είναι η αγορά εργασίας το 2035, αλλά να γνωρίζει για παράδειγμα τι είναι το fintech, το blockchain, το VR, για τα οποία μιλούν όλοι… Αφού σχηματίσει μια αντικειμενική εικόνα των πιθανών αναγκών στην αγορά, και δει ποιες είναι οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του, μπορεί να επιδιώξει να τα συνδυάσει με το κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών», ανέφερε ο Χρήστος Ταουσάνης.

Δείτε την ομιλία του Χρήστου Ταουσάνη

 

You may also like